Hoe kies ik een wetsuit voor open water zwemmen?

Met een neopreen zwempak kan je ondanks de kou zwemmen in natuurwater. Onze zwem wetsuits kunnen gebruikt worden voor recreatief zwemmen in open water, competitie zwemmen in natuurwater of een triatlon. Het is belangrijk dat je het juiste zwempak koopt voor jouw behoeften, maar hoe kies je die?

Wetsuit kiezen

Het kiezen van een zwem wetsuit is afhankelijk van de temperatuur van het water waarin je zwemt.

De temperatuur van het water

Een neopreen wetsuit is een speciaal ontworpen zwempak om je te beschermen tegen de kou in open water. Het pak hindert je niet in je bewegingen dankzij het rekbare materiaal rondom de schouders. Ook geeft het pak je meer drijfvermogen, waardoor het je wat minder energie kost tijdens de inspanning om te blijven drijven en je je vooral kan focussen op je slag.

Het kiezen van een open water zwempak doe je op basis van de watertemperatuur waarin je zwemt.

Watertemperatuur tussen de 10°C en 17°C 

Kies bij water van 10°C - 17°C een volledig neopreen model wetsuit van 4/2 mm dik. De aanduiding 4/2 mm betekent dat de romp en benen van het zwempak 4 mm dik is en 2 mm rond de armen en schouders. Zo houdt het zwempak je warm, maar heb je genoeg bewegingsvrijheid om je slagen goed te kunnen maken. Ook is het aan te raden een neopreen badmuts te dragen. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd, dus het is belangrijk om je hoofd goed warm te houden.

Watertemperatuur boven de 17°C

Kies bij een watertemperatuur boven de 17°C  voor een lichter model neopreen wetsuit. Ga bij deze watertemperatuur voor een zwempak van 2/2 mm. Deze houd je goed warm en geeft veel bewegingsvrijheid. Bij een watertemperatuur hoger dan 17°C is het ook aan te raden om een mouwloze wetsuit te proberen. Hierbij wordt het gehele lichaam opgewarmd, maar heb je je armen vrij voor extra veel bewegingsvrijheid. Heb je het vaak koud? Ga dan toch voor een dikker zwempak

Hoe kies ik kleding voor open water zwemmen?

Sandrine

Verkoopster zwemmen Decathlon Campus (Lille)

Zorg ervoor dat je de zwemsuits, die gemaakt zijn om te zwemmen in de zee of in een meer, niet verward met zwemwedstrijdpakken voor in het zwembad. Deze zijn namelijk gemaakt van ander materiaal en zullen je minder warm houden en geven je minder drijfvermogen. Ook is het belangrijk om na gebruik de zwemsuits goed uit te spoelen met schoon zoet water en te laten drogen in de buitenlucht (hou het pak uit de zon, want het neopreen kan uitdrogen en zo scheurtjes veroorzaken).