Hoe moet je longboarden?

Hoe moet je longboarden?

Hoe start je met longboarden, welke zaken zijn belangrijk om als eerste te leren. WIj leggen dit allemaal uit in dit sportadvies!

Longboarden is een geweldige manier om te genieten van de buitenlucht, actief te zijn en plezier te hebben. Het is een vorm van skateboarden die de afgelopen jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. Niet gek, want of je nu op zoek bent naar een nieuwe hobby, een alternatieve vorm van transport wilt uitproberen of gewoon wilt ontspannen tijdens een ritje in het park, longboarden kan dé uitkomst zijn. Longboards hebben vaak een langer en breder deck dan gewone skateboards, waardoor ze beter geschikt zijn voor lange afstanden en cruisen. Begint het al te kriebelen? In deze blog bespreken we een aantal essentiële stappen en tips om je op weg te helpen naar een soepele en veilige longboard ervaring.

Hoe moet je longboarden?

Kies de juiste uitrusting

Voordat je begint met longboarden is het belangrijk om een uitrusting te kiezen die past bij je niveau, doel en gewenste rijstijl. Wil je vooral cruisen op vlakke oppervlakken of ben je van plan om te gaan downhillen? Of wil je je longboard gebruiken om te slalommen? Als je eenmaal weet welke rijstijl je wilt beoefenen, kun je het juiste longboard kiezen.

Een longboard bestaat onder andere uit het longboard deck: het platform waar je op staat. Kies een deck dat geschikt is voor je lichaamsgrootte en je rijstijl. Langere decks bieden meer stabiliteit, terwijl kortere decks wendbaarder zijn.

Aan het deck zitten trucks: metalen assen die de wielen ondersteunen. Kies trucks van goede kwaliteit die passen bij de breedte van je deck. Met een kingpin kun je de draaiweerstand van de trucks aanpassen.

Voor welke wielen je kiest hangt af van het terrein waarop je wilt rijden. Zachtere wielen bieden meer grip, terwijl hardere wielen zorgen voor een snellere en soepelere rit. Kies wielen van het juiste formaat en de juiste hardheid voor jouw behoeften.

Om je wielen soepel te laten roteren, kies je ten slotte voor lagers van goede kwaliteit die geschikt zijn voor longboarden. De ABEC-classificatie geeft de kwaliteit van de lagers aan, waarbij hogere cijfers betere prestaties opleveren.

Heb je vragen over de voor jouw niveau, lichaamsgrootte, doel, rijstijl en rijomgeving geschikte uitrusting? Loop gerust eens binnen bij een van de filialen van Decathlon en vraag onze experts om advies!

Hoe moet je longboarden?

Veiligheid boven alles

Naast een passend longboard met de juiste trucks, passende wielen en lagers van goede kwaliteit doe je er goed aan ook een veiligheidsuitrusting aan te schaffen als je wilt gaan longboarden. Met een helm en knie-, elleboog- en polsbeschermers verklein je het risico op ernstige verwondingen wanneer je een keertje onderuit gaat.

Voor je eigen veiligheid én die van je medeweggebruikers doe je er bovendien goed aan om met longboarden te beginnen op vlakke en rustige oppervlakken. Lege parkeerterreinen of rustige fietspaden bijvoorbeeld. Vermijd in ieder geval drukke wegen of gebieden met veel voetgangers om botsingen met alle gevolgen van dien te voorkomen. Waar je ook gaat, longboarden: wees je altijd bewust van je omgeving en respecteer andere weggebruikers.

Basistechnieken voor longboarden

Heb je eenmaal de juiste uitrusting aangeschaft en de nodige veiligheidsmaatregelen genomen, dan kun je beginnen met het oefenen van de basistechnieken van het longboarden. Allereerst je basishouding, de ‘stance’: met je voeten op schouderbreedte, licht gebogen knieën en ontspannen schouders sta je op je longboard. Je voorste voet net iets voorbij het midden van het board en je achterste voet iets naar achteren in een hoek van 90 graden ten opzichte van het deck. Verdeel je gewicht eerst gelijkmatig over je beide voeten en oefen daarna je balans door je gewicht van de ene naar de andere voet te verplaatsen.

Begin vervolgens met pushen: start met één voet op de grond en duw jezelf naar voren met je achterste been, terwijl je je voorste been op het longboard plaatst. Herhaal deze beweging om snelheid te maken.

Om bochten te maken gebruik je een techniek die ‘carven’ wordt genoemd. Hiervoor buig je je knieën en leun je met de bocht mee. Gebruik de verplaatsing van je gewicht om het longboard te sturen. Er zijn bochten in allerlei soorten en maten, dus oefen met bochten van verschillende groottes en scherptes om je balans en controle te verbeteren.

Over balans gesproken: het handhaven van een goede balans is essentieel bij het longboarden. Zorg ervoor dat je je kern spieren aanspant en houd je blik op de horizon gericht om je stabiliteit te behouden.

Vergeet ook niet op tijd de basistechnieken voor remmen te leren. De eenvoudigste remtechniek is de voetrem, waarbij je één voet op de grond plaatst en deze sleept om te vertragen en uiteindelijk te stoppen. Daarnaast kun je ook de slide-rem en handrem gebruiken. Bij de slide-rem plaats je je gewicht op je voorste voet en zet je je achterste voet dwars op het deck, zodat de wielen slippen en je snelheid afneemt. De handrem is een rem die is bevestigd aan de trucks van je longboard en die wordt bediend met een hendel op het deck. Deze techniek is vooral handig bij hogere snelheden. Zorg er in ieder geval voor dat je vertrouwd bent met remmen voordat je op hogere snelheden gaat rijden.

Techniek verbeteren
Na het beheersen van de basisvaardigheden kun je je longboard-ervaring verbeteren door te werken aan je techniek en vaardigheden. Belangrijk hierbij is dat je blijft oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Zoals voor elke sport geldt, geldt ook voor longboarden dat oefening kunst baart. Oefen regelmatig en probeer zo nu en dan nieuwe technieken en trucs uit om je vaardigheden te blijven ontwikkelen.

Ook leuk om te ontdekken: verschillende rijstijlen. Zo is er freeride, downhill, cruising, dancing en slalom. Probeer verschillende stijlen uit om te ontdekken wat je het leukst vindt en waar je goed in bent. Dat kun je ideaal doen door te leren van anderen. Sluit je aan bij lokale longboard groepen of online gemeenschappen om te leren van meer ervaren rijders. Zij kunnen je waardevolle tips en adviezen geven om je vaardigheden te verbeteren. Of neem deel aan evenementen en wedstrijden in je omgeving om andere rijders te ontmoeten, nieuwe technieken te leren en jezelf uit te dagen.