surfen in winter

Surfen in de winter. wat heb je hiervoor nodig?

Ontdek alle tips die ervoor zorgen dat jij in de winter warm blijft tijdens het surfen. 

Sta je ondanks de kou te popelen om golven te trotseren en ook deze winter te blijven surfen? Zelfs al worden de dagen korter, in de winter blijven surfen heeft vele voordelen: perfecte golven, minder drukke spots, lekker in conditie blijven... Gemotiveerd? Dan rest je enkel nog de gepaste uitrusting te kiezen en deze tips op te volgen om met evenveel gemak te surfen als in de zomer.

1. Draag een wetsuit

Voordat je het water in duikt, is het belangrijk een geschikte wetsuit uit te kiezen. Hoe meer warmte je behoud, des te langer je in het water kunt blijven en hoe meer plezier je kunt ervaren. Beschouw de dikte van het neopreen als een tweede huid die een beschermende laag vormt tegen het koude water. Die dikte wordt aangegeven met twee of drie cijfers: 5/4 millimeter, 4/3 of 3/2 millimeter (het eerste getal staat voor de dikte van het pak op de benen en het tweede getal voor de dikte van de armen). Een wetsuit van 2/2  millimeter is niet warm genoeg om in de herfst en winter mee te surfen. De ideale wetsuit voor in de herfst: de 3/2 millimeter. Deze wetsuits zijn minder dik aan de armen zodat je makkelijker kunt bewegen en peddelen. Bij temperaturen onder de 17°C kies je voor: De onmisbare wetsuit voor in de winter: de 4/3 millimeter. Over het algemeen geldt: hoe dikker het neopreen van je wetsuit, hoe warmer die je houdt. De wetsuit 5/4 mm is de beste bescherming tegen zeer koud water. Opmerking: soms vind je een wetsuits van 5/4/3 mm (dat is het geval met ons damesmodel). Dit is een combinatie tussen een 4/3 mm en een 5/4 mm wetsuit.

Wetsuit tribord

2. Optimaliseer je bescherming tegen de kou met accessoires in neopreen

Je ledematen komen tijdens een surfsessie het meest in contact komen met het water. Daarom is het extra belangrijk deze te bedekken wanneer de watertemperatuur lager dan 17°C is. Surfschoenen (beschikbaar in 3 mm of 5 mm) zijn de eerste accessoires ter aanvulling van je wetsuit en bieden naast bescherming tegen de kou, ook bescherming tegen scherpe voorwerpen in en rondom het water (zoals rotsen en schelpen). Dit kan goed van pas komen wanneer je een stuk langs de kust af moet leggen om je surfspot te bereiken. Aangezien je tijdens het surfen meer dan 90% van je tijd peddelend doorbrengt is het erg belangrijk handschoenen te dragen wanneer de temperatuur van het water lager is dan 12°C. Bij temperaturen onder de 7°C raden we dappere surfers aan zeker een cap te dragen. Dit houdt je oren warm en maakt een duck dive een stuk minder koud.

bescerming accessoires in neopreen

3. Controleer je volledige uitrusting grondig

De eerste herfstsessies dienen zich aan, maar de zon houdt een wedstrijdje met je om te zien wie zich na een werkdag op kantoor het snelst in het water stort? Ja, de sessies na het werk die 's avonds uren blijven duren zijn heerlijk, maar helaas voorbij... Raak nu niet in paniek achter je computerscherm, want er is nog niets verloren! Surf minder, maar beter: begin met een volledige check-up van je uitrusting alvorens de winter je inhaalt:

wax tribord

KOUDWATERWAX
Een ander seizoen betekend een andere wax op je surfplank: ontwax je surfplank en breng de koudwaterwax aan vanaf oktober.

Surfen in de winter. Wat heb je hiervoor nodig?

RESERVELEASH
Aan onze kust gaat de intrede van de winter gepaard met een consistentere en krachtigere golfslag: vergeet niet de staat van het touwtje (dat is vastgehecht aan de plug van je surfplank) van je leash na te kijken. Neem voor de zekerheid een reservetouwtje en reserveleash mee, waardoor je wanneer de golven top zijn niet hoeft te stoppen omdat je leash breekt... Neem in de winter zeker geen risico om tijdens een pittige surfsessie van je board gescheiden te worden: vervang je leash bij het minste teken van slijtage of uitrekking! (minstens jaarlijks)

surfboards tribord

DE SURFPLANK DIE IS AANGEPAST AAN WINTERSE OMSTANDIGHEDEN
Bij een winterse take-off kan het feit dat je de juiste surfplank onder de voeten hebt hét verschil maken: als je gewend bent om te surfen met verschillende shapes van surfplanken, weet je dat bepaalde modellen sneller draaien, andere gemakkelijker loskomen van het water of sneller gaan bij het peddelen. Er bestaat geen model surfplank die prefect is aangepast aan alle denkbare vormen en groottes van golven, maar het kan zeker lonen om verschillende surfplanken voor verschillende seizoenen aan te schaffen. Heel kort: sommige modellen zijn volumineuzer en aangepast aan kleine golven in de zomer (bijvoorbeeld de longboards en de surfplanken in schuimrubber) en andere hebben een slankere vorm (dat is het geval bij de shortboards) die meer geschikt is bij hollere en sterkere golven. Onze tip: oefen met verschillende vormen en groottes van boards om zo je surftechniek en stijl te verbeteren.

4. Bereid ook de 'cool down' voor

wetsuittas tribord

LEG JE BOARDBAG VAN TE VOREN KLAAR OM NA HET SURFEN DIRECT IN TE KUNNEN PAKKEN
Zorg dat je je boardbag op een plek legt waar deze niet weg kan waaien, nat kan regenen of gestolen kan worden, maar je deze wel snel kunt pakken wanneer je uit het water komt.

Surfponcho

DRAAG NA AFLOOP EEN WARME SURFPONCHO
Probeer zo veel mogelijk beschutting te zoeken tegen de wind, zo vat je geen kou en denk eraan om je kleding vooraf klaar te leggen om deze snel aan te kunnen trekken onder je surfponcho. Is het weer erg slecht? Blaas dan de aftocht: bescherm je autostoelen tegen vocht met je boardbag, zet de verwarming op de hoogste stand, pak snel je spullen in en keer meteen terug naar huis!

thermos quechua

Een thermosfles om op te warmen

EEN THERMOSFLES OM OP TE WARMEN
Onder ons gezegd: niets kan tippen aan een heerlijke warme chocomelk/koffie/thee die je in de auto opwacht, om je na een pittige surfsessie terug op krachten te laten komen. :) Tip:neem ook een fles met warm water mee, waarmee je verkleumde handen en voeten kunt opwarmen!

Ook interessant voor jou

Hoe kies ik een surf wetsuit?

Hoe kies ik een wetsuit en waar moet ik op letten?

De juiste wetsuit is essentieel voor surfen tijdens koud weer. Door de lage temperatuur van het water koelt je lichaam sneller af, een wetsuit zorgt er voor dat je lichaam warm blijft en je langer in het water kan blijven. Wetsuits komen in verschillende diktes, elk speciaal ontwikkeld voor specifieke weersomstandigheden en temperaturen.

Hoe kies ik een surfboard?

Surfboard kopen, waar moet je op letten? Welk surfboard past bij mij?

Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner kan het lastig zijn om een juiste keuze te maken. Wij helpen je graag!

Surfboard testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

Surfboard testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

Wil je een surfboard testen? Onze surfboards kun je gratis testen voordat je deze aanschaft. Lees meer.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.