Hoe kies ik een wetsuit?

Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een wetsuit

comment-bien-choisir-sa-combinaison

Overweeg je een wetsuit te kopen? Het hebben van een eigen wetsuit heeft veel voordelen: je blijft warm in (koud) water, het is hygiënischer en op termijn goedkoper dan een wetsuit huren. Welke dikte wetsuit heb je nodig bij welke water temperatuur? Welke maat wetsuit heb jij? Wat is de beste wetsuit? Lees hieronder (of bekijk de video) waar je op moet letten bij het kopen van een wetsuit.

Inhoudsopgave

1. Hoe werkt een wetsuit?

Voordat we je uitleggen hoe je een wetsuit kiest, beantwoorden we de vraag: hoe werkt een wetsuit? Er zijn verschillende soorten wetsuits, maar ze werken allemaal hetzelfde.  Je draagt een pak van neopreen, dat strak om je lichaam zit. Als je het water in gaat, komt er een dun laagje water tussen je huid en het pak. Door je lichaamstemperatuur warmt dit water op, waardoor je lekker warm blijft.

2. Voor welke sport?

We hebben wetsuits voor verschillende sporten. Het best kies je een wetsuit die we specifiek hebben ontwikkeld voor de sport waarvoor jij het wil gebruiken. Kies uit een zwem wetsuit voor openwater zwemmen, een wetsuit voor (wind-/kite)surfen, een zeil wetsuit, een wetsuit zonder mouwen voor stand up paddle, of een duikpak. Hoe werkt een wetsuit? De werking van een wetsuit is voor al deze sporten hetzelfde. Je draagt een pak van neopreen. In het water komt er een dun laagje water tussen je huid en het pak. Door je lichaamstemperatuur warmt dit water op, waardoor je lekker warm blijft.

3. Welke dikte wetsuit bij welke temperatuur?

De dikte van jouw wetsuit hangt af van de watertemperatuur. Je kunt de watertemperatuur van jouw surfspot online opzoeken. We drukken de dikte van een wetsuit uit in twee cijfers, bijvoorbeeld 4/3. Het cijfer voor de '/' drukt de dikte van het neopreen op de borst en rug uit, het 2e cijfer staat voor de dikte van de armen en benen. Over het algemeen heb je om in Nederland in de winter te surfen een wetsuit van 5/4 mm (en surfschoenen, surfhandschoenen en een cap) nodig, voor het najaar een wetsuit van >4/3 mm en in de zomer een >2/2mm. Op echt warme zomer dagen kun je ook in een shorty of badkleding surfen. Hieronder zie je welke dikte wetsuit bij welke watertemperatuur hoort.

wetsuit watertemperaruur

4. Lengte van de surfsessie

Een surfsessie van 1 uur

Bij een surfsessie van 1 uur is het aan te raden om een wetsuit te nemen dat gemakkelijk aan en uit te trekken is en die eveneens is voorzien van een goede warmte-isolatie. Alle Olaian 100 wetsuits voldoen aan deze eigenschappen en zijn dus ideaal voor een korte surfsessie. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen ongeacht zijn of haar budget van (water)sport moet kunnen genieten hebben we deze serie wetsuits ontwikkeld. 

Een surfsessie van 2 uur

Bij een surfsessie van 2 uur is het van belang dat er een goede combinatie is tussen de bewegingsvrijheid en warmte-isolatie van de wetsuit. Hierdoor zijn de wetsuits gemaakt van neopreen, een synthetisch rubber materiaal wat zorgt voor optimale bewegingsvrijheid en warmte behoudt. De Olaian 500 wetsuits zijn hier geschikt voor. Deze wetsuits bieden een uitstekende mix tussen prijs en kwaliteit.

Een surfsessie van 3 uur of langer

Voor een lange surfsessie kies je voor een wetsuit met optimale bewegingsvrijheid en warmte-isolatie. De Olaian 900 wetsuits zijn de beste en meest duurzame wetsuits uit onze collectie. Ze zijn speciaal ontworpen met flexibel neopreen en dus ideaal voor een uitgebreide surfsessie. De naden zijn genaaid en gelijmd, waardoor de wetsuit waterdichtheid en extra duurzaamheid is. Het pak is 'blind' gestikt, d.w.z. dat de draad niet volledig door het neopreen gaat zodat er geen water kan binnendringen. Doordat er geen draden aan de binnenkant zijn, wordt irritatie beperkt. Op de gevoelige plaatsen zijn comfort- en verstevigingspatches aangebracht. Sommige van onze 900 wetsuits zijn voorzien van een front-zip. Klik op de link hieronder om de voordelen van een front-zip te ontdekken.

5. Welke maat wetsuit heb ik nodig?

Het is belangrijk dat je de juiste maat wetsuit kiest. Alleen dan zit het pak comfortabel en blijf je warm. Welke maat wetsuit heb je nodig? Een wetsuit moet zeer nauwsluitend zitten en er mogen geen zichtbare plooien zijn. Als het droog is, is het normaal dat het te strak aanvoelt, dit ongemak verdwijnt zodra het wetsuit nat wordt. Als u een wetsuit kiest dat te groot is, zullen er plooien ontstaan, zal irritatie optreden en zal de thermische isolatie worden verminderd, doordat (koud)water het pak instroomt. Het best is om een wetsuit te passen voordat je deze koopt. Zo weet je zeker dat je de goede maat kiest. Dit kan in onze Decathlon winkels. Check van te voren even of het product in betreffende winkel op voorraad is. Je kunt een wetsuit ook online bestellen en thuis laten bezorgen. Let op: wetsuits van Olaian vallen over het algemeen klein, bestel daarom 1-2 maten groter dan je normaal draagt. 

Gebruik onderstaande maattabellen (voor heren, dames en kinderen) om de juiste maat wetsuit te kiezen.

heren wetsuit

Heren wetsuit

dames wetsuit

Dames wetsuit

wetsuit kind

Kinder wetsuit

7. De beste wetsuit

Wat is de beste wetsuit? Wat de beste wetsuit voor jou is, is erg persoonlijk en daarom moeilijk te beantwoorden. Zoals hier boven beschreven zijn de volgende zaken belangrijk om de beste wetsuit voor jou te kiezen: kies een wetsuit die voor jouw sport ontwikkeld is en kies de juiste dikte en maat. Er zijn veel verschillende merken wetsuits en de kwaliteit verschilt per merk. Wetsuits van Olaian hebben een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Deze worden door ontwikkeld en getest. Dit gebeurd aan de Franse kust van Hendaye, vlakbij San Sebastian in Spanje. Ook de surfboards van Olaian worden hier ontwikkeld.