Waar moet je op letten als je een kinderstep kiest?
Het formaat: in de productomschrijving van de verschillende steps kun je vaak zien voor welke lengte deze step geschikt is. Zorg dat het stuur tussen heup- en middelhoogte komt wanneer het kind rechtop op het deck (de voetplaat) staat. Omdat je de meeste kindersteps (behalve stuntsteps) in hoogte kunt verstellen, kun je een step kopen op de groei. Ideaal dus!
De ABEC: deze afkorting verwijst naar de norm voor de lagers. Bij Decathlon geldt: hoe lager de waarde, hoe lager de snelheid. Voor beginners kun je het beste een lage waarde kiezen (ABEC 1). Zo kunnen ze zich concentreren op hun evenwicht zonder al te hard te gaan.
De wielen: de hardheid en de grootte van de wielen verschillen voor de verschillende manieren van gebruik, de gewenste comfort of de verwachte stevigheid. Hoe groter de wielen, hoe gemakkelijker je kind een hoge snelheid kan behalen. Met kleine wieltjes ben je echter wendbaarder en maak je makkelijker bochtjes. Het aantal wielen kan variëren. Er zijn klassieke modellen waar bij twee wielen in één lijn staan, maar ook modellen waar bij de wielen bijvoorbeeld in een driehoek geplaatst zijn.
Het deck: dit is de plaat waar de voeten op rusten. De breedte varieert per model. Hoe breder, hoe stabieler en hoe beter uw kind zijn evenwicht kan bewaren.
Het headset: het balhoofdstel om te sturen met de step. Dankzij het uitschuifbare stuur kan de hoogte aangepast worden aan de lengte van je kind. Let op, bij een stuntstep kun je het stuur niet uitschuiven. De step is zo robuuster om schokken op te vangen.
Het remsysteem: de verschillende steps hebben allemaal een voetrem op het achterwiel. Daarnaast hebben veel steps ook een handrem op het stuur. Zo heeft je kind een extra manier om veilig te remmen en kan hij/zij de snelheid gemakkelijk controleren.
Vering: sommige kindersteps, zoals de Mid 5, de Mid 7 en de Mid 9, hebben een voorvering. Deze werkt als schokdemper en vangt trillingen van de weg op voor extra rijcomfort.