Unselected
Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

WELKE SOORTEN ELEKTRISCHE FIETSEN BESTAAN ER?

Een elektrische fiets kan je een extra boost geven op verschillende plekken! Kies je voor een elektrische fiets voor naar je werk, om de kinderen naar school te brengen of juist een sportieve e-bike? Er zijn verschillende soorten fietsen maar welke is geschikt voor jouw situatie? Lees in dit advies alles over de verschillende type elektrische fietsen!

Unselected
Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

ELEKTRISCHE STADSFIETS

Een elektrische stadsfiets gebruik je zoals de naam al zegt in de stad. Het is dé ideale fiets om jou in de (drukke) stad van A naar B te brengen zonder dat je er moe van wordt. Een elektrische stadsfiets gebruik je niet alleen om lange fietstochten te maken, maar ook voor je boodschappen of je dagelijkse ritje naar kantoor. Comfort staat hoog in het vaandel bij de elektrische fiets. Het doel is jou ondersteunen tijdens het fietsen in de stad of tijdens een fietstocht in het weekend. De kenmerken van een elektrische stadsfiets? Je zit recht op je fiets, zodat je zo goed mogelijk ziet wat er om je heen gebeurt. De fiets heeft een stevige bagagedrager, zodat je eenvoudig je boodschappen meeneemt of fietstassen erop vast kan maken. En om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, heeft de elektrische stadsfiets altijd meerdere handgeschakelde versnellingen of een automatisch versnellingssysteem. Daarnaast draag je ook in de stad je steentje bij aan een beter milieu, want de elektrische stadsfiets stoot minder uit dan de auto, bromfiets of scooter.

Unselected
Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

ELEKTRISCHE MOUNTAINBIKE

In ons vlakke landje zijn elektrische mountainbikes absoluut niet onmisbaar. Je stapt op je mountainbike voor de sportieve uitdaging en daarbij is elektrische ondersteuning voor de meeste mensen niet nodig. Maar het biedt wel een optie als je al op leeftijd bent maar wel actief bezig wilt blijven, bijvoorbeeld met je familie of vrienden. Daarnaast biedt een elektrische mountainbike ook meer mogelijkheden om verder te komen, je kan namelijk met dezelfde inspanning meer kilometers maken! De elektrische mountainbike heeft een krachtige motor en remmen van zeer goede kwaliteit. Zo kun je probleemloos en veilig alle heuvels bedwingen en continu die glimlach op je gezicht houden. Waar de elektrische mountainbike ook echt een aanwinst is, is in bergachtige gebieden. Wanneer jij op vakantie in de bergen gaat fietsen, is die elektrische aandrijving heerlijk. Zeker in de zomer als je sowieso al zweet van de hitte, bespaart de mountainbike jou veel extra zweetdruppels.

Unselected
Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

ELEKTRISCHE VOUWFIETS

De vouwfiets ken je als de praktische fiets die je meeneemt in de trein of op vakantie. Die makkelijk in- en uit te klappen vouwfiets is er ook in een elektrische variant. Net zo handig, maar met als bijkomend voordeel dat de fiets elektrisch aangedreven is. De elektrische vouwfiets is populair onder mensen die met de trein naar hun werk reizen. Je gebruikt de fiets dan voor de kilometers van huis naar het station en van het station naar je werk. Zo weet je zeker dat jij fris en fruitig op je werk arriveert ook als dat niet vlakbij het station is. Handig om te weten: vouwfietsen mag je in de trein meenemen als handbagage. En twijfel niet aan de kracht van de elektrische vouwfiets omdat deze minder groot uitziet dan een normale elektrische fiets. Ook voor de elektrische vouwfiets is geen heuvel te hoog!

Unselected
Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

ELEKTRISCHE BAKFIETS

Zeker in de grote steden zijn elektrische bakfietsen populair en dat is niet voor niets. Hoe fijn is het als je met dezelfde fiets eerst je kinderen comfortabel naar de opvang brengt en vervolgens doorrijdt naar kantoor zonder dat je last hebt van hinderlijke autofiles? En dat je aan het einde van de dag weer met dezelfde elektrische bakfiets naar de opvang en vervolgens naar zwemles rijdt. Een ander voordeel van de bakfiets is dat je deze gratis mag parkeren waar, wanneer en hoe lang je maar wilt. Woon jij in de stad met kleine kinderen? Dan is een elektrische bakfiets absoluut een uitvinding, de meeste bakfietsen hebben startondersteuning waardoor je met gemak snel weg kan ook in het drukke verkeer! Voor een bakfiets is het belangrijk om je goed te laten adviseren over de geschikte bakhoogte zodat je kinderen comfortabel en veilig met je mee reizen.

Unselected

ELEKTRISCHE FATBIKE

Je ziet ze steeds meer en ze zijn voornamelijk populair onder jongeren, het is een hippe snelle elektrische fiets waarop iedereen op gezien wil worden. Maar wat is een fatbike? Een elektrische fatbike is namelijk een robuuste elektrische fiets met kleine wielen en dikke banden met vaak ook nog een boost knop. Op een fatbike rijd jij snel en zonder problemen op alle verschillende soorten ondergronden en steel je ook nog eens de show. De stoere fatbike is een elektrische fiets die vooral geschikt is voor kortere ritten ook, dit komt voornamelijk door de zithouding. Het is dan ook geen fiets waar je in het weekend een leuk rondje door de natuur gaat rijden of een fietstocht gaat doen! Meerdere bekende Nederlanders rijden al op een elektrische fatbike en de kans dat je steeds meer fatbikes om je heen gaat zien, is absoluut groot. Wil je hip zijn én op een elektrische fiets rijden? Dan kies je voor een elektrische fatbike!

Unselected
Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

ELEKTRISCHE HYBRIDE FIETSEN

Een elektrische hybride fiets is een sportieve elektrische fiets, ofwel een kruising tussen een stadsfiets en een sportfiets. Je stapt op een elektrische hybride fiets omdat je wilt bewegen, en niet alleen om van A naar B te rijden. Dat is precies het belangrijkste verschil tussen een elektrische hybride fiets en een elektrische stadsfiets. Op de elektrische hybride fiets zit je niet rechtop, maar licht naar voren gebogen. Op die manier kun je meer kracht zetten en heb je minder last van de wind. Door de elektrische ondersteuning fiets je fluitend alle steile heuvels op en houd je het fietsen langer vol. Op een elektrische hybride fiets geniet je optimaal van het fietsen en zijn ook lange fietstochten met zelfs grote fietstassen een makkelijke uitdaging!

Unselected

SPEED PEDELEC

Heb jij weleens van de speed pedelec gehoord? Als je van snelheid houdt waarschijnlijk wel. De speed pedelec is namelijk niet zoals de meeste elektrische fietsen begrensd tot 25 kilometer per uur. Rijd jij op je speed pedelec, dan haal je met gemak een snelheid van 40 tot 45 kilometer per uur. De speed pedelec is een stabiele fiets die gemaakt én geschikt is voor hoge snelheden. Vanzelfsprekend ben je op dit snelle vervoermiddel verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Rijden op een speed pedelec mag als je 16 jaar of ouder bent, mits je in het bezit bent van een normaal rijbewijs B of een rijbewijs AM voor je bromfiets. Voor de speed pedelec gelden dezelfde regels als voor de bromfiets, bijvoorbeeld het rijden op de openbare weg i.p.v. het fietspad. Een speed pedelec heefft dan ook een kenteken zoals een bromfiets en is het verplicht om een verzekering af te sluiten.

Unselected

ELEKTRISCHE GRAVELBIKE

Van de elektrische mountainbike en de elektrische fatbike stappen we over op de elektrische gravelbike. De naam verklapt het al, met een gravelbike rijd je over gravel of grind. En dan niet met een gewone elektrische fiets, maar met een elektrische sportfiets. De elektrische gravelbike lijkt het meeste op een racefiets, maar zit tussen een racefiets en een mountainbike in. De racefiets is geschikt voor verharde wegen en de mountainbike voor onverharde wegen. Met een normale racefiets is er geen haar op je hoofd die eraan denkt om onverhard op gravel of grind te gaan rijden omdat je band snel lek kan gaan. Met de elektrische gravelbike kan dat nu wel! De elektrische fiets heeft de brede banden en een breder stuur van een mountainbike en het comfort van de racefiets. Op de elektrische gravelbike zit je comfortabel en ga jij zo hard als je maar wilt op elke verharde en onverharde weg.

Unselected

LEES ONZE ANDERE ADVIEZEN VOOR ELEKTRISCHE FIETSEN!

Trapondersteuning van een elektrische fiets

Trapondersteuning van een elektrische fiets

Wat is trapondersteuning bij een elektrische fiets, welke soorten zijn er en hoe werkt het? Wij leggen dit allemaal uit in dit advies!

Middenmotor of voorwielmotor: wat is beter bij je elektrische fiets?

Voorwiel-, achterwiel- of middenmotor: wat is het best voor je e-bike?

Voor e-bikes zijn er verschillende soorten motoren. Wat is voor jouw elektrische fiets de beste keuze: achterwielmotor, middenmotor of voorwielmotor?

Fietsversnelling: derailleur of naafversnelling, welke kies jij?

Fietsversnelling: derailleur of naafversnelling, welke kies jij?

Weet je niet welk type fietsversnelling je moet kiezen voor je nieuwe fiets? Door ons advies ontdek je of je voor de derailleur of naafversnelling moet kiezen