Duurzaam ondernemen bij Decathlon
We realiseren ons dat het anders moet, dat het beter moet. Door middel van strategische keuzes zijn wij geëngageerd om duurzamer te werk te gaan. Lees hieronder hoe we dat doen.
Waarom?
Hoe?
Samen met verschillende teams verspreid over meer dan 30 landen schreef Decathlon een transitieplan dat loopt van 2020 tot 2026. Hierbij baseren we ons op drie pilaren om meer sociaal en ecologisch verantwoord te ondernemen: 1. Het ontwikkelen van mensen 2. Het behoud van natuur 3. Het creëren van duurzame waarde Als je benieuwd bent naar wat deze voornemens inhouden en wat wij in de praktijk doen om onze impact wereldwijd te verbeteren, lees dan ons Non-Financial Reporting Declaration van 2023. Hier vind je zowel onze acties van 2023 terug als onze doelstellingen en strategie voor de komende jaren. Een verkorte versie van dit rapport vind je terug in ons Transitieplan.
Lees onze Non-Financial Reporting Declaration1. Het behoud van natuur
1.1 Ecodesign benadering
Decathlon zet in op ontwerp via ecodesign, een manier van productontwikkeling om de belastende impact van producten op het milieu te verminderen. Bij een ecodesign benadering wordt rekening gehouden met de effecten op de omgeving vanaf de vroegste ontwerpfasen en gedurende de gehele levenscyclus van het product. In de praktijk betekent dit dat we moeten nadenken over hoe we de milieu-impact van het product gedurende de hele levenscyclus kunnen verminderen. Lees meer over onze ecodesign benadering van producten vanaf pagina 105 in de Non-Financial Reporting Declaration of op onze webpagina.
Lees meer over onze ecodesign benadering1.2 Circulaire Economie
Onze circulaire diensten
Met onderstaande programma's kunnen wij de levensduur van onze producten verlengen. Zo kan je een gebruikt product inruilen voor een giftcard via BuyBack, een product huren of een abonnement nemen via Rental, je product (laten) repareren via Repair en ten slotte tweedehands producten kopen via Second Life.
1.3 Samenwerkingen
Inzameling textiel
Bij Decathlon werken wij samen met Curitas voor het inzamelen van gebruikt textiel. Op dit moment kunnen klanten gebruik maken van de Curitas containers op de volgende locaties: Alkmaar, Amsterdam ArenA, Amsterdam Noord, Apeldoorn, Arnhem, Best, Breda, Den Haag, Enschede, Groningen, Kerkrade, Leeuwarden, Nijmegen, Roermond, Rotterdam Alexandrium, Rotterdam Coolsingel, Utrecht The Wall en ons distributiecentrum in Tilburg. Curitas (onderdeel van Boer Group) is verantwoordelijk voor het inzamelen, sorteren en recyclen. Decathlon ontvangt een bedrag per netto ingezamelde hoeveelheid textiel. Dit bedrag wordt overgemaakt naar Trees for All die vervolgens bomen plant in Nederland en Oeganda.
Lees hier meer over hoe Curitas te werk gaat2. Het ontwikkelen van mensen
3. Het creëren van duurzame waarde
Wij zijn gecertificeerd op 6 duurzaamheidsthema's
Tips om bij te dragen
Consumenten kunnen een belangrijke rol spelen in het verminderen van de CO2e-uitstoot voor e-commerce.
Lees hier meer over wat jij kan doen