Rolstoelbasketbal is een populaire sport. Er wordt al tientallen jaren bij verenigingen rolstoelbasketbal in Nederland gespeeld. En het aantal mensen dat hiervoor belangstelling heeft, neemt alleen maar toe. Het is een teamsport waar je veel energie in kwijt kunt. Bovendien bouw je er spierconditie in je armen mee op en uithoudingsvermogen. Het spelelement maakt het spannend om aan mee te doen. Als je rolstoelbasketbal speelt, hoef je daar niet veel speciale spelregels voor te kennen. Voor een groot deel komen de spelregels van het rolstoel basketbal overeen met die van het reguliere basketbal. Er zijn uiteraard wel een paar aanpassingen. Deze hebben niet te maken met het aanpassen van het speelveld. De grootte van het veld en de hoogte waarop de ring hangt, zijn gelijk. De aangepaste regels gaan voornamelijk over hoe je als rolstoelbasketballer het spel speelt.
Rolstoel basketbal speel je in een team van vijf personen. Het team kan bestaan uit mensen met diverse soorten handicappen. In alle takken van sport worden de sporters op basis van hun handicap met een puntensysteem ingeschaald. Dat geldt dus ook voor het rolstoel basketbal. De mensen in het rolstoelbasketbalteam mogen, op basis van hun handicap, samen niet boven een aantal punten uitkomen. Het maximum aantal punten varieert per competitiesoort, zoals internationale toernooien of wedstrijden in de eredivisie. Op deze manier spelen er altijd gelijkwaardige teams tegen elkaar. Daarnaast bepaalt het puntensysteem ook hoe hoog de zitting van de rolstoel mag zijn.
De basketballer is een vaste eenheid met zijn rolstoel. Hij moet onder het spel altijd met zijn billen contact met de zitting houden. Gaat een deel van het wiel van de rolstoel buiten het veld, dan wordt dat als een overtreding van de speler gezien. Heeft de speler de bal in zijn bezit, dan mag hij niet meer dan twee keer het wiel van de rolstoel voortduwen, tenzij hij de bal dribbelt. Spelers die gebruikmaken van hun voeten om zich voort te bewegen of om te remmen begaan een overtreding. Met een speeltijd van vier keer 10 minuten mag je ook bij rolstoelbasketbal in Nederland rekenen op genoeg vaart in het spel.
Op hoog niveau is er een onderscheid tussen rolstoelbasketbal voor dames en rolstoelbasketbal voor heren. Deze teams doen mee aan Europese Kampioenschappen en aan de Paralympische Spelen. Het Nederlands rolstoelbasketbalteam voor dames is in 2023 nog wereldkampioen geworden. Wil je zelf deel uitmaken van een rolstoelbasketbalteam? Dan kun je ook spelen in een gemengd team. De spelers in dit team hebben tevens verschillende leeftijden. Dus er zijn vrouwen en mannen, oudere en jongere spelers. Daarbij wordt, voor de indeling van de spelers in het team, rekening gehouden met de soort handicap en tevens met de fysieke kracht die een speler heeft. Ook dit wordt weer uitgedrukt in punten voor een evenwichtig team.
Rolstoel basketbal heeft, behalve dat er alleen sprake kan zijn van rolstoelbasketbal voor dames, nog een aanvullende optie. Valide spelers mogen namelijk ook meedoen met rolstoel basketbal. Dit aantal is wel beperkt tot twee spelers. Het criterium om te bepalen of een speler valide is, is onder andere of de speler kan sprinten en springen. Uiteraard nemen de valide spelers ook plaats in een rolstoel. Zo verplaatsen ze zich op dezelfde manier over het veld als de rest van het team.
Omdat rolstoel basketbal een dynamische sport is, moet je rolstoel je voldoende flexibiliteit geven. Daarnaast moet de rolstoel solide zijn. Behalve dat je als speler bepaalde wensen hebt, zijn er ook eisen die de IWBF stelt, de International Wheelchair Basketball Federation. De rolstoelen uit ons assortiment zijn geschikt voor het recreatief spelen van rolstoel basketbal. Je voeten steunen op een plateau en worden beschermd door de halfronde stang. De rolstoel heeft naast de twee grote wielen aan de voor- en achterzijde nog twee kleine wieltjes. De functie van deze kleine wieltjes is dat je daardoor minder snel met de rolstoel voor- of achterover valt. Daarnaast zorgen de wieltjes voor extra wendbaarheid. De schuine stand van de grote hoepels helpt je om snelheid te maken op het speelveld en de rolstoel snel te draaien.
Tijdens het rolstoel basketbal mag je geen gebruikmaken van andere hulpmiddelen dan je rolstoel. Je beweegt je voort op armkracht en versnellen, sturen of remmen doe je dan ook alleen met je armen. Om ervoor te zorgen dat je tijdens de wedstrijd niet uit je stoel valt, zet je jezelf vast met een heupband. Daarnaast maak je, indien nodig, gebruik van een dijbeenband en een kuitbeenband. De rugleuning van de rolstoel is laag, zodat je een actieve houding hebt als je in de rolstoel zit. Het voordeel van de basketbalrolstoelen uit onze collectie is dat ze instelbaar zijn. Dus zowel de zithoogte als de hoek van de zitting pas je naar eigen behoefte aan.
De rolstoelen die je bij ons koopt zijn van aluminium en wegen, afhankelijk van het model, 15 tot 16 kilogram. De rolstoel is niet opvouwbaar. De grote wielen kunnen tijdens het vervoer eventueel wel gedemonteerd worden. Controleer voor gebruik altijd of de bandenspanning nog op het gewenste niveau is. Daarnaast is het belangrijk dat je de rolstoel regelmatig onderhoudt. Zo kun je nog lang rolstoel basketbal spelen met je rolstoel op maat.