Jiujitsu

Jiujitsu

Jiujitsu is een Japanse krijgskunst (ook wel “budo” genoemd) die heel erg lijkt op judo. Verschillende basisvormen uit het judo komen hierbij samen met onder andere slag-, stoot- steek- en traptechnieken. Waar judo vooral draait om werptechnieken, ligt bij jiujitsu de nadruk op grondgevechten. Bij Decathlon verkopen wij onder andere jiujitsu pakken en bijbehorende jiujitsu banden, net als verschillend jiujitsu trainingsmateriaal.

Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Type
Geslacht
Kleur
Maat
Merk
Prijs
19,97
Handknijper lvl 1 (23kg)
GOLDEN GRIP

Handknijper lvl 1 (23kg)

Verkocht en verstuurd door Gouden Grip

4.5/5 Op basis van 3382 reviews

Wat is jiujitsu?

Jiujitsu is een martial arts die heel erg lijkt op judo. Judo is de basis en daarbij zijn verschillende slag-, stoot-, steek- en traptechnieken aan toegevoegd, net als bepaalde klemmen en verwurgingen. Maar wat is jiujitsu nu precies? Jiujitsu is in de basis een budo: een Japanse vechtsport (of krijgskunst). De meest bekende vorm van jiujitsu is dan ook de Japanese jiujitsu. Jiujitsu is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee je in een paar seconden je aanvallen kunt controleren of uitschakelen. Naast verdedigingstechnieken, leer je bij jiujitsu ook verschillende aanvalstechnieken. Veel van deze technieken zijn hierboven al genoemd. In principe is het een vechtkunst, maar dankzij het toevoegen van diverse regels is het ook een sport geworden. En door de mogelijkheid tot aanval, gaat jiujitsu net een stapje verder dan judo. Jiujitsu is geschikt voor alle leeftijden en is een goede manier om je fysieke en mentale weerbaarheid te verbeteren. Hopelijk is de algemene vraag “Wat is jiujitsu?” bij deze beantwoord. Maar naast “Wat is jiujitsu?”, vraag je je misschien ook af hoe het in de praktijk eruit ziet. Jiujitsu kent eigenlijk drie vormen, die bepalen hoe de wedstrijd eruit ziet:1. “Fighting system”: hierbij gaan twee jiujitsuka’s direct de strijd met elkaar aan. Dit is een heel dynamisch en snel spel, met zo min mogelijk onderbrekingen. 2. “Duo system”: is een wedstrijdvorm waarbij technieken vergeleken worden. De deelnemers laten in duo’s zien hoe technisch bedreven ze zijn. Dit wordt beoordeeld door een jury en het duo met de meeste punten wint. 3. “Ne-waza”: ook wel grondgevecht of het schaakspel der martial arts genoemd. Dit omdat er veel tactiek bij komt kijken. De combinatie van grondtechnieken biedt namelijk heel veel mogelijkheden. Het doel bij ne-waza is om de tegenstander af te laten kloppen.

Brazilian jiujitsu (BJJ)

Naast de Japanese jiujitsu, bestaat er ook de Braziliaanse vorm (ook wel “Brazilian jiujitsu” of “BJJ” genoemd). Brazilian jiujitsu (BJJ) is gebaseerd op een aangepaste variant van de traditionele Japanese jiujitsu (met voornamelijk werptechnieken) en richt zich op grappling met de nadruk op grondgevechten. Het doel van Brazilian jiujitsu is een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat je aanvaller zo snel mogelijk “afklopt”. Het idee hierbij is dat een kleiner, zwakker persoon met de juiste technieken zich moet kunnen verdedigen tegen een sterkere, grotere aanvaller. Omdat jiujitsu oorspronkelijk is ontwikkeld voor samoerai, is Japanse jujitsu geschikt voor echte gevechtssituaties. Het wordt vaak onderwezen in een zeer traditionele setting waar discipline zeer gewaardeerd wordt. Braziliaans jiu-jitsu wordt daarentegen voornamelijk gebruikt voor sport met een primaire focus op worstelen.