Unselected
Trapondersteuning van een elektrische fiets

TRAPONDERSTEUNING VAN EEN ELEKTRISCHE FIETS

Klinkt een rondje fietsen zonder zweten en puffen, jou als muziek in de oren? Dan is een elektrische fiets met trapondersteuning iets voor jou! Deze trapondersteuning zorgt ervoor dat jij comfortabel van A naar B rijdt. Mar wat is trapondersteuning en hoe werkt het? We leggen het je uit in dit advies!

Unselected

WAT IS TRAPONDERSTEUNING?

Trapondersteuning bij een elektrische fiets is, zoals de naam al verklapt, niets meer en niets minder dan ondersteuning bij het trappen. Rij je op een elektrische fiets naar je werk, voor je boodschappen of een gezellige toertocht? Dan krijg je hulp bij het fietsen doordat jouw trappers ondersteund worden. Een elektromotor levert jou samen met de accu een deel van de energie om vooruit te komen op jouw elektrische fiets. Dat betekent niet dat de fiets vanzelf rijdt en jij helemaal niks meer hoeft te doen. Het andere deel van de energie lever je namelijk zelf. Eigenlijk voelt fietsen met trapondersteuning net zo als fietsen met wind mee. Altijd de wind in je rug, dat wil jij toch ook? Hoeveel wind jij mee hebt, oftewel wanneer jij trapondersteuning krijgt en hoeveel, bepalen de sensoren in jouw elektrische fiets. Je hebt de keuze uit een rotatiesensor of een trapkrachtsensor.

Unselected
Trapondersteuning van een elektrische fiets

HOE WERKT EEN ROTATIESENSOR?

Rotatiesensor klinkt wellicht als een ingewikkeld woord, maar dat valt reuze mee. Een rotatiesensor wordt ook wel een bewegingssensor genoemd. Deze rotatie- of bewegingssensor meet namelijk of de pedalen van jouw elektrische fiets bewegen, ofwel roteren. De sensor kijkt dus niet naar de trapkracht, maar puur naar de trapfrequentie.

Trapkracht = de hoeveelheid kracht die je zet op de pedalen.
Trapfrequentie = het aantal keren dat je trappers ronddraaien per minuut.

Hoe meet die rotatiesensor nu hoe snel jouw trappers ronddraaien? Aan de binnenkant van de trapas zitten een aantal magneetjes. De sensor aan de trapas meet hoe vaak die magneetjes langs komen. De slimme computer van de elektrische fiets rekent nu uit hoeveel trapondersteuning jij nodig hebt. Die ondersteuning is afhankelijk van de door jouw gewenste trapondersteuning en de door jouw gewenste trapsnelheid. De rotatiesensor zorgt ervoor dat jij de ondersteuning krijgt, waar jij je prettig bij voelt. Ideaal toch?

Unselected

WAT IS DE FIETSERVARING BIJ HET GEBRUIK VAN EEN ROTATIESENSOR?

Fiets jij op een elektrische fiets met rotatiesensor? Dan start de trapondersteuning op jouw transportmiddel met een kleine vertraging. Dat betekent dat je als je wegrijdt bij bijvoorbeeld een stoplicht, de elektrische fiets niet direct ondersteuning biedt. Je dient eerst je trappers een halve of een hele keer rond te draaien voordat de trapondersteuning start. Dit geldt ook omgekeerd. Stop je met trappen of rem je? Dan stopt, na een korte vertraging, ook de trapondersteuning. Het maakt niet uit hoe hard je trapt, het gaat erom dat je trapt. Fietsen met een rotatiesensor is ideaal als je wat ouder bent of moeite hebt om kracht op je pedalen te zetten. Fietsen op een elektrische fiets met rotatiesensor heeft een aantal voor- en nadelen.

Voordelen rotatiesensor
-Voordeliger: Een rotatiesensor is voordeliger in aanschaf dan een trapkrachtsensor
- Altijd trapondersteuning: De trapondersteuning is niet afhankelijk van je trapkracht.
- Veilig: Bij een stoplicht schiet je niet direct weg, maar ga je rustig van start.

Nadelen rotatiesensor
- Vertraagde start: Rijd je weg met je elektrische fiets, dan duurt het even voordat de trapondersteuning werkt. Dit kan zowel een nadeel als een voordeel zijn afhankelijk van jouw leeftijd en lichamelijke conditie.
- Minder natuurlijk: De trapondersteuning is niet gebaseerd op jouw trapkracht en biedt altijd ondersteuning, dit kan minder natuurlijk aanvoelen.
- Zwaardere accu: Een rotatiesensor vraagt meer energie van de accu, waardoor een zwaardere accu nodig is.

Unselected
Trapondersteuning van een elektrische fiets

HOE WERKT EEN KRACHTSENSOR?

De krachtsensor kijkt zowel naar het draaien van jouw trappers (trapfrequentie), als naar de hoeveelheid kracht die jij zet op je pedalen (trapkracht). De computer in de elektrische fiets verwerkt deze informatie en zorgt ervoor dat jij de trapondersteuning krijgt, die bij die trapfrequentie en trapkracht past. De krachtsensor zit meestal bij het achterwiel van jouw elektrische fiets tegen de ketting aan. De sensor meet hoeveel spanning jij op de ketting zet met het trappen. Om de sensor goed te laten functioneren, dien je de sensor regelmatig, ongeveer elke 3 tot 6 maanden, te kalibreren. Het kaliberen is een soort nulmeting die het trapsysteem van de elektrische fiets weer afstemt op jouw fiets motor. Tijdens een onderhoudsbeurt zorgt de fietsspecialist er voor dat je fiets ook weer professioneel gekalibreerd wordt.

Unselected

WAT IS DE FIETSERVARING BIJ HET GEBRUIK VAN EEN KRACHTSENSOR?

Fiets jij op een elektrische fiets met krachtsensor? Dan start jouw trapondersteuning vanaf het allereerste moment dat je op de fiets zit. Hoe harder je trapt, hoe harder de motor werkt om jou te ondersteunen. Fiets jij op een steile heuvel? Dan trap je automatisch harder op je pedalen om de heuvel op te komen. De krachtsensor meet dat en zorgt ervoor dat jij meer ondersteuning krijgt bij het trappen. Fiets jij met tegenwind? Dan trap je krachtiger om je snelheid te behouden en de wind te trotseren. De krachtsensor heeft dat direct door en verlicht de tegenwind door jou te ondersteunen met extra ondersteuning. Fietsen op een elektrische fiets met krachtsensor heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen krachtsensor
- Natuurlijke fietservaring: De sensor reageert op je rijgedrag. Hoe meer kracht je zet, hoe harder je gaat. Dat voelt natuurlijker aan dan een elektrische fiets met een rotatiesensor.
- Geen vertraging: Stop jij met trappen of trap je op de rem? Dan stopt de trapondersteuning direct. Rijd je weg bij een stoplicht? Dan start de ondersteuning zodra je weer start.
Nadelen krachtsensor
- Altijd inspanning nodig: Een krachtsensor zorgt alleen voor ondersteuning als je zelf een inspanning levert.
- Duurder: Een trapkrachtsensor is duurder dan een rotatiesensor.
- Kalibreren: Om het systeem van je elektrische fiets in evenwicht te houden, dien je eens in de 3 tot 6 maanden je fiets te kalibreren echter kan dit simpel tijdens en onderhoudsbeurt.

Unselected

ROTATIESENSOR OF KRACHTSENSOR:
WAT PAST BIJ JOU?

Je weet nu wat het verschil is tussen een rotatiesensor en een trapkrachtsensor. Maar welke sensor past nu bij jou?
Kies je voor een elektrische fiets met rotatiesensor? Dan hoef je bijna geen kracht te zetten om ondersteuning te krijgen. De fiets ondersteunt jou, zodra de pedalen draaien. Of ze nu hard of zacht draaien, maakt daarbij niet uit. Veel mensen vinden dit heerlijk, maar er zijn ook genoeg mensen die liever meer controle over hun fiets hebben. Een fiets met rotatiesensor is ideaal als je minder kracht in je benen hebt, maar toch lekker wilt fietsen. Veel ouderen mensen kiezen voor een elektrische fiets met rotatiesensor en een comfortabele lage instap.

Kies je voor een elektrische fiets met trapkrachtsensor? Dan reageert de fiets op jouw kracht. Dit zorgt voor een natuurlijke rijbeleving en geeft je het gevoel dat jij de fiets helemaal onder controle hebt. Het ondersteunt je op momenten dat je het echt nodig hebt bijvoorbeeld met een heuvel of tegenwind.

Een elektrische fiets is een grote aankoop, waar je zo lang mogelijk plezier van wilt hebben en de fiets moet echt 100% passen bij jou en jouw rijgedrag. Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven bij de keuze voor een rotatiesensor of een trapkrachtsensor is dan ook, ga testen! Ga naar de fietsenwinkel en rijd zowel een rondje op verschillende elektrische fietsen met rotatiesensor als op elektrische fietsen met trapkrachtsensor en ervaar het verschil. Met de kennis die je nu hebt van trapkrachtondersteuning in je achterhoofd, kies jij dan weloverwogen de juiste sensor voor jouw elektrische fiets.

Trapondersteuning van een elektrische fiets
Unselected

Ook interessant voor jou:

Middenmotor of voorwielmotor: wat is beter bij je elektrische fiets?

Voorwiel-, achterwiel- of middenmotor: wat is het best voor je e-bike?

Voor e-bikes zijn er verschillende soorten motoren. Wat is voor jouw elektrische fiets de beste keuze: achterwielmotor, middenmotor of voorwielmotor?

Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

De keuze voor een elektrische fiets kan lastig zijn vanwege het brede aanbod. Weet jij niet welke types je hebt lees dan dit advies!