Surfboard kiezen

Hoe kies ik een surfboard?

Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten van de sport en je skills te verbeteren. Zeker als beginner maar natuurlijk ook als gevorderde surfer! We hebben hier enkele tips voor je klaar om de juiste surfplank te kiezen.

Vraag je je af welk surfboard bij jou past? Een surfboard kies je op basis van je niveau, gewicht, budget en het aantal keren per jaar dat je surft. Bij Decathlon hebben we surfboards voor beginners of gevorderden, met elk zijn eigen eigenschappen. Je kunt ook een surfboard gratis testen voordat je deze koopt. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een surfboard.

1. Bepaal je niveau. surfboards voor beginners en gevorderden

Eerst bepaal je je niveau. Surfboards van Olaian zijn ingedeeld in 3 categorieën voor verschillende niveau surfers: 100, 500 en 900. Welk surfboard heb je als beginner nodig? Wij raden beginnende surfers een softtop surfboard aan. Afhankelijk van je niveau en hoe vaak je gaat surfen raden we beginners onze 100 of 500 serie aan. Lees hieronder meer over de verschillen tussen de series Olaian surfboards.

Hoe kies ik een surfboard?

'100' Surfboards voor beginners

Kun je nog niet surfen en wil je leren om door een golf meegenomen te worden en op te staan? Kies dan voor onze 100 beginnerssurfboards. Deze boards zijn het voordeligst geprijsd, erg veilig in gebruik, zijn erg stabiel en zijn vergevingsgezind. Deze boards zijn speciaal ontwikkeld om zoveel mogelijk kleine golven te kunnen surfen en de basis van het surfen te leren. Sommige van de 100 surfboards van Olaian hebben een uitholling, waardoor je automatisch op de goede positie op het board ligt tijdens het peddelen. Ook heb je hierdoor 10% meer stabiliteit. Ben je beginner, maar van plan om veel te surfen en snel beter te worden? Dan raden we onze 500 serie surfboards aan.

'500' Surfboards voor beginners tot intermediates

Kun je al opstaan op je surfboard en surf je op ‘witte golven’ (van schuim), maar wil je oefenen met het maken van bochten en af en toe ook ‘blauwe golven’ surfen? Ga dan voor de 500 surfboards. Deze zijn ontwikkeld voor beginnende tot gevorderde surfers die (van plan zijn) regelmatig (te gaan) surfen. Deze boards zijn duurzamer dan de 100 boards. Wanneer je de basis onder knie hebt, kun je van deze boards langer plezier hebben. Je kunt er bijv. grotere golven mee pakken en makkelijker bochten mee maken.

'900' Surfboards voor gevorderden

De 900 surfboards zijn voor gevorderde surfers. Deze boards zijn van de beste kwaliteit, erg duurzaam en bieden uitstekende performance. Met deze boards kun je op grote golven surfen en tricks oefenen. Surf je veel, dan raden we de 900 surfboards aan.

2. Soft top (of foamboard) of hardboard van epoxy?

Twijfel je tussen een soft top, of hardboard? Wat zijn de verschillen?

Soft top

Soft top's zijn perfect voor beginners! Maar ook intermediate surfers kunnen hier nog veel plezier op beleven.

Hoe kies ik een surfboard?

Maximale veiligheid

De buitenste laag van een soft top surfboards is gemaakt van polystyreenschuim, een materiaal dat drijfvermogen combineert met veiligheid. Een foamboard komt immers minder hard aan wanneer je erop valt of wanneer het board tegen jezelf of een ander aankomt. Ook zijn deze boards voorzien van soft edge vinnen, waarmee je jezelf minder snel bezeerd.

Eenvoudig in gebruik

Een grote surfplank met groot volume geeft je stabiliteit en hanteerbaarheid. In dat opzicht is een soft top of schuimplank een goeie keuze. Dit type board drijft uitstekend waardoor je perfect aan de slag kunt op kleine golven, ook al beheers je de peddeltechniek nog niet perfect. Een bijkomend voordeel is dat dit type planken budgetvriendelijk is: ideaal dus om te beginnen met je surf carrière!

Een duurzame surfplank

Polystyreen is zacht maar sterk. Het zal niet indeuken tijdens impact met de zeebodem of na een stoot tijdens het transporteren. Het is dus super duurzaam: het zal niet scheuren of splijten naar verloop van tijd. 

Hardboard van epoxy

Een hard surfboard heeft een kern van piepschuim, maar de buitenkant is voorzien van hard materiaal zoals epoxy of glasvezel. Deze surfboards zijn nog duurzamer dan soft top surfboards. Het schuim van een soft top surfboard beschadig sneller dan de buitenste laag van een hardboard. Over het algemeen zijn deze surfboards voor gevorderde surfers. Doordat ze niet zacht zijn, kun je jezelf of anderen er namelijk sneller mee bezeren. Met een hard surfboard kun je scherper sturen en deze boards zijn beschikbaar in meerdere shapes.

3. Welke maat surfboard heb ik nodig?

Er zijn surfplanken in veel verschillende maten. Lees hieronder welke maat surfboard het best bij jou past. 

Ik ben een beginnende surfer

Als beginnen surfer kun je de lengte van jouw surfboard kiezen op basis van je gewicht. Lees hieronder welke maat surfboard jij nodig hebt.

Hoe kies ik een surfboard?

<30 Kg = softtop surfplank van 5'8 of 6'0

Ideaal voor kinderen die onbezorgd en veilig willen leren surfen.

30-40 Kg = softtop surfplank van 7'0

Ideaal om in alle veiligheid in te stappen en je techniek te verbeteren.

40-65 Kg = softtop surfplank van 8'0

Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.

65-85Kg = softtop surfplank van 8'6

Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.

Hoe kies ik een surfboard?

Voor gevorderden: het longboard

Dit lange en dikke model is speciaal gemaakt voor puur en intens surfgenot! Het is veel minder radicaal dan een shortboard en biedt je de mogelijkheid om kleine golven te nemen. Het is helaas wel veel minder wendbaar.

Hoe kies ik een surfboard?

Voor gevorderden: shortboard

Dit smalle en korte model is een van de populairste types langs de kusten. En terecht: shortboards zijn wendbaar, superhandig bij duck dives en eenvoudig om door de branding te komen. Dit type plank is daarentegen wel heel veeleisend en daarom voorbehouden voor surfers met een minimum aan techniek.

5. Wat heb je nodig om te surfen?

Om te surfen heb je het volgende nodig: een surfboard, een wetsuit, een boardbag, een leash en wax.

Leash

Draag een wetsuit

Als je in Nederland surft, draag je vrijwel altijd een wetsuit tegen de kou. Als het erg koud is of wanneer er scherpe voorwerpen in het water liggen, kun je beter ook surfschoentjes dragen. Soms is het ook nodig om surfschoenen te dragen.  Lees hier hoe je een wetsuit kiest.

olaian boardbag

Bescherm je surfboard in een boardbag

Gebruik een boardbag om je surfboard op te bergen en te vervoeren. Hiermee voorkom je dat jouw (nieuwe) board beschadigd raakt en dankzij de handvaten kun je het board makkelijker vervoeren. In combinatie met spanbanden en dakdragers kun je het board eenvoudig vervoeren op het dak van je auto, Ook kun je dankzij onze speciale drager een surfboard per fiets vervoeren. Ideaal voor wie in de buurt van het strand woont!

 

Leash

Draag een leash

Een leash is een soort touw, waarmee je je surfboard met je enkel verbind. Hierdoor raak je je surfboard niet kwijt als je in het water valt. Lees hier hoe je een leash kiest die bij jouw surfboard past.

Leash

Gebruik wax

Smeer je surfboard in met wax voor meer grip op je surfboard. We raden dit aan voor zowel soft tops als hardboards.

6. Hoeveel kost een surfplank?

Een nieuw surfboard kost €150 tot €1.200 euro. Dit is afhankelijk van de kwaliteit, maar ook van het merk. Natuurlijk kun je zelf bepalen hoeveel geld je aan een surfboard uitgeeft. Maar 'hoe duurder, hoe beter' gaat niet altijd op. Olaian vindt het belangrijk dat surfen voor iedereen toegankelijk is. Daarom ontwikkelt dit merk surfboards met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Je kunt al een beginners surfboard voor €150 kopen. Dit komt doordat surfboards van Olaian op erg efficiënte wijze geproduceerd en vervoerd worden. Deze surfboards worden door surfers ontworpen in Hendaye, Frankrijk (vlakbij San Sebastian in het Spaanse Baskenland). Bij sommige andere merken betaal je ook veel voor de marketingkosten, de bekendheid van een merk of de atleten waarmee ze samenwerken. Hierdoor zijn sommige surfboards erg duur. Je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands surfboard te kopen. Een tweedehands surfboard kopen, kan vanaf ongeveer €100.

Lees ook:

Surfboard testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

Surfboard testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

Wil je een surfboard testen? Onze surfboards kun je gratis testen voordat je deze aanschaft. Lees meer.

Hoe kies ik een surf wetsuit?

Hoe kies ik een wetsuit en waar moet ik op letten?

De juiste wetsuit is essentieel voor surfen tijdens koud weer. Door de lage temperatuur van het water koelt je lichaam sneller af, een wetsuit zorgt er voor dat je lichaam warm blijft en je langer in het water kan blijven. Wetsuits komen in verschillende diktes, elk speciaal ontwikkeld voor specifieke weersomstandigheden en temperaturen.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Hoe kies ik een surfboard?

Nadine

Golfsurfexpert

Als je een beginnende surfer bent kies dan voor een softboard voor veel drijfvermogen. Meer drijfvermogen zorgt voor een stabieler board, waardoor je sneller leert opstaan! Als je de kleur en kwaliteit van je wetsuit wilt onderhouden, spoel je wetsuit dan na elke surfsessie af met schoon water en leg het niet in de zon.