Wat is Sport Walking?

Sport Walking is een simpele, efficiënte en betaalbare sport, die alleen of als groep beoefent kan worden. Doordat het een natuurlijke beweging is en je de sport in iedere omgeving kan beoefenen, is het meteen ook een manier om je welzijn te verhogen. Het kan met en zonder stokken beoefend worden. Wanneer je stokken gebruikt heet het Nordic Walking. Bij Nordic Walking train je ook het bovenlichaam. Of je nu loopt in de stad of in een park en met 5km/uur (actief wandelen) of 10km/uur (snel wandelen), Newfeel, het Sport Walking merk van Decathlon, zal je voorzien van alle benodigde informatie.

Welke informatie kan je hier allemaal vinden?.

Sportief wandelen 4

  • Het verschil tussen Sport Walking, hardlopen en wandelen.
  • Hoe kies je de juiste schoen.
  • De voordelen van Sport Walking.

Het verschil tussen Sport walking, hardlopen en wandelen?

Elke sport vereist een paar schoenen die geschikt zijn voor de beweging van de voet. Ontdek hier het verschil tussen Sport Walking, Wandel- en Hardloopschoenen

Sport walking en wandelschoenen hebben 1 belangrijk punt gemeen: Bij beide is er altijd 1 voet in contact met de grond. Dat in tegenstelling tot hardlopen. Hierbij heb je een vluchtfase. De schok bij het landen moet dan ook goed opgevangen worden. Hierdoor zit er in een hardloopschoen meer demping. Een sport walking schoen heeft dan ook minder demping, omdat de impact minder groot is. Echter moet deze schoen weer flexibeler zijn, omdat de voet meer afrolt dan bij het hardlopen.

Het verschil tussen Sport Walking en Wandelen is de ondergrond. Wandelen wordt veelal gedaan op oneffen terrein. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bergen en bossen. Wandelschoenen moeten dan ook grip en bescherming geven. Sport Walking schoenen moeten daarentegen licht en flexibel zijn, om de voetafrol gemakkelijker te maken. Daarnaast kunnen er ook Nordic Walking stokken aangeschaft worden. Bij gebruik van deze stokken, wordt het bovenlichaam meer getraind.

Verschil wandelen en hardlopen

Hoe kies ik de juiste schoen?

Sportief wandelen 1 Sportief wandelen, beter bekend als snelwandelen, is een workout waarbij alle spieren van het lichaam worden aangesproken. Sportief wandelen is dus een serieuze oefening en draagt bij aan je welzijn. Deze betaalbare en efficiëntie sport is erg laagdrempelig: je hebt alleen een paar goede schoenen nodig en je bent klaar om te gaan

Waarom zijn sportieve wandelschoenen anders dan normale wandelschoenen?

Sportief wandelen is een betaalbare sport en moet gezien worden als een serieuze fysieke inspanning: tijdens sportief wandelen wordt een snelheid van 5 tot 10 km/h bereikt, afhankelijk van het niveau en de persoonlijke prestatie die iemand wilt leveren. Het is daarom belangrijk om goede sportieve wandelschoenen te gebruiken die passen bij de fysieke inspanning. Bovendien, wanneer je sportief loopt, is de beweging van de voet anders dan bij andere takken van sport. De voet raakt de grond met de hiel, waarna de voet zich diagonaal afrolt zonder hierbij de grond te verlaten. De beweging eindigt bij de grote teen die ervoor zorgt dat het lichaam naar voren beweegt.

Sportieve wandelschoenen zijn specifiek ontwikkeld om deze beweging eenvoudiger te maken en ze helpen de schokken van de grond op je hiel op te vangen.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Sportieve Wandelschoenen

Sportieve wandelschoenen moeten aan een aantal fundamentele behoeften van je voeten voldoen. Twee van deze zijn essentieel ongeacht je niveau of conditie:

  • Demping: voor het verminderen van de microtrauma's als de hiel de grond raakt. Bij sportief wandelen is de impact van een stap minder groot dan tijdens het hardlopen maar een goede demping zorgt voor minder slijtage en een comfortabel gevoel tijdens je sportieve wandel workout.
  • De voetbeweging: om ervoor te zorgen dat je voet zich op de juiste manier beweegt, heb je een schoen en zool nodig die flexibel is. Een flexibele schoen zal een sportieve wandelpas eenvoudiger maken.

Hoe kies ik Sportieve wandelschoenen die bij mijn niveau passen?

Voor het kiezen van de juiste schoenen voor zowel heren als dames, is het belangrijk om de twee eerdergenoemde criteria in acht te nemen. Naast de demping van de schoenen en de voetbeweging, is het erg belangrijk om een doel te stellen die past bij je niveau en conditie.

  • Wil je af en toe sportief gaan wandelen, dan kun je je richten op de demping en de beweging van de voet. De Propulse Walk 100 zal in dit geval een model zijn die past bij het beoogde doel.
  • Wil je regelmatig sportief wandelen beoefenen, dan kun je beter kiezen voor de Propulse Walk 200, deze schoen is namelijk goed bestand tegen slijtage, en daardoor duurzamer.
  • Voor de frequente wandelaar adviseert Decathlon de Porpulse Walk 400. Deze sportieve wandelschoenen combineren demping, voetbeweging, duurzaamheid en ademend vermogen om zo optimaal te kunnen wandelen. Bovendien zijn ze uitgerust met een zeer comfortabele naadloze voering die pijn tijdens het wandelen voorkomt.


Hoe kies ik een walkingschoen

De voordelen van Sport Walking

Goed voor het lichaam

Sportief wandelen is een complete sport die het hele lichaam versterkt: je billen, dijen, kuiten en zelf de armen worden getraind (als er stokken worden gebruikt). Het is een perfecte sport om af te slanken en voor het verstevigen van je figuur komt sportief wandelen ook goed van pas. Het heeft dus veel voordelen voor het lichaam maar ook op mentaal vlak kan sportief wandelen in je voordeel werken. Zelfs als je op een relatief langzaam tempo loopt (ongeveer 5 km/h) zul je al calorieën verbranden. In een tempo van 6,5 km/h zul je ongeveer 300 calorieën verbranden in een sessie van een uur. 1 uur wandelen per dag kan vergeleken worden met een fietstocht van 23 minuten of een 20 minuten durende zwemsessie in termen van de totale calorieën die verbruikt worden.

Goed voor de gezondheid

Sportief wandelen 2 Wandelen is een erkende low impact sport waarbij het lichaam minimaal wordt belast. Omdat deze tak van sport minder druk op de gewrichten uitoefent, wordt deze sport aanbevolen voor mensen met rug of knieproblemen. Sportief wandelen kan daarnaast bijdragen aan je uithoudingsvermogen, je cardiovasculaire conditie en dus je algemene hartconditie verbeteren. Daarnaast is het een sport voor iedereen. Je hoeft slechts een paar sportieve wandelschoenen te kopen en je bent klaar om te beginnen!

Goed voor de geest

Sportief wandelen kan je helpen ontspannen na een dag hard werken. Het is de ideale sport om een frisse neus te halen want het is een outdoor sport pur sang. Je kunt een mooie wandeling maken langs het meer, in het park, op het strand of door de bossen. Deze verschillende omgevingen hebben een ontspannende werking en zorgen dat je weer tot rust komt.