Om de keuze tussen een longboard of cruiser te maken moet je eerst weten waarvoor je het board wil gebruiken.

De afmetingen van de verschillende boards

Wil je snel en wendbaar zijn, dan is de cruiser ideaal. Longboards zijn perfect om lange afstanden te rijden en mooie, lange bochten te maken.

Longboard of cruiser?

Korte boards (minder dan 80 cm) – Cruisers

De cruiser is licht, handig en dynamisch. Daarom is de cruiser is ideaal voor korte afstanden en om door de stad mee te rijden.

Longboard of cruiser?

Lange boards (langer dan 80 cm) – Longboards

Een longboard is stabiel, zelfs bij hoge snelheden en zorgt ervoor dat je lange bochten kunt maken. Een longboard is perfect voor de langere afstanden.

Longboards

Longboarden is een activiteit die afkomstig is uit de Verenigde Staten, door het langere board wat gebruikt wordt ligt het dicht bij de oorsprong van het skateboarden (namelijk het surfen!). Longboarden kan je op verschillende manieren doen. Hieronder staan de verschillende stijlen die je kunt beoefenen in het longboarden.

Cruising: Simpele verplaatsing van A naar B.

Carven: Met carven maak je snelheid door middel van links en rechts te sturen. Hierbij wordt er niet meer af met de voet afgezet. Carven met een gewoon longboard wordt pompen genoemd.

Slalom: De slalom bij het longboarden lijkt op de slalom bij het snowboarden maar bij het longboarden ben je vaak net iets flexibeler.

Downhill: Bij deze stijl ga je, vaak met hoge snelheid, met je longboard van een helling af. Er worden ook wedstrijden gehouden in deze stijl waarbij de snelste longboarder de wedstrijd wint

Dancing: Dancing is een stijl waarbij je verschillende tricks op je longboard doet.

Sliden: Sliden is hetzelfde als driften met een auto, maar dan op je longboard! Door te sliden kan je scherper sturen of heel snel afremmen. Hiervoor gebruik je speciale bescherming, zoals de slide glove. Dit is een handschoen met een dikke beschermlaag zodat de rijder zijn of haar hand op de grond kan zetten tijdens het sliden.

Long-distance pumping (LDP): Dit is een stijl waarbij je lange afstanden aflegt zonder dat je voeten de grond raken. De naam verwijst naar de pompende beweging die hierbij gemaakt wordt. Door je lichaam zachtjes te bewegen, ga je vooruit en door het maken van kleine bochtjes op de weg, creëer je snelheid.

Longboard

Bij het aanschaffen van een longboard is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende stijlen die bij de longboards passen. Hieronder staan de verschillende longboards uitgelegd.

Pintail: Dit longboard heeft een puntige vorm aan de achterzijde. De voorzijde loopt rond af. Bij een pintail kunnen de wielen niet de bovenkant van het board aanraken. Daardoor kun je gemakkelijk manoeuvreren in de bochten

Kicktail: Een kicktail betekent een longboard met een brede achterkant (tail). Met deze brede achterkant kan je het board omhoog liften en tricks doen.

Drop-down: Dit longboard heeft krommingen in de bovenkant van het board (deck). Door deze krommingen (drops) sta je dichter bij de grond en dit zorgt voor meer stabiliteit.

Drop-through: Bij deze variant van het longboard is het deck, op de plaats van de wielen, smaller dan in het midden. De assen (trucks) worden door het deck heen bevestigd en de wielen staan daarom naast het board in plaats van eronder. Wederom zitten je voeten lager bij de grond waardoor je meer stabiliteit hebt.

Hoe kies je tussen een longboard of een cruiser?

Cruisers

Een cruiser is in de eerste plaats praktisch en snel. Het cruisen, komt voort uit het freestyle skateboarden. Helaas verdween het cruisen wat naar de achtergrond maar het is vandaag weer helemaal terug. Cruisers zijn ongeveer tussen de 55 en 75 cm lang. Ze hebben zachtere en bredere wielen dan de klassieke skateboards. Dit zorgt voor meer grip en om gemakkelijker te kunnen skaten op oneffen ondergronden. De verschillende soorten cruisers staan hier onder.

Mini Cruiser: Een mini cruiser heeft een kicktail en is zeer wendbaar. Het wordt vooral gebruikt om tricks mee te doen en om korte afstanden mee te rijden. Door de korte lengte is het ook gemakkelijk mee te nemen. De mini cruiser heeft een prettig rijcomfort en is zeer snel.

Retro-plastic: De retro-plastic variant is door zijn formaat zeer wendbaar. Deze cruiser is gemakkelijk te besturen en te hanteren. Dit compacte board is zowel voor volwassenen als kinderen geschikt.

Pool boards: De naam pool board komt voort uit de plek waar de boards veel werden gebruikt, namelijk de lege zwembaden. Het board is iets breder dan een normaal skateboard en heeft een brede kicktail.

Cruiser
Hoe kies je tussen een longboard of een cruiser?

ERIC

Onze longboard specialist

Het beoefenen van longboarden gaat om de sensatie en het gevoel. Daarbij adviseer ik altijd om tijdens het longboarden een multifunctionele tool mee te nemen waarmee je de instellingen van de trucks kan veranderen naar jouw eigen voorkeur: strak voor stabiliteit en los voor meer wendbaarheid en voor het carven.