Unselected
skeeleren in de buitenlucht

Skaten, hoe leer ik dat?

Voor je kunt genieten van tochtjes op je skates op fietspaden of in de stad, moet je de basisbeginselen van deze sport onder de knie krijgen. Hieronder vind je enkele oefeningen voor beginners. Je leert hoe je moet opstaan, afzetten, remmen en draaien. Voor de meer ervaren skater laten we ook zien hoe je verschillende remtechnieken kunt gebruiken en achteruit kunt skaten. Leren skeeleren of skaten was nog nooit zo leuk!

Unselected
Skaten, hoe leer ik dat?

De juiste voorbereiding

Voordat je echt gaat beginnen met skaten is een goede voorbereiding van belang. Voor de veiligheid raden wij sterk aan om bescherming te dragen. Het liefst knie-, elleboog- en polsbeschermers en een helm. De polsbeschermers zijn hierbij het allerbelangrijkst aangezien de meeste mensen zichzelf bij een val automatisch opvangen met de polsen.

Heb je je bescherming aangetrokken? Trek dan nu je skeelers aan. Hierbij is het belangrijk dat je ze goed strak vast maakt, zonder je voeten af te knellen. Hierdoor zul je je skeelers beter kunnen besturen en sta je stabieler. Heb je snel last van blaren? Dan kun je het beste hoge sokken of speciale skeelersokken dragen.

Unselected

Opstaan met je skates aan

Dan is het nu tijd om voor het eerst op je skates te gaan staan. Om vanaf de grond op te staan, ga je eerst op je knieën zitten (gebruik kniebeschermers). Til een voet op en zet de skate op de grond. Je knie moet naar buiten gericht zijn.

Draai daarna je bovenlichaam een kwartslag, steun op het been dat op de grond staat, sta op en zet je andere voet op de grond. In het filmpje hiernaast zie je hoe je dit doet.

Unselected

Hoe kom je vooruit?

Om vooruit te komen moet je rustig leren afzetten. Hiervoor raden wij twee oefeningen aan:

1. Spreid je benen en breng ze weer bij elkaar. doe dit heel traag om je snelheid en rolweg onder controle te houden en je evenwicht te bewaren.

2. Draai je skates 45 graden naar buiten en zet kleine pasjes op je skates. Langzaamaan zullen je stappen veranderen in glijbewegingen, dat is de ideale manier om vooruit te rollen en het skeeleren onder de knie te krijgen.

Unselected

Remmen met een remblokje

De meeste inline skates voor beginners hebben achterop één van de skates een remblokje zitten. Om hiermee te remmen, breng je een skate naar voren en plaats je je handen op je voorste knie. Til de voorkant van je skate op tot het remblokje de grond raakt. Druk goed op je hiel tot je stilstaat.

Unselected

Parallel remmen

Naast remmen met een remblokje zijn er ook verschillende andere technieken om te remmen. Bijvoorbeeld voor skates die geen remblokje hebben. Allereerst kun je parallel remmen. Draai je skates tijdens het rijden met een korte beweging loodrecht op je rijrichting. Schuif ze schuin over de grond en hou je knieën gebogen. Let op: om naar rechts te draaien, moet je eerst een kleine bocht naar links maken voor je je skates naar rechts draait om te remmen.

Unselected

Remmen met een powerslide

Ook kun je remmen met de powerslide techniek. Breng eerst een van de twee skates naar voren. Draai daarna de voorste skate in een hoek van 90 graden, terwijl je de achterste skate tegen de rijrichting indraait. Steun op je achterste been terwijl je met je voorste been remt.

Unselected

Remmen met een t-stop

Wil je liever remmen met een T-stop? Breng dan een van je skates naar voren en draai je lichaam 90 graden door je rechtervoet naar voren te rollen en je lichaam naar links te draaien. Buig je achterste been en plaats je skate haaks op de andere. Schuif hem nu schuin over de grond.

Unselected

Draaien op skates

Om te draaien vanuit stilstand, plaats je eerst een skate in de gewenste richting, waarna ook de andere volgt. Voor een halve draai, maak je twee keer een draai van 90 graden.

Om te draaien tijdens het skaten, moet je druk uitoefenen op je buitenste skate terwijl je met dit been kleine stapjes zet. De binnenste skate hoeft bijna niet van de grond te komen.

Om te draaien tijdens het skaten, kun je ook dezelfde beweging uitvoeren als bij het draaien vanuit stilstand. Dit werkt ook bij slaloms. Plaats eerst een skate in de goede richting, steun erop en verplaats dan ook de andere skate.

Unselected

Achteruit skaten

Kun je al wat beter skaten en ben je klaar voor een nieuwe techniek? Probeer dan eens om achteruit te skaten! Begin vanuit stilstand, met je twee voeten parallel. Spreid je twee hielen en breng ze daarna weer bij elkaar terwijl je duwt op de voorkant van je skates. Hou je lichaamsgewicht naar vorenwanneer je achteruit aan het skaten bent. Als je deze beweging onder de knie hebt, maak dan S-bewegingen door je hielen steeds opnieuw te spreiden en naar binnen te brengen. Maak steeds grotere bewegingen.

Unselected

Veel skate plezier!

Nu je weet hoe je je voorbereid, hoe je vooruit komt, hoe je draait, hoe je remt en zelfs hoe je achteruit skate, ben je helemaal klaar om te gaan. Dus bind die skeelers vast en ga op pad! In het begin zal het nog even wennen zijn maar je zult snel genoeg merken dat je verbeterd. Veel skate plezier!

Unselected

Ontdek meer skeeler, step en skateboard tips

Hoe kies ik skates volwassenen

Hoe kies ik skeelers voor volwassenen?

Als je nog niet precies weet waar je op moet letten bij het uitzoeken van skeelers of inline skates dan helpen wij je graag op weg. Ontdek hier alle sportieve tips.

Hoe kies ik een skate helm?

Hoe kies ik een skate helm?

De helm is bij het inline skaten een essentieel onderdeel van je uitrusting. Het garandeert je veiligheid bij een valpartij. Maar hoe kies je nou een helm? In dit artikel staan een paar handige tips!

Skeelers voor kinderen

Hoe kies ik skeelers voor kinderen?

Skeeleren of inline skaten kent geen leeftijd! Het is een leuke speelse sport, het beoefenen ervan zal het balans van je kind versterken en hem een betere coördinatie van zijn bewegingen geven. Is je kind een beginner, gevorderde of expert? Hieronder staan de tips om het juiste niveau te bepalen en de daarbij passende skeelers.

Hoe kies ik een kinderstep?

Hoe kies ik een kinderstep?

Steppen is enorm populair onder kinderen. Ze hebben de techniek vlug onder de knie, om meteen vorderingen te boeken en het echte snelheidsgevoel voor het eerst te ervaren. Hierbij is het wel belangrijk dat je de juiste step kiest voor je kind, voor een aangenaam gevoel en urenlang step plezier!

Hoe kies ik een step voor volwassenen?

Hoe kies ik een step voor volwassenen?

Opvouwbaar of niet, met of zonder vering, voor korte of lange afstanden. Hoe kies je een step voor volwassenen? Wij proberen je een zo goed mogelijk advies te geven om zo de juiste keuze te kunnen maken.

Hoe kies ik een stuntstep?

Hoe kies ik een stuntstep?

Freestyle steppen (stuntsteppen) is een coole sport die kinderen van jongs af aan kunnen beoefenen. Ze kunnen van kleine hindernissen rollen en een aantal eenvoudige tricks uitvoeren. Hoe ouder ze worden, hoe meer grenzen ze aftasten en verleggen, op zoek naar moeilijkere tricks. Om deze sport in optimale omstandigheden te beoefenen, is het erg belangrijk dat je de juiste step kiest.

Maak van de stad je speelterrein

Het is lente! Tijd om de stad te veroveren

Je hoeft echt de natuur niet in te duiken om te genieten van de lente! Wij zetten een aantal sporten voor je op een rijtje die ideaal zijn voor stadsmussen.

Hoe kies ik een skateboard

Hoe kies je het juiste skateboard?

Hulp nodig bij het uitzoeken van een goed skateboard? Bekijk de adviespagina en ontdek welke type skateboard bij jou past.