Je kiest de helm naar aanleiding van je hoofdomtrek

Wat is belangrijk als je een skate helm gaat uitzoeken?

Hoe kies ik een skate helm?

De maat

Om comfort en efficiëntie bij een valpartij te verzekeren moet een helm naar de juiste maat worden gekozen. Daarvoor moet je je hoofd meten. Daarnaast moet je altijd de helm opzetten. Elk hoofd is namelijk anders en de comfort en veiligheid hangt af van de verschillende type helmen (langwerpig, afgerond, gebogen, enz.). Gebruik de meter in de winkel of gebruik thuis een meetlint om je hoofd op te meten. Met deze meting kun je je vervolgens oriënteren op helmen in maat S, M of L (je kunt de grootte in de winkel of op de site vinden).

Hoe kies ik een skate helm?

Aanpassen

Je helm moet goed aansluiten om je hoofd, er mag geen speling zijn en hij mag niet los zitten. Hij moet goed recht zitten en zowel het voorhoofd (een paar centimeter boven de wenkbrauwen) en het achterhoofd bedekken. De riem mag niet te strak zijn aangespannen (je moet gemakkelijk je hoofd kunnen draaien), maar mag ook niet te los zitten (zodat hij op geen enkel moment over je kin naar boven kan schuiven). Om er zeker van te zijn dat je de helm goed hebt opgezet, draai je je hoofd van links naar rechts en kijk je naar omhoog en naar beneden: noch de helm noch de riem mogen bewegen. Daarnaast kan je ook nog de headset aan te passen om een helm goed passend te maken. Gebruik hiervoor de knop aan de achterzijde van de helm.

Hoe kies ik een skate helm?

Vervangen

Een helm koop je voor de veiligheid. Daarom is het van groots belang dat een helm vervangen wordt als hij niet meer aan de veiligheidsnormen voldoet. Hieronder staat wanneer je een helm moet vervangen.

Wanneer moet ik mijn helm vervangen?

Bij elke val en na 3 tot 5 jaar verslechtert de helm. Hij veroudert met de tijd en een helm kan dan minder goed gaan beschermen, ook al zie je de beschermingen niet van buitenaf.

Na een schok
Elke helm die een schok heeft ondergaan, moet verplicht worden vervangen. Helmen zijn ontworpen om het hoofd te beschermen tegen één enkele schok. Wanneer je gevallen bent, kan het lijken of je helm geen schade heeft opgelopen, maar toch kan hij kwetsbaar geworden zijn of gescheurd op plaatsen die je niet kunt zien. Toch een helm blijven gebruiken die een schok heeft ondergaan, kan gevaarlijk zijn omdat de helm zijn beschermende rol niet langer kan vervullen.

Bij zichtbare beschadiging
Wanneer je met het blote oog kunt zien dat je helm beschadigd is (scheurtjes, een riempje dat loskomt, elementen die loskomen, enz.) is het erg belangrijk om je helm te vervangen. Alleen een helm in goede staat kan je doeltreffend beschermen.

Na enkele jaren
Afhankelijk van het gebruik, wordt aangeraden om een helm te vervangen na verloop van tijd (na 5 jaar als hij er nog in orde uitziet). Een te oude helm kan verouderde materialen of elementen bevatten, vooral wanneer je de helm opbergt op een koude en/of vochtige plaats.

Hoe kies ik een skate helm?