Om de keuze tussen een longboard of cruiser te maken moet je eerst weten waarvoor je het board wil gebruiken.

De afmetingen van de verschillende boards

Wil je snel en wendbaar zijn, dan is de cruiser ideaal. Longboards zijn perfect om lange afstanden te rijden en mooie, lange bochten te maken.

Longboard of cruiser?

Korte boards (minder dan 80 cm) – Cruisers

De cruiser is licht, handig en dynamisch. Daarom is de cruiser is ideaal voor korte afstanden en om door de stad mee te rijden.

Longboard of cruiser?

Lange boards (langer dan 80 cm) – Longboards

Een longboard is stabiel, zelfs bij hoge snelheden en zorgt ervoor dat je lange bochten kunt maken. Een longboard is perfect voor de langere afstanden.

Longboard stijlen

Longboarden is een activiteit die afkomstig is uit de Verenigde Staten. Door het langere board dat gebruikt wordt ligt het dicht bij de oorsprong van het skateboarden, namelijk het surfen! Longboarden kan je op verschillende manieren doen. Hieronder staan de verschillende stijlen die je kunt beoefenen in het longboarden.

Cruising: Voor simpele verplaatsing van A naar B. Een cruiser kun je dan ook gemakkelijk meenemen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Carving: Carven is een soort surfen op het droge, je maakt snelheid door te sturen van links naar rechts. Je hoeft dan niet meer met de voet af te zetten. Door de verhoogde trucks en de hoek van de trucks is het board extreem wendbaar. Hierdoor kun je super scherpe bochten maken, soms zelfs 180 graden binnen een meter rolafstand. Carven met een gewoon longboard wordt pompen genoemd.

Slalom: De slalom bij het longboarden lijkt op de slalom bij het snowboarden maar bij het longboarden ben je vaak net iets flexibeler.

Downhill: Bij deze stijl ga je, vaak met hoge snelheid, met je longboard van een helling af. Er worden ook wedstrijden gehouden in deze stijl waarbij de snelste longboarder de wedstrijd wint

Dancing: Dancing is een stijl waarbij je dansende bewegingen op een longboard, ook wel dancing board genoemd, en dit combineert met tricks.

Sliden: Sliden is hetzelfde als driften met een auto, maar dan op je longboard! Door te sliden kan je scherper sturen of heel snel afremmen. Hiervoor gebruik je speciale bescherming, zoals de slide glove. Dit is een handschoen met een dikke beschermlaag zodat de rijder zijn of haar hand op de grond kan zetten tijdens het sliden.

Long-distance pumping (LDP): Dit is een stijl waarbij je lange afstanden aflegt zonder dat je voeten de grond raken. De naam verwijst naar de pompende beweging die hierbij gemaakt wordt. Door je lichaam zachtjes te bewegen, ga je vooruit en door het maken van kleine bochtjes op de weg, creëer je snelheid.

Longboard

Type longboards

Bij het aanschaffen van een longboard is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende stijlen die bij de longboards passen. Hieronder staan de verschillende longboards uitgelegd.

Pintail: Dit longboard heeft een ronde voorzijde en een puntige vorm aan de achterzijde. Het board is ideaal voor cruisen en carven je kunt namelijk gemakkelijk manoeuvreren in de bochten.

Kicktail: Een kicktail is een longboard met een brede achterkant (tail). Met deze brede achterkant kan je het board controleren. Door druk te zetten op de tail lift je het board omhoog en kun je naar rechts of links sturen. Zo kun je dus gemakkelijk manoeuvreren. 

Drop-down: Dit longboard heeft krommingen in de bovenkant van het board (deck). Door deze krommingen (drops) sta je dichter bij de grond en dit zorgt voor meer stabiliteit.

Drop-through: Bij deze variant van het longboard is het deck, op de plaats van de wielen, smaller dan in het midden. De assen (trucks) worden door het deck heen bevestigd en de wielen staan daarom naast het board in plaats van eronder. Wederom zitten je voeten lager bij de grond waardoor je meer stabiliteit hebt.

Hoe kies je tussen een longboard of een cruiser?

Cruisers

Een cruiser is in de eerste plaats praktisch en snel. Het cruisen, komt voort uit het freestyle skateboarden. Helaas verdween het cruisen wat naar de achtergrond maar het is vandaag weer helemaal terug. Cruisers zijn ongeveer tussen de 55 en 75 cm lang. Ze hebben zachtere en bredere wielen dan de klassieke skateboards. Dit zorgt voor meer grip en om gemakkelijker te kunnen skaten op oneffen ondergronden. De verschillende soorten cruisers staan hier onder.

Mini Cruiser: Een mini cruiser heeft een kicktail en is zeer wendbaar. Het wordt vooral gebruikt om tricks mee te doen en om korte afstanden mee te rijden. Door de korte lengte is het ook gemakkelijk mee te nemen. De mini cruiser heeft een prettig rijcomfort en is zeer snel.

Retro-plastic: De retro-plastic variant is door zijn formaat zeer wendbaar. Deze cruiser is gemakkelijk te besturen en te hanteren. Dit compacte board is zowel voor volwassenen als kinderen geschikt.

Pool boards: De naam pool board komt voort uit de plek waar de boards veel werden gebruikt, namelijk de lege zwembaden. Het board is iets breder dan een normaal skateboard en heeft een brede kicktail. Pool boards, zoals de Yamba 900, zijn ideale boards voor iedereen die twijfelt tussen een cruiser, longboard of skateboard. Het board heeft namelijk kenmerken van alle stijlen. Het heeft een breed deck voor stabiliteit, een brede kicktail om tricks mee te oefenen maar ook middelzachte wielen om toch comfortabel te kunnen cruisen.

Cruiser
Hoe kies je tussen een longboard of een cruiser?

ERIC

Onze longboard specialist

Het beoefenen van longboarden gaat om de sensatie en het gevoel. Daarbij adviseer ik altijd om tijdens het longboarden een multifunctionele tool mee te nemen waarmee je de instellingen van de trucks kan veranderen naar jouw eigen voorkeur: strak voor stabiliteit en los voor meer wendbaarheid en voor het carven.

ontdek meer skeeler, step en skateboard tips!

Hoe kies ik een skate helm?

Hoe kies ik een skate helm?

De helm is bij het inline skaten een essentieel onderdeel van je uitrusting. Het garandeert je veiligheid bij een valpartij. Maar hoe kies je nou een helm? In dit artikel staan een paar handige tips!

Hoe kies ik een skateboard

Hoe kies je het juiste skateboard?

Hulp nodig bij het uitzoeken van een goed skateboard? Bekijk de adviespagina en ontdek welke type skateboard bij jou past.

Hoe kies ik een stuntstep?

Hoe kies ik een stuntstep?

Freestyle steppen (stuntsteppen) is een coole sport die kinderen van jongs af aan kunnen beoefenen. Ze kunnen van kleine hindernissen rollen en een aantal eenvoudige tricks uitvoeren. Hoe ouder ze worden, hoe meer grenzen ze aftasten en verleggen, op zoek naar moeilijkere tricks. Om deze sport in optimale omstandigheden te beoefenen, is het erg belangrijk dat je de juiste step kiest.

Hoe kies ik een step voor volwassenen?

Hoe kies ik een step voor volwassenen?

Opvouwbaar of niet, met of zonder vering, voor korte of lange afstanden. Hoe kies je een step voor volwassenen? Wij proberen je een zo goed mogelijk advies te geven om zo de juiste keuze te kunnen maken.

7 redenen om een step in de stad te gebruiken

7 redenen om een step in de stad te gebruiken

Vooral in de stad is een step super handig, geen files, duurzaam transport, geen parkeerplaats meer zoeken... Ontdek hier 7 goede redenen om de step boven de auto te verkiezen!

Hoe kies ik skates volwassenen

Hoe kies ik skeelers voor volwassenen?

Als je nog niet precies weet waar je op moet letten bij het uitzoeken van skeelers of inline skates dan helpen wij je graag op weg. Ontdek hier alle sportieve tips.

Hoe kies ik een kinderstep?

Hoe kies ik een kinderstep?

Steppen is enorm populair onder kinderen. Ze hebben de techniek vlug onder de knie, om meteen vorderingen te boeken en het echte snelheidsgevoel voor het eerst te ervaren. Hierbij is het wel belangrijk dat je de juiste step kiest voor je kind, voor een aangenaam gevoel en urenlang step plezier!

Skeelers voor kinderen

Hoe kies ik skeelers voor kinderen?

Skeeleren of inline skaten kent geen leeftijd! Het is een leuke speelse sport, het beoefenen ervan zal het balans van je kind versterken en hem een betere coördinatie van zijn bewegingen geven. Is je kind een beginner, gevorderde of expert? Hieronder staan de tips om het juiste niveau te bepalen en de daarbij passende skeelers.