Unselected
De spelregels van hockey

De spelregels van hockey

Ben jij net begonnnen met hockey of overweeg je te gaan hockeyen? Dan is het natuurlijk handig als je de spelregels van hockey kent. Wij leggen de basis hier voor je uit.

Unselected

1. Wat zijn de spelregels bij hockey?

Om de sport te kunnen spelen en begrijpen, is het natuurlijk belangrijk dat je op de hoogte bent van de (basis)regels. Hockey is een innovatieve sport waar regelmatig nieuwe spelregels worden uitgeprobeerd om het spel sneller of actractiever te maken. Maar de basisregels veranderen nooit. Wij leggen deze hockeyspelregels van de KNHB (de Koninklijke Nederlandse Hockeybond) voor je uit.

• We beginnen met de meest voor de hand liggende en makkelijkste regel: je mag de bal alleen spelen met je hockeystick en dus niet raken met je voeten of andere lichaamsdelen. Keepers zijn een uitzondering op die regel en mogen zowel met de stick als hun lichaam spelen. Daarom is de uitrusting van keepers ook een stuk uitgebreider dan van veldspelers. Verder zijn de volgende basisregels en -begrippen goed om te weten:

• Spelers mogen de bal alleen met de platte kant van de hockeystick spelen (een hockeystick heeft ook een bolle kant, hiermee mag niet gespeeld worden). Hockey kent geen links- of rechtshandige hockeysticks, dus of je links- of rechtshandig bent maakt niet uit. Bij alle hockeysticks zit de platte kant dus aan dezelfde kant.

• Het doel van hockey is om te scoren bij de tegenstander. In tegenstelling tot andere sporten, kan dit bij hockey NIET van overal op het veld, maar alleen in het scoringsgebied; de cirkel.

• De bal raken met je voet (of andere lichaamsdelen) is niet toegestaan. Als de bal op je voet komt, zal de scheidsrechter fluiten voor 'shoot' en krijgt de tegenstander de bal. Verderop lees je meer over de verschillende overtredingen die er zijn.

Unselected

2. Afmetingen hockeyveld

Hockey wordt gespeeld op een rechthoekig veld van 55 meter breed en 91,40 meter lang, met aan beide kanten een scoringsgebried - de 'cirkel' genoemd. Een doelpunt kan alleen worden gemaakt binnen deze cirkel. De andere belangrijkste karakteristieken van een hockeyveld zijn:

De spelregels van hockey

• Aan beide kanten van het veld ligt een scoringsgebied, de cirkel (de doorgetrokken lijn). Alleen hierbinnen kan je scoren.

• Een hockeyveld is verdeeld in 4 kwarten van +/- 23 meter:
 - De horizontale lijnen van het kwart bij de cirkels wordt de 23 meterlijn genoemd
 - De lijn in het midden is de middenlijn

• In de cirkel ligt een strafbalstip. Deze ligt op 6.40 meter van het doel.

• Het doel is 3.66 meter breed en 2.14 meter hoog.

Unselected

3. Hoeveel spelers heeft een hockeyteam?

Hockey wordt (net als voetbal) gespeeld met 11 tegen 11. Een hockeyteam bestaat dus uit 11 spelers, waarvan tien veldspelers en één keeper. In totaal mag het team uit maximaal 16 spelers bestaan, waarvan er dus 5 wisselspelers zijn. Tijdens een hockeywedstrijd mogen de spelers onbeperkt doorwisselen. Iedereen komt dus aan spelen toe!

• Aangezien een hockeyveld best groot is, speelt de (jongste) jeugd op kleinere velden en met minder spelers:
- Onder 8 jaar: 3 tegen 3 op +/- één achtse van het veld en zonder keeper
- Onder 9 jaar: 6 tegen 6 op een kwart veld (een 23 meter gebied dus)
- Onder 10 jaar: 8 tegen 8 op een half veld
- Vanaf 11 & 12 jaar speel je 11 tegen 11 op het gehele veld

Unselected

4. Scheidsrechters tijdens een hockeywedstrijd

Een hockeywedstrijd wordt begeleid door 2 scheidsrechters, die ieder aan een kant (de lange kant) van het veld het spel begeleiden. De scheidsrechter beslist over het spel op zijn helft én in één van de twee scoringsgebieden, maar ze mogen elkaar helpen over het gehele veld. Scheidsrechters fluiten wanneer ze een overtreding zien.

Daarnaast:
• Houdt de scheidsrechter de tijd en score bij.
• Zet de scheidsrechter de gegeven kaarten en gescoorde doelpunten op het wedstrijdformulier.
• Zorgt de scheidsrechter voor een sportief verloop van de wedstrijd.

Een reguliere hockeywedstrijd duurt 70 minuten en bestaat uit 4 kwarten van elk 17,5e minuut. Na elk kwart is er 2 minuten rust. Na het tweede kwart geldt er een langere pauze van 5 minuten. Internationale wedstrijden en hockeywedstrijden in de Nederlands Hoofklasse Dames en Hoofdklasse Heren zijn iets korter en worden gespeeld in 4 kwarten van 15 minuten.

Unselected

5. Doel van het spel

Het doel van hockey is uiteraard om een doelpunt te scoren bij de tegenstander. In tegenstelling tot andere balsporten, kan je bij hockey NIET van overal op het veld scoren. Bij hockey kan je alleen scoren in de cirkel van de tegenstander. Je moet dus binnen de cirkel op goal schieten om te kunnen scoren. Wordt de bal van buiten de cirkel de cirkel ingespeeld, maar raakt niemand van het aanvallende team de bal nog binnen de cirkel aan voor de bal het doel in gaat? Dan wordt het doelpunt niet toegekend. Bij hockey bestaat er ook geen eigen doelpunt. Om een doelpunt te scoren moet de aanvallende partij de bal dus binnen de cirkel van de tegenstander aan hebben geraakt.

• Bij winst krijg je als team 3 punten.
• Bij gelijkspel krijgen beide team 1 punt.
• Bij verlies krijg je 0 punten.

Unselected
De spelregels van hockey

6. Wat heb je nodig voor hockey?

Logischerwijs zijn de spelers van ieder team verplicht om eenzelfde (club)tenue te dragen dat afwijkend is van dat van de tegenstander. Zo kunnen de spelers, scheidsrechters en toeschouwers duidelijk zien wie voor welk team speelt.

Naast een hockeystick, is het dragen van een gebitsberschermer (hockey bitje) en scheenbeschermers verplicht tijdens een wedstrijd. Het dragen van een beschermende handschoen is niet verplicht, maar wel aan te raden. Verder is het voor verdedigers optioneel om bij een strafcorner een masker te dragen als extra bescherming. Voor hockey zijn er ook speciale schoenen met noppen, zodat je goede grip hebt op het kunstgras hockeyveld.

Ontdek hieronder de verschillende hockeyspullen die je nodig hebt om te kunnen hockeyen.

Unselected
De spelregels van hockey

7. Wat zijn overtredingen bij hockey?

In de spelregels van hockey staan verschillende overtredingen beschreven. De volgende basis-acties gelden als een overtreding:

• de bal komt tegen de voet - dit wordt shoot genoemd.
• de bal met de bolle kant van de stick raken - dit wordt bol genoemd.
• op de stick van de tegenstander slaan - dit wordt hakken genoemd.
• gevaarlijk spelen (bal boven kniehoogte in de buurt van een speler).
• bal komt tegen het lichaam (als er géén sprake van gevaarlijk spel is).
• fysieke duels, zoals duwen of een sliding.
• de bal opzettelijk afschermen met je lichaam of stick.

Voor keepers gelden iets andere regels. Zo mag de keeper de bal wel met zijn voeten en lichaam spelen. Maar let op: de keeper mag dit alleen binnen de cirkel. Buiten de cirkel mag de keeper de bal alleen met zijn / haar hockeystick spelen.

Unselected
De spelregels van hockey

8. Spelhervattingen

Na een overtreding of als de bal buiten het veld is gegaan, zijn er een aantal regels voor spelhervattingen:

Begin van de wedstrijd & doelpunt.
Bij het begin van de wedstrijd wordt de bal genomen door één van de teams, vanaf het midden van het veld. Hierbij staan alle spelers op hun eigen helft van het veld. De bal mag in elke gewenste richting gespeeld worden. Ook na een doelpunt wordt het spel op deze manier weer gestart.

Zijlijn
Is de bal over een zijlijn gegaan? Dan wordt het spel hervat met een inslag op de plek waar de bal uit het veld is gegaan, uiteraard door het team dat de bal niet als laatste aanraakte. De tegenstander moet hierbij 5 meter afstand houden. Teamgenoten mogen zo dichtbij staan als ze willen. Een uitzondering hierbij is in het 23 meter gebied aan beide uiteinde van het veld. Hierbinnen moet iedereen op minimaal 5 meter afstand staan.

Uitslaan / achter
Is de bal over de achterlijn gegaan via de aanvallende partij? Dan geeft de scheidsrechter 'uitslaan' aan. De verdedigende partij hervat het spel dan met een vrije bal ter hoogte van de bovenrand van de cirkel, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De tegenstander moet op 5 meter afstand staan.

Lange corner
Is de bal over de achterlijn gegaan via de verdedigende partij? Dan mag de aanvallende partij een vrije bal nemen op de 23 meter lijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. Iedereen moet 5 meter afstand houden.

Vrije slag
Fluit de scheidsrechter voor een overtreding? Bijvoorbeeld voor shoot of hakken, dan wordt het spel hervat met een vrije slag op de plek waar de overtreding was. Hierbij moet de tegenstander altijd 5 meter afstand houden, medespelers mogen zo dichtbij staan als ze willen. Behalve in de 23 meter gebieden aan weerszijde van het veld. Is er binnen dit 23 meter gebied een overtreding gemaakt? Dan moet iedereen 5 meter afstand nemen bij de vrije slag.

Self-pass
Bij alle bovenstaande spelhervattingen mag de speler/speelster de bal passen, maar hij of zij kan ook zelf gaan lopen met de bal, dit noemen we een self-pass. De self-pass is een van de vele innovatie regels binnen het hockey, waardoor het spel veel sneller is geworden. Ook hiervoor geldt, de tegenstander moet bij deze spelhervatting op 5 meter afstand beginnen.

Strafcorner
Een andere, speciale, spelhervatting is een strafcorner. De aanvallende partij krijgt een strafcorner toegekend wanneer er binnen de cirkel een overtreding wordt gemaakt door de verdedigende partij op de aanvallende partij (bijvoorbeeld shoot of hakken). Bij een strafcorner krijgt de aanvallende partij in een overtalsituatie de kans om een doelpunt te scoren. Hieronder lees je meer over de strafcorner.

Unselected

9. Strafcorner of strafbal?

Er zijn verschillende consequenties voor een overtreding. Dit is afhankelijk van de overtreding, waar op het veld de overtreding is én of de overtreding opzettelijk is gemaakt. Ziet de scheidsrechter een overtreding, dan fluit hij/zij en bepaalt welke partij de bal krijgt. Bij de meeste overtredingen volgt gewoon een vrije slag voor één van de twee partijen zoals hierboven beschreven. Maar er zijn ook 2 speciale spelhervattingen. Deze worden toegekend na niet-opzettelijke overtredingen in de cirkel of een opzettelijke overtredingen in het laatste 23 meter gebied. Hieronder leggen we de 2 speciale spelhervattingen uit:

Strafcorner
Als aanvallende partij kan je een strafcorner behalen, als de verdedigende partij een overtreding maakt binnen de eigen verdedigende cirkel, waarbij niet direct een doelpunt wordt voorkomen (de bal komt op de voet van een verdediger of er wordt gehakt op de stick bijvoorbeeld). Ook kan er een strafcorner worden toegekend als de verdedigende partij een opzettelijke overtreding maakt binnen het laatste 23 meter gebied (door bijvoorbeeld opzettelijk de bal met je voet tegen te houden, opzettelijk over de eigen achterlijn te spelen of de tegenstander te hard af te stoppen). Bij een strafcorner krijgt de aanvallende partij de mogenlijkheid om met een overtal een scoringspoging te doen vanaf de rand van de cirkel. Hierbij gelden de volgende regels:
• 4 verdedigers en de keeper starten in het doel, achter de doellijn. De andere medespelers moeten op de middenlijn staan.
• Het aanvallende team start op de rand van de cirkel. Één speler van het aanvallende team speelt de bal vanaf het aangeefstreepje op de achterlijn naar zijn/haar teamgenoten op de cirkelrand.
• De bal moet eerst buiten de cirkel aangenomen worden, daarna mogen ze de cirkel in om te scoren. Het eerste schot, wanneer geslagen of geflatst, mag niet hoger dan de plank in het doel eindigen. Een push mag wel hoog gescoord worden.
• Zodra de aanvallende partij de bal vanaf de achterlijn in het spel brengt, mag de verdedigende partij de bal proberen af te pakken.

Strafbal
Een strafbal wordt toegekend als de verdedigende partij een direct doelpunt voorkomt door een overtreding te maken binnen de eigen verdedigende cirkel. Houd je de bal op de doellijn tegen met je voet of lichaam, of maak je met je stick een zware overtreding tijdens de doelpoging van de aanvaller, dan kan de scheidsrechter fluiten voor een strafbal. Een strafbal is vergelijkbaar met een penalty. Een aanvaller mag de bal dan vanaf de strafbalstip (6.40 meter afstand van het doel) op goal pushen. Er is maar 1 poging, dus er is geen rebound. Als de keeper de bal tegenhoudt, wordt het spel gestopt en hervat met een vrije slag voor de verdedigende partij.

Unselected

9. Tijdstraffen hockey

Bij opzettelijke of zware overtredingen waar dan ook op het veld, kan de scheidsrechter een tijdstraf opleggen aan de desbetreffende speler. De scheidsrechter kan, afhankelijk van de zwaarte van de overtreding, een groene, gele of rode kaart toekennen. Wat deze kaarten inhouden?

Groene kaart:
Krijg je als speler een groene kaart? Dan moet je 2 minuten het veld uit. Groene kaarten krijg je voor lichte overtredingen of spelbederf (bijvoorbeeld opzettelijk de bal tegenhouden met de voet of de bal wegspelen na een fluitsignaal). In die 2 minuten speelt je team met één speler minder verder.

Gele kaart:
Ook bij deze kaart moet je het veld verlaten maar dan voor 5 óf 10 minuten en speelt je team dus 5 of 10 minuten met een speler minder. Gele kaarten worden toegekend na herhaaldelijke overtredingen, opzettelijk spelbederf, fysiek spel zoals een sliding of beuk of commentaar op de scheidsrechters. Over het algemeen moet je bij een gele kaart 5 minuten naar de kant. Bij fysieke overtredingen moet je 10 minuten naar de kant en is je team dus 10 minuten lang in ondertal.

Rode kaart:
Je krijgt een rode kaart bij een ernstige en opzettelijke overtreding, zoals na-slaan, schoppen of ander wangedrag. De speler moet definitief het veld verlaten en zal ook de eerstvolgende wedstrijd niet mogen spelen. In de praktijk komt dit bij hockey vrijwel nooit voor.

Unselected

10. Nu ben je klaar om te spelen.

Hiermee is de basis voor hockey uitgelegd en kan je het veld op. Vind je het allemaal nog ingewikkeld? Geen zorgen, hockeyclubs verzorgen altijd informatie momenten voor nieuwe leden of ouders van nieuwe leden, zodat iedereen de regels goed begrijpt. Daarnaast heb je de regels binnen een mum van tijd onder de knie, zodra je hockeyt of hockey kijkt.

Scheenbeschermers aan, bitje in, stick in de hand en spelen maar.

Veel plezier op het veld of langs de lijn!

De spelregels van hockey