Ecodesign benadering

Ecodesign benadering

Een manier van productontwikkeling om de belastende impact van producten op het milieu te verminderen.

Onze manier van ontwerpen herdenken, onze CO2e-voetafdruk verkleinen

In 2023 vormden de winning van grondstoffen en het maken van producten 74% van onze CO2e-voetafdruk. Daarom is het essentieel dat we prioriteit geven aan acties op dit gebied. Door onze eigen producten te ontwerpen en te produceren, kunnen we onze schadelijke impact op het milieu actief verminderen door strategische keuzes te maken voor materialen en processen. Onze ecodesign aanpak heeft dus topprioriteit. Het is een belangrijk onderdeel van ons streven naar de net-zero doelstelling van 2050, waarbij we onze uitstoot van broeikasgassen met 90% willen verlagen.

Lorem ipsum

Onze ontwerpstrategie is gebaseerd op de ecodesign benadering

Ons doel is om de schadelijke impact van producten op het milieu gedurende hun volledige levenscyclus te verminderen en tegelijkertijd effectieve oplossingen te creëren. Door milieuoverwegingen te integreren in onze productontwikkeling drijft onze ecodesign-aanpak ons tot voortdurende innovatie en verbetering. In 2023 bestond 38,8% van onze omzet uit producten met een ecodesignbenadering.

Levenscyclus van een product analyseren

Inzicht in de milieu-impact van onze producten is een cruciale eerste stap. We kijken grondig naar de levenscyclus van onze producten, van ontwerp tot afval, om vast te stellen waar we de grootste vooruitgang kunnen boeken bij het terugdringen van emissies.

De milieubeoordeling van onze producten
Lorem ipsum

Ecodesign oplossingen per stap

Onze productverhalen

FORCLAZ

De FORCLAZ Minimal editions 'undyed' vermindert de schadelijke impact van producten op het milieu door te werken met verfvrije stoffen en gerecyclede materialen. Deze techniek vermindert niet enkel de CO2e-uitstoot, ze brengt ook een revolutie teweeg in de traditionele designpraktijken.

ITIWIT

De ITIWIT-kajak heeft haar CO2e-voetafdruk met 15-20% kunnen verlagen door onderdelen te verven via de dope dye techniek en heeft een repareerbaarheid van 94%, waarbij zowel DIY-reparaties als gespecialiseerde reparatiewerkplaatsen mogelijk zijn.

KALENJI

KALENJI heeft het ontwerp van schoenen vereenvoudigd door gerecyclede onderdelen te gebruiken en afval te verminderen met behulp van 3D-breitechnologie.

NABAIJI

In dit NABAIJI Aquafitness-zwempak zijn gerecyclede materialen verwerkt, waaronder 45% gerecycled polyamide en 25% gerecycled polyester. Een van de uitdagingen was het vinden van gerecycled elastaan voor comfort en elasticiteit en het voldoen aan de ontwerpnormen, maar onze ingenieurs hebben ervoor gezorgd dat het zwempak aan alle eisen voldoet.

OXELO

"Verminder de impact met behoud van technische prestaties" Julien Lancelot, product engineer, legt ons uit hoe het gebruik van gerecycled plastic het mogelijk maakte om de CO2e-impact van het Big Yamba 120 OXELO skateboard met 15% te verminderen in vergelijking met hetzelfde product zonder ecodesign benadering.

SIMOND

Bedwing nieuwe hoogten met SIMOND klimschoenen die gemaakt zijn om lang mee te gaan en die ontworpen zijn om te repareren. Zo helpen ze afval te minimaliseren en avontuur te maximaliseren.

Beoordelen om te verbeteren: ecodesign certificering door AFNOR

Onze voortdurende inspanningen om onze ecodesign-aanpak te verbeteren, leverden ons een "Exemplary" certificering op via de evaluatie van het AFAQ-label in 2023. Deze certificering, gebaseerd op de internationale ISO14006, toont de toewijding en technische expertise van ons team bij het verminderen van de milieu-impact van Decathlon producten. Het AFAQ Ecodesign referentiesysteem bestaat uit vijf hoofdcriteria: - Bedrijfsstrategie - Vaardigheden en technieken voor ecodesign - Operationele implementatie van ecodesign - Interne en externe communicatie - Meting en verbetering Het doel? Het prestatieniveau van onze ecodesignaanpak beoordelen, met als doel het proces te verbeteren en Decathlon in staat te stellen een drijvende kracht te zijn op vlak van duurzame ontwikkeling.

AFAQ labelbeoordeling
afnor ecodesign

Enkele ecodesign criteria uitgelicht