De keuze van de inline skates wordt gemaakt volgens twee criteria: het type gebruik en het niveau van de beoefenaar.

Hoe kies ik skeelers voor volwassenen?

Het gebruik

Er zijn vier soorten disciplines binnen het inline skaten en skeeleren.

Hoe kies ik skeelers voor volwassenen?

BELANGRIJKE SPECIFICATIES

Bij het inline skaten horen wat begrippen die voor beginners soms nog onduidelijk zijn. Wij hebben de begrippen hieronder in een lijstje gezet.

ABEC

Deze afkorting verwijst naar de norm voor de lagers. Hoe hoger de ABEC waarde, hoe hoger de snelheid die je kunt behalen. Beginners starten vaak met een lage waarde (ABEC 1 of 3). Zo kunnen ze zich concentreren op hun evenwicht zonder te hard te gaan. Maak je echter niet al te druk om de ABEC waarde van de skates. Het verschil tussen ABEC 3, 5 en 7 is namelijk relatief klein en zul je dan ook niet direct merken.

HARDHEID EN DIAMETER VAN DE WIELEN

De hardheid van de wielen wordt aangeduid met de ‘’A’’ rating. Zo is een 78A wiel een zacht wiel. Dit biedt veel gebruikscomfort en grip maar het zal ook sneller verslijten. Een 88A wiel is harder en zal sneller reageren op jouw bewegingen. Ook slijten deze hardere wielen minder snel dan zachte wielen. De diameter van de wielen bepaalt hoe gemakkelijk je een hoge snelheid behaalt. Hoe groter de diameter, hoe gemakkelijker je snelheid maakt. 

COMPOSIET OF ALUMINIUM FRAME

Bij het inline skaten zitten de wielen vast in een frame. Dit frame is meestal van aluminium of composiet. Een composiet frame is soepeler in het gebruik en zal comfortabeler zijn doordat het trillingen absorbeert. Composiet reageert daarentegen minder snel op jouw bewegingen. Een aluminium frame vind je terug op rollers voor ervaren skaters. Het is steviger, voor meer precisie, reactievermogen en gevoel. Daarnaast is een aluminium frame duurzamer en lichter.

HET NIVEAU

In het inline skaten zijn er verschillende niveaus. Het niveau bepaald welke skates voor jou het meest geschikt zijn. Hieronder staan de niveaus uitgelegd.

HET NIVEAU

BEGINNER

Je bent een beginner wanneer je wilt leren inline skaten maar je weet nog niet goed hoe en wat. Het inline skaten vereist veel behendigheid. Daarom is het belangrijk dat je skates kiest volgens je niveau, zodat het risico op vallen verkleint en je van het skaten kan genieten. Wanneer je nog aan het leren bent, kies je het beste inline skates met de volgende specificaties:

✔ Een skate met een composiet frame. Deze is soepeler en comfortabeler dan een skate met een aluminium frame.
✔ Lagers van he type ABEC 3 om veilig je evenwicht te bewaren.
✔ Zachte wielen voor een goede grip.

Heb je echter de ambitie om veel te gaan skaten? Dan zul je merken dat je snel verbetert en toe bent aan een meer gevorderde skate. Houd hier dus ook rekening mee en kies eventueel direct al voor een gevorderde skate.

HET NIVEAU

GEVORDERDE

Je oefent middellange afstanden (10 tot 20km). Je beheerst de fundamenten bij hoge snelheid, evenals het remmen in "T" en je kunt korte en lange bochten maken. Je kunt stoppen bij een noodgeval en een obstakel vermijden.

Op dit niveau ben je klaar voor meer prestatiegerichte skates. Je hebt een skate nodig met een goed rolvermogen zodat je kunt genieten van tochtjes op asfalt. De gemiddelde eisen aan de inline skates zijn:

✔ Een skate met aluminium frame voor meer precisie tijdens het skaten.
✔ Lagers van het type ABEC 5 (of hoger) voor meer rolvermogen en om sneller te kunnen gaan.
✔ Hardere wielen die meer gevoel geven op de ondergrond en heel wat minder snel zullen slijten dan de wielen voor beginners.

Hoe kies ik skeelers voor volwassenen?

Olivier

Inline skate specialist

Vallen is een onderdeel van het skaten. Wij raden daarom aan om de volledige beschermende uitrusting te dragen (een helm en de beschermers).