De keuze van de inline skates wordt gemaakt volgens twee criteria: het type gebruik en het niveau van de beoefenaar.

Hoe kies ik skeelers voor volwassenen?

Het gebruik

Er zijn vier soorten disciplines of gebruiken binnen het inline skaten (skeeleren).

Hoe kies ik skeelers voor volwassenen?

BELANGRIJKE SPECIFICATIES

Bij het inline skaten horen wat begrippen die voor beginners soms nog onduidelijk zijn. Wij hebben de begrippen hieronder in een lijstje gezet.

ABEC

Deze afkorting verwijst naar de norm voor de lagers. Hoe lager de waarde, hoe lager de snelheid. Je kiest best een lage waarde (ABEC 1) voor beginners. Zo kunnen ze zich concentreren op hun evenwicht zonder te hard te gaan.

HARDHEID EN DIAMETER VAN DE WIELEN

De hardheid van de wielen wordt aangeduid met de ‘’A’’ rating. Zo is een 78A wiel een zacht wiel. Het zal veel gebruikscomfort en grip bieden. Maar het zal ook sneller verslijten. Een 88A wiel zal dan weer harder zijn en maar zal sneller reageren op jouw bewegingen verder slijten harde wielen minder snel dan zachte wielen.

COMPOSIET OF ALUMINIUM FRAME

Bij het inline skaten zitten de wielen vast in een frame. Dit frame is meestal van aluminium of composiet.Een composiet frame is soepeler in het gebruik en zal comfortabeler zijn doordat het trillingen absorbeert. Composiet reageert daarentegen minder snel op jouw bewegingen. Een aluminium frame vind je terug op rollers voor ervaren skaters. Het is stijver, voor meer precisie, reactievermogen en gevoel.

HET NIVEAU

In het inline skaten zijn er verschillende niveaus. Het niveau bepaald welke skates voor jou het meest geschikt zijn. Hieronder staan de niveaus uitgelegd.

HET NIVEAU

BEGINNER

Je wilt graag inline skaten maar je weet nog niet goed hoe en wat. Het inline skaten vereist veel behendigheid. Daarom is het belangrijk dat je skates kiest volgens je niveau, zodat het risico op vallen verkleint en je van het skaten kan genieten. Wanneer je nog aan het leren bent, moet je de voorkeur geven aan inline skates met composiet frame, die zijn soepeler en comfortabeler. Daarnaast raden wij zachte wielen aan voor meer grip met ABEC 3 lagers om veilig je evenwicht te bewaren.

HET NIVEAU

GEVORDERDE

Je oefent korte of middellange afstanden (10 tot 20km). Je beheerst de fundamenten bij hoge snelheid, evenals het remmen in "T" en je kunt korte en lange bochten maken. In een veilige omgeving kan je stoppen bij een noodgeval en een obstakel vermijden of overwinnen.

Op dit niveau ben je klaar voor performantere skates. Je hebt een skate nodig met een goed rolvermogen zodat je kunt genieten van tochtjes op asfalt. De gemiddelde eisen aan de inline skates zijn:

✔ Een skate met aluminium frame voor meer precisie tijdens het skaten.
✔ Lagers van het type ABEC 5 (of hoger) voor meer rolvermogen en om sneller te kunnen gaan.
✔ Hardere wielen die meer gevoel geven op de ondergrond en heel wat minder snel zullen slijten dan de wielen voor beginners.

Hoe kies ik skeelers voor volwassenen?

Olivier

Inline skate specialist

Vallen is een onderdeel van het skaten. Wij raden daarom aan om de volledige beschermende uitrusting te dragen (een helm en de beschermers).