Zaalhockey

Zaalhockey

Koop je zaalhockey spullen bij Decathlon. Wij hebben zaalhockeysticks, zaalhockeyschoenen en zaalhockey handschoenen voor zowel kinderen als volwassenen. Voor zaalhockey heb je een andere hockeystick nodig dan voor veldhockey. Bij zaalhockey mag de bal namelijk alleen over de grond gespeeld worden en mag je alleen pushen, zaalhockeysticks zijn daarom dunner dan hockeysticks voor veldhockey. Daarnaast heb je zaalhockeyschoenen en een zaalhockey handschoen nodig.

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Type
Maat
Merk
VERKOPER
Kleur
Prijs
Vanaf
120,00 -7%
111,00
3/5 Op basis van 3 reviews

Wanneer begint het zaalhockey seizoen?

De precieze datum ligt elk jaar ergens anders, maar normaal gesproken begint het zaalseizoen mid-december en loopt door tot eind februari. De kou in de wintermaanden maakt het niet alleen onaangenaam, maar vaak ook onmogelijk om buiten op het veld te hockeyen. Door de koude temperaturen worden de kunstgrasvelden te hard en glad om veilig op te kunnen hockeyen. Daarom wordt er in de winterperiode, tussen december en maart, zaalhockey gespeeld. Zaalhockey wordt gespeeld in sporthallen op een houten of kunststof sportvloer en kent iets andere regels dan veldhockey. Naast andere regels, zijn ook de spullen waarmee je speelt anders. Zo heb je namelijk zaalhockeyschoenen nodig waarmee je in een sporthal mag sporten, een zaalhockeystick en zaalhockeyballen. Zaalsticks zijn lichter en dunner dan veldsticks. Alles over de verschillen tussen een veldhockeystick en een zaalhockeystick vind je hier. Ook zaalhockeyballen zijn iets anders dan hockeyballen voor op het veld. De zaalballen zijn iets lichter dan een veldhockeybal. Lees hieronder meer over de regels van zaalhockey en de verschillen tussen veldhockey en zaalhockey.

De regels van zaalhockey

Zaalhockey kent een aantal andere regels dan veldhockey. We leggen de zaalhockeyregels kort uit en daarmee ook het verschil tussen veldhockey en zaalhockey:

Zaalhockey wordt binnen in een sporthal gespeeld in teams van 6 tegen 6, waarvan 1 keeper en 5 spelers. Teams mogen, inclusief wissels, uit maximaal 12 spelers bestaan. De ondergrond waarop gespeeld wordt is een houten of kunststof sportvloer met variërende afmetingen, de ene sporthal is immers groter dan de andere sporthal. De afmetingen van een zaalhockeyveld zijn in het kleinste geval 36 meter lang bij 18 meter breed, en in het grootste geval 44 meter lang bij 22 meter breed. Daarnaast liggen er aan de lange zijden van een zaalhockeyveld 10cm hoge balken waardoor de bal niet uit het spel kan. Je mag de bal dus ook via deze balken spelen. De laatste grote verschillen tussen veldhockey en zaalhockey zijn dat de bal NIET hoog mag worden gespeeld en je de bal alleen mag pushen wanneer je de bal passt. Bij een doelpoging mag je de bal overigens wel hoog spelen. Dit kan dus alleen in de cirkel. De andere regels en overtredingen zijn hetzelfde als op het veld.

De voornaamste verschillen tussen zaalhockey en veldhockey zijn dus:
- de bal mag niet hoog worden gespeeld of gepasst (alleen bij een doelpoging mag dit).
- in plaats van zijlijnen liggen er balken langs het veld waardoor de bal niet uit het spel kan.
- je mag de bal alleen pushen.
- je mag niet liggend spelen.

Doordat de ondergrond, de afmetingen van het veld en de regels van zaalhockey iets anders zijn dan veldhockey, zijn ook de materialen waarmee je speelt anders. Hieronder leggen we uit welke spullen je nodig hebt voor zaalhockey.

Wat heb je allemaal nodig voor Zaalhockey?

Ga je voor het eerst zaalhockeyen, dan heb je het volgende nodig:
- Een zaalhockeystick: deze zijn dunner en lichter dan een veldhockeystick omdat de bal lichter is en je niet mag flatsen en slaan.
- Zaalhockeyschoenen: indoor sportschoenen met een non-marking zool. Hiermee kan je in elke indoor sporthal gerust sporten zonder strepen achter te laten op de vloer.
- Een zaalhockey handschoen: deze handschoen beschermt je volledige hand, inclusief vingers.

Uiteraard heb je verder ook nog je bitje en scheenbeschermers nodig, maar die kan je zowel in de zaal als op het veld gebruiken. Bij Decathlon vind je alles wat je nodig hebt voor zaalhockey. Koop jij je zaalhockey spullen liever in de winkel? Bekijk dan of de producten die jij op het oog hebt op voorraad zijn bij de winkel bij jou in de buurt. Deze informatie vind je op de productpagina, onder de maat selectie.

Zaalhockey voor kinderen en volwassenen

Zaalhockey wordt over het algemeen niet door de jongste jeugd gespeeld. Vanaf de D-junioren (11/12 jaar) gaan hockeyers tijdens de wintermaanden de zaal in. Zaalhockey dus. De voornaamste reden dat de jongste jeugd niet in de zaal speelt, komt door gebrek aan capaciteit. Verschillende soorten sportverenigingen delen doorgaans sporthallen in de regio, waardoor er niet genoeg ruimte is voor elk team. In plaats daarvan speelt de jongste jeugd in de wintermaanden daarom een mid-winter competitie op het veld nog, zolang het weer het toelaat. Kinderen vanaf 11/12 jaar en volwassenen spelen in de winter wel in de zaal. Tegenwoordig leggen clubs in de winter een blaashal aan. Dit is een opblaashal over het normale hockeyveld waar een kunststof vloer in wordt gelegd die ruimte biedt aan 2 tot 4 zaalhockeyvelden. Hierdoor kunnen hockeyclubs in de winter meer teams laten zaalhockeyen, zowel in een normale sporthal als op de eigen club in de opblaashal. Hierdoor kunnen steeds meer hockeyers ook in de winter lekker (warm) blijven hockeyen, in de zaal.