Elektrische fiets

Elektrische fiets

Als je een nieuwe elektrische fiets wilt kopen, bedenk dan goed waar je de e-bike voor gaat gebruiken. Het gebruik is namelijk bepalend voor de specificaties van de elektrische fiets. Hierbij kun je denken aan het gebruik voor woon-werkverkeer of juist gebruik in heuvel- en/of bergachtig gebied op vakantie. Een goede elektrische fiets kopen doe je online bij Decathlon. Nu bij aankoop van een elektrische Elops fiets, 1 jaar gratis pechhulp ! Wil je hulp bij het kiezen van je elektrische fiets? Bekijk hier wat de ANWB over ons heeft geschreven.

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Type
Maat
Merk
‪POSITIE VAN DE ELEKTRISCHE MOTOR‬
‪Motorkoppel‬
‪MAXIMUM AUTONOMIE (in u)‬
‪AANTAL VERSNELLINGEN‬
Verwachte levertijd
VERKOPER
Kleur
Prijs
4.2/5 Op basis van 11062 reviews

Elektrische fiets kopen, waar op letten?

Wil je een elektrische fiets kopen, dan is het belangrijk om een overwogen besluit te nemen. Een e bike heeft een actieradius, dit is de afstand die afgelegd kan worden op een volle accu. Een elektrische fiets kopen met de juiste actieradius en accu is dus van belang. Veel van onze elektrische fietsen hebben een actieradius van 70 km. Ook is het van belang waar je de elektrische fiets voor gaat gebruiken. Je kan verschillende elektrische fietsen kopen, een elektrische stadsfiets voor woon en werkverkeer en eenvoudig op het fietspad te fietsen. Een elektrische mountainbike geeft juist die extra bossen in de bossen. Ook kan je een elektrische vouwfiets kopen, deze zijn handig om mee te nemen in de trein of om eenvoudig in je auto mee te nemen. Een elektrische fiets, elektrische vouwfiets, elektrische damesfiets, elektrische heren fiets of elektrische mountainbike, allemaal type elektrische fietsen die je kan kopen om je fietstochten nog leuker en makkelijker te maken.

Een e bike is met en zonder fietsaccu te gebruiken

Een e bike is met een fietsaccu (24 tot 36 volt) en een motor (250 watt) uitgeruste fiets waarmee zonder dat je noemenswaardige moeite, snelheden tot 25 km/u bereiken. De fietsaccu van een e bike is eenvoudig op te laden. Je neemt hem simpelweg uit de houder en laadt hem thuis op, los van de e bike. Eenmaal opgeladen is hij weer probleemloos terug te plaatsen. De levensduur van de fietsaccu hangt af van het gewicht van de gebruiker, de manier waarop de fietsaccu wordt gebruikt, hellingen, de buitentemperatuur, hierover straks meer. Afhankelijk van de soort fietsaccu heb je er per rit tussen 40 en 70 km lang plezier van. Ten slotte kun je, als je eens wat anders wilt, de e bike hulpmotor uitschakelen en vertrouwen op je eigen benen. E bikes kunnen voorzien zijn van een voorwielmotor of een middenmotor.

Decathlon elektrische fiets kopen of Decathlon e bike kopen

Een Decathlon elektrische fiets kopen biedt veel voordelen. Zo krijg je levenslange garantie op het frame van de e bike, en minimaal 2 jaar garantie op de totale elektrische fiets. Bij Decathlon heeft elektrische fietsen voor heren en dames maar veel van elektrische Decathlon fietsen zijn zogenaamde unisex fietsen dus zowel geschikt voor heren en dames. Als je merkt dat een normale fiets je onvoldoende ondersteuning biedt tijdens je fietstochten dan zou je eens een elektrische fiets van Decathlon kunnen proberen. Vooral als er harde wind staat of op stukken met een helling kan een elektrische trapondersteuning erg prettig zijn. In een Decathlon winkel kun je een fiets eerst testen zodat je precies weet wat voor Decathlon elektrische fiets je in huis haalt. Ook kunnen Decathlon medewerkers, die als sport experts gezien kunnen worden, je alles vertellen over de Decathlon e bikes. Dus voor al je vragen over elektrische fietsen kun je dus terecht bij een van de Decathlon sportieve fiets experts.

Een e-bike biedt elektrische ondersteuning maar fietst als een normale fiets.

De met een accu (24 tot 36 volt) en een motor (250 watt) uitgeruste elektrische fietsen kunnen zonder dat je noemenswaardige moeite doet, snelheden tot 25 km/u bereiken. De accu is eenvoudig op te laden. Je neemt hem simpelweg uit de houder en laadt hem thuis op, los van de fiets. Eenmaal opgeladen is hij weer probleemloos terug te plaatsen. De levensduur van de accu hangt af van het gewicht van de gebruiker, de manier waarop de accu wordt gebruikt, hellingen, de buitentemperatuur, hierover straks meer. Afhankelijk van de soort accu heb je er per rit tussen 40 en 70 km lang plezier van. Ten slotte kun je, als je eens wat anders wilt, de elektrische hulpmotor uitschakelen en vertrouwen op je eigen benen. E-bikes kunnen voorzien zijn van een voorwielmotor of een middenmotor.

Waar let ik op als ik een e-bike gebruik?

Het is belangrijk om je fiets zo goed mogelijk te gebruiken in verband met je veiligheid maar ook om zo de levensduur van je e-bike te verlengen. Wij willen je graag een aantal tips meegeven die je kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.

Trek niet te snel op met een elektrische fiets

De elektrische trapondersteuning begint op het moment van trappen en zorgt voor een verlichting van je inspanning. Wij adviseren om tijdens je vertrek niet al te veel te veel kracht op de pedalen te zetten in verband met veiligheid. Zorg ervoor dat je voorzichtig start, zeker op drukke wegen of in voetgangerszones. Als je eenmaal op een wat rustiger stuk bent beland dan kun je lekker je gang gaan en ontdekken wat de fiets te bieden heeft.

Zonder ondersteuning fietsen met een e-bike

Je kunt een e-bike ook gebruiken zonder de elektrische ondersteuning. Vooral op vlakke stukken is het vaak niet nodig om aanspraak te maken op de accu. Aarzel dus niet om de motor te sparen op vlakke stukken en gebruik je e-bike als een normale fiets. Wij adviseren om de ondersteuning pas in te schakelen tijdens een helling of wanneer je wind tegen hebt.

Controleer de druk van je banden

De druk van je banden zal na verloop van tijd afnemen. Dit is volstrekt normaal want de binnenbanden van een fiets zijn licht poreus. Controleer daarom regelmatig je bandendruk. Dit is vooral belangrijk bij een elektrische fiets omdat deze in de regel zwaarder is. Als je met zachte banden gaat fietsen daalt de actieradius van je batterij en zul je harder moeten trappen voor dezelfde afstand. De kans op een lekke band wordt aanzienlijk groter.

Wat is de actieradius van een e-bike?

Voordat je gaat fietsen met je e-bike, kun je het best even controleren hoeveel vermogen de accu nog kan leveren zodat je weet of je voldoende elektrische ondersteuning zult krijgen. De actieradius van je accu berekenen kan lastig zijn. Apps zoals E bike Maps kunnen je hierbij helpen. Ze berekenen je energieverbruik op basis van je geplande route, zodat je precies weet of je voldoende vermogen hebt.

Bij het berekenen van de actieradius van je e-bike zijn de volgende factoren van invloed:
- de afstand die je moet afleggen
- het hoogteverschil
- de bandendruk
- je gewicht
- je snelheid
- de wind
- het aantal keer dat je schakelt en remt onderweg (anders in de stad dan op het platteland)
- de buitentemperatuur (bij koud weer loopt je batterij sneller leeg).

Wat is belangrijk bij onderhoud aan een elektrische fiets?

Bij elke ingreep aan je e-bike (schoonmaak en onderhoud van de elektrische of mechanische onderdelen), moet je absoluut de batterij loskoppelen en de stroom naar je fiets onderbreken. Dit is gunstig voor de levensduur van je fiets en maakt het onderhoud eenvoudiger.

Laat je e bike regelmatig technisch controleren

Voor een technische controle van je elektrische fiets, kan je altijd terecht in een van de Decathlon winkels of in een van de winkels van de fabrikant van je e-bike. Wij adviseren om regelmatig de veiligheidselementen van het elektrische systeem te controleren. Een grondige check van tijd tot tijd is een ware must om veilig op pad te gaan!

Wat weegt een elektrische fiets?

Een e-bike is zwaarder dan een normale fiets. Dit is logisch want de elektrische fiets is voorzien van een elektrische batterij of accu. Het gewicht van deze accu hangt af van het type e-bike. Je kunt je voorstellen dat een fiets met een krachtige batterij ook zwaarder is. Het is goed om te zien dat innovaties ervoor zorgen dat de batterij steeds lichter wordt en dat de actieradius van een e-bike steeds een stukje verbeterd zonder daar een zwaardere accu voor nodig te hebben. Een e-bike weegt ongeveer 25 kg maar dit gewicht kan variëren afhankelijk van de accu en de grootte van de fiets.

Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets opladen?

Wij adviseren om de batterij na elk gebruik te herladen. Als deze leeg is, moet je hem zo snel mogelijk weer opladen. Doe je dat niet en blijven de cellen te lang leeg, dan is het mogelijk dat de batterij onherstelbare schade oploopt.
B'TWIN (ons eigen fietsmerk) raadt aan om de batterij om de 6 maanden volledig op te laden en helemaal te laten leeglopen. Op die manier kalibreer je de batterij en krijg je een meer nauwkeurige indicatie van het laadniveau van je batterij. Bovendien zal je accu zo langer meegaan.

Tips bij langdurig stallen

Als je je e bike niet gaat gebruiken, dan zijn er twee opties om te vermijden dat je batterij aan vermogen inboet:
- neem de batterij van je fiets en bewaar de accu opgeladen.
- herlaad de batterij om de 3 maanden.

Hoe moet ik rijden met een elektrische fiets?

Als je voor het eerst een e bike gaat proberen, dan adviseren wij om een plek uit te kiezen zonder verkeer of voetgangers. Op deze manier leer je je elektrische fiets kennen en raak je vertrouwd met de elektrische trapondersteuning, voor een totale controle. De ondersteuning wordt ingeschakeld wanneer je trapt, maar zal ook weer uit gaan als je remt of sneller dan 25 km/u rijdt.

Een elektrische fiets met helm en andere veiligheidsuitrusting.

E-bikes zijn fietsen, geen bromfietsen. Je bent dus niet verplicht om een helm te gebruiken. We raden je wel ten zeerste aan een fietshelm te dragen tijdens je fietstochten. Ook goede verlichting en opvallende kleding zijn een must. Houdt rekening met medeweggebruikers en realiseer je dat niet iedereen snapt dat jij met een hogere snelheid komt aanzetten. Een elektrische fiets is geruisloos en dit maakt het op sommige momenten gevaarlijk.

Wil jij een elektrische fiets proberen? Na het lezen van deze adviezen ben je er helemaal klaar voor. Daarom nodigen wij je uit in een van onze Decathlon winkels, veel fietsplezier!