Badpak

Welk badpak past bij mij?

Hoe kies ik een badpak die bij mijn sport en figuur past?

Er zijn zoveel verschillende soorten badpakken, dat het soms lastig kan zijn om de juiste te kiezen. In deze blog lees je de verschillen tussen de badpakken en hoe je een badpak kan kiezen die het beste bij jou past!

1. Welk badpak past bij mijn figuur?

Vraag je je af welk badpak het best bij jouw figuur past? Het is het goed om eerst te achterhalen wat voor figuur je hebt. Heb jij een zandloperfiguur? Of heb je een appelvormig lichaam? Ben je lang of heb je een buikje? Hieronder bespreken we de volgende figuren: recht, zandloper, appel, peer en omgekeerde driehoek en geven we tips over welk badpak daar het beste bij past.

 • Hoe kies ik een badpak?

  RECHT FIGUUR
  Zijn jouw schouders, taille en heupen even breed? Dan heb jij een recht figuur. Dames met een recht figuur hebben over het algemeen wat kleinere borsten en kunnen, om dit te verbergen, kiezen voor een badpak met cups. Daarnaast is een badpak met drukke prints ideaal voor jou, aangezien prints ervoor zorgen dat je wat breder oogt!

 • Hoe kies ik een badpak?

  ZANDLOPERFIGUUR
  Bij een zandloperfiguur zijn je schouders en heupen breder dan je taille. Om je vrouwelijke vormen te accentueren, wil je het accent op je taille leggen. Dit doe je met een badpak met een mooie v-hals of met een badpak met weinig prints. Prints leiden namelijk alleen maar af. 

 • Hoe kies ik een badpak?

  APPELVORMIG FIGUUR
  Dames met een appelfiguur hebben aanleiding om meer aan te komen rondom hun buik. Wil je dit gebied graag bedekken? Dan is een corrigerend badpak iets voor jou. Daarnaast kan je voor een model kiezen wat hoog uitgesneden is: dit model laat jouw benen nog mooier uitkomen, omdat je benen langer lijken. Je kunt ook voor een badpak met pijpjes kiezen die je bovenbenen juist bedekt.

 • Hoe kies ik een badpak?

  PEERVORMIG FIGUUR
  Bij een peervormig figuur zijn de heupen het breedst en zijn je borst en schouders het smalst. Om je rondingen beter uit te laten komen, wil je vooral je heupen accentueren. Dit kan je doen met een badpak met een zeer blote rug. Wil je je lichaam juist meer een ‘’evenwicht’’ brengen, dan kan je voor een badpak met cups kiezen. Hierdoor oogt je bovenlichaam wat groter. Je kunt ook voor een badpak met pijpjes kiezen, omdat deze het accent op je bovenlichaam leggen.

 • Hoe kies ik een badpak?

  OMGEKEERDE DRIEHOEK
  Bij een omgekeerde driehoek heb je brede schouders, maar smalle heupen. Door voor een badpak met brede bandjes te kiezen, kan je je schouders smaller laten lijken. 

2. Badpak voor zwemmen in een zwembad of in zeewater?

Ga allereerst na waarvoor je een badpak wilt gebruiken. Is het voor recreatief, regelmatig of intensief gebruik? Hoe vaker je een badpak gebruikt, hoe langer je wilt dat deze meegaat. Controleer van te voren dan ook of de gekozen badpak voor een beginnende of ervaren zwemmer is. Deze informatie staat op onze website vermeld.

De volgende vraag die je jezelf moet stellen is of je gaat zwemmen in een zwembad of in zeewater. Er zit een verschil in de materialen van deze badpakken. De één is namelijk bestendig tegen chloor en de ander tegen zoutwater.
Mocht je op zoek zijn naar een badpak voor in het zwembad, kies dan voor een chloorbestendig badpak.  Een chloorbestendig badpak wordt minder snel aangetast door het chloor, waardoor het niet alleen langer mee gaat, maar kwaliteit en kleuren worden behouden. Deze badpakken zijn beschikbaar van de merken: Nabaiji, Speedo, Arena en Adidas. Tevens verkopen wij speciaal voor de sporten aquagym en waterpolo (Watko) ook chloorbestendige badpakken.

Mocht je een badpak zoeken die goed tegen zeewater kan, kies dan voor een badpak van het merk Olaian. Dit merk biedt badpakken aan die zoutwaterbestendig zijn en geschikt voor watersporten zoals surfen, stand up paddle, windsurf en kitesurf. Een voordeel van deze badpakken is dat ze extra goed blijven zitten.

Let op: Aangezien chloor en zout de badkleding aantast, is het belangrijk om de badkleding na elk gebruik goed schoon te spoelen met schoon (kraan)water! Want alleen zo gaat je badpak veel langer mee!

3. Welk model badpak past bij mij?

Badpakken zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: verschillende rugvormen, zwangerschapsbadpakken, corrigerende badpakken, badpakken in grote maten, badpakken met of zonder cups, hoog uitgesneden badpakken én badpakken met lange mouwen. Ontdek welk soort badpak het beste bij jou past.

rugvormen

RUGVORM
Badpakken kunnen verschillende rugvormen hebben. Maar hoe weet je nou welke rugvorm je moet nemen en wat betekenen deze vormen eigenlijk?
- U-rug: deze rug zorgt ervoor dat je het badpak eenvoudig aan en uit kan trekken en daarom raden we deze vorm aan voor de beginnende zwemmer.
- H-rug: deze rug is een verbeterde versie van de U-rug. Een badpak met een H-rug is nog steeds eenvoudig aan en uit te trekken, maar biedt dankzij de dwarsbalk meer steun.
- Y-rug: deze rug bestaat uit brede bandjes en een racerback, zodat het zeer goed ondersteunt en tijdens het zwemmen perfect blijft zitten.
- X-rug: deze rug bestaat uit dunne bandjes, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt. Tevens blijven de bandjes tijdens het zwemmen perfect zitten.
- O-rug: deze rug zorgt voor veel bewegingsvrijheid, zodat het badpak niet in de weg zit tijdens het zwemmen.
- V-rug: dit badpak heeft een hoge rug, waardoor het badpak uitstekend blijft zitten. 

Wanneer je een intensieve zwemmer bent, dan is het verstandig om voor een chloorbestendig badpak met een X- of een O-rug te kiezen. Tijdens trainingen en/of wedstrijden wil je je namelijk zo vrij mogelijk kunnen bewegen. Tevens zijn deze badpakken hoog uitgesneden, waardoor je ook bij je benen meer bewegingsvrijheid hebt. 

corrigerende badpak

CORRIGERENDE BADPAKKEN
Vraag je je af welk badpak af slankt? Welk badpak kun je het best dragen als je een buikje hebt? Een corrigerend badpak geeft extra accent aan jouw vrouwelijke vormen en slankt jouw lichaam rondom de buik af. Dit komt door de kleine rimpel aan de voorkant van de stof, wat een afslankend effect geeft. Daarnaast accentueert een corrigerend badpak je lichaam op de juiste plaatsen: doordat de meeste badpakken extra steun aan de borsten bieden, worden je borsten geaccentueerd.

Bij Decathlon verkopen we corrigerende badpakken in verschillende kleuren en modellen. Welke kleur badpak slankt af? Badpakken in donkere kleuren (bijv. zwart of donkerblauw) slanken af. Ook kunnen prints ervoor zorgen dat je figuur minder aandacht krijgt. Wil je graag een gestreept badpak dragen? Kies dan voor verticale strepen. Hierin lijk je langer en slanker.
Er zijn corrigerende badpakken in verschillende modellen: diepe decolleté, v-hals of normale hals.

badpakken in grote maten

BADPAKKEN IN GROTE MATEN
Het is belangrijk dat iedereen van de voordelen van zwemmen kan genieten, ook de dames met een maatje meer. Voor deze dames zijn de plus size badpakken ontwikkeld. Deze badpakken zijn in grotere maten verkrijgbaar en beschikken vaak over een corrigerend effect.

Bij Decathlon vind je plus size badpakken van de merken Nabaiji en Olaian. Deze badpakken zijn beschikbaar in maat 38 tot en met maat 56.

badpak met grote cupmaat

BADPAK MET EEN GROTE CUPMAAT
Wanneer je een grote cupmaat hebt en een badpak zoekt, dan ben je op zoek naar een badpak met voldoende ondersteuning voor je borsten. De meeste badpakken gaan meestal tot en met cupmaat D. Heb je een grotere cup, check dan altijd of de badpak in een grotere maat verkrijgbaar is. Bekijk onze badpakken met grote cupmaat.

Bij Decathlon vind je badpakken voor dames met een cupmaat E, F of G. Daarnaast beschikken de badpakken over verstelbare bandjes, waardoor je het badpak zo kan stellen dat het goed bij jouw lichaam past.

corrigerende badpak

Badpak met pijpjes
Het voordeel van een badpak met pijpjes is dat ze je bovenbenen en heupen bekekken. Daarnaast bieden de pijpjes extra ondersteuning aan je billen en dijen. Een ander voordeel is dat deze badpakken niet in je huid snijden of schuren, wat bij traditionele badpakken soms bij je liezen gebeurd. Heb je stevige (boven) benen en zoek je een badpak waar je je comfortabel in voelt? Ga dan voor een bakpak met pijpjes en voel je comfortabel in het zwembad of op het strand. Je kunt ook een zwemshort over een gewoon badpak dragen.

Zwangerschapsbadpak

ZWANGERSCHAPSBADPAK
Wanneer je zwanger bent, ben je vooral op zoek naar badkleding die lekker zit en voldoende ruimte heeft bij buik en borsten. Speciaal voor de zwangere dames zijn er daarom zwangerschapsbadpakken ontwikkeld. Zwangerschapsbadpakken beschikken over extra volume bij de buik en zijn gemaakt om tijdens een zwangerschap mee te groeien. Daarnaast zijn deze badpakken eenvoudig aan en uit te trekken.

Tips:
- Aan het begin van de zwangerschap is het mogelijk om nog in je ‘’normale’’ zwemkleding te zwemmen. Kies je meteen voor een zwangerschapsbadpak, dan kan het bij de buik te groot zijn. Wil je in het eerste trimester toch een zwangerschapsbadpak dragen? Kies dan niet voor een maat groter, maar ga voor je eigen maat. Positiekleding is gemaakt om tijdens een zwangerschap mee te groeien. Een te groot badpak gaat ‘’lubberen’’ en zal niet comfortabel voelen.
- Knelt het badpak bij de schouders of aan de randen bij de heup? Ga dan voor een maat groter.

Bij ons kun je terecht voor een zwangerschapsbadpak van het merk Nabaiji. Let op: onze zwemkleding valt over het algemeen erg klein uit, kies dan ook altijd 1 of 2 maten groter dan je normale maat.

 • Hoe kies ik een badpak?

  BADPAKKEN MET/ZONDER CUPS
  Badpakken zijn met en zonder cups verkrijgbaar. Cups kunnen op verschillende manieren van toegevoegde waarde zijn. Zo bieden cups extra ondersteuning, ogen je borsten in een badpak met cups groter én zijn tepels minder goed zichtbaar.
  Maar niet iedereen vindt een badpak met cups fijn, omdat het meer weerstand biedt. Om deze reden kiezen vrouwen vaak voor uitneembare cups. Op deze manier kan je zelf bepalen of je de cups wel of niet in je badpak wilt hebben.

 • hoog uitgesneden badpak

  HOOG UITGESNEDEN BADPAKKEN
  Hoog uitgesneden badpakken zijn aan de zijkant korter, waardoor het badpak hoger op de heup eindigt. Hierdoor lijken je benen extra lang én heb je meer bewegingsvrijheid. Ideaal als je een fanatieke watersporter bent, want naast extra bewegingsvrijheid heb je ook minder weerstand. Je ziet dan ook vaak dat de badpakken voor de ervaren zwemmer en/of surfer hoger uitgesneden zijn, dan de badpakken voor de beginnende sporter. 

 • badpak met lange mouwen

  BADPAKKEN MET LANGE MOUWEN
  Badpakken met lange mouwen zijn geschikt voor dames die de andere badpakken te bloot vinden. Daarnaast zijn deze badpakken vaak UV-werend (UPF 50+), waardoor ze ideaal zijn om in te surfen. Ze zijn eenvoudig aan te trekken en beschermen je schouders goed tegen de zon. 

Hoe kies ik een badpak?

BADPAK VOOR WATERPOLO
Binnen waterpolo kan het er soms hard aan toe gaan, denk hierbij aan: trekken, duwen en krabben. Om deze reden zijn er badpakken speciaal voor waterpolo ontworpen. Deze badpakken zijn van dikker materiaal (dubbel gevoerd) gemaakt, waardoor ze steviger zijn. Daarnaast beschikken deze badpakken niet over dunne bandjes, maar over een ritssluiting. Ook dit zorgt ervoor dat je badpak langer meegaat, omdat je tegenstander je ‘’bandjes’’ lastiger kan vastpakken.

Wij hebben waterpolobadpakken van het merk WATKO in ons assortiment. Deze badpakken zijn ook van chloorbestendig materiaal gemaakt.

4. Zo kies je een badpak dat bij jouw niveau past

Nu je weet welke eigenschappen je badpak moet hebben als je in een zwembad zwemt of in zout water, kun je kijken naar je niveau. Ben jij een beginnende watersporter of doe je al regelmatig aan watersport? Of ben je een intensieve watersporter? Ontdek welk badpak het beste bij jouw niveau past.

Hoe kies ik een badpak?

BEGINNENDE WATERSPORTER
Ben jij een beginnend zwemmer? Kies dan voor een badpak met een U- of H-rug. Deze badpakken zijn eenvoudig aan en uit te trekken. Daarnaast beschikken ze over diepe uitsneden, rokjes en cups. Per badpak verschilt het of deze cups uitneembaar zijn. Wanneer deze uitneembaar zijn, kun je zelf bepalen of je de cups wel of niet in je badpak wilt hebben.
De badpakken voor de beginnende surfer zijn modieus en zeer geschikt voor een dagje strand. Je kunt er prima mee in de zon liggen of kleine golven mee pakken.

Hoe kies ik een badpak?

INTENSIEVE WATERSPORTER
De badpakken voor de intensieve zwemmer zijn vaak het blootst. Als intensieve zwemmer wil je namelijk zo gestroomlijnd mogelijk in het water liggen, zodat je zo min mogelijk weerstand hebt. En dat betekent dat je badpak uit zo min mogelijk (overbodig) stof mag bestaan. Het badpak is hoger uitgesneden en de bandjes zijn dunner, zodat je meer bewegingsvrijheid hebt.
Ben je als intensieve zwemmer op zoek naar een wedstrijdbadpak? Dan is een badpak met pijpjes geschikt voor jou. Deze badpakken zitten erg strak en moeten vaak met hulp van anderen aan- en uitgetrokken worden. Bij ons vindt je zo’n speciaal wedstrijdbadpak. Dit badpak is goedgekeurd door de FINA (dé internationale zwembond), wat betekent dat dit pak voldoet aan de officiële eisen van een wedstrijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dikte, drijfvermogen en lengte.
De badpakken voor de intensieve surfer komen overeen met de badpakken voor de regelmatige surfer.

Hoe kies ik een badpak?

REGELMATIGE WATERSPORTER
De badpakken voor de regelmatige zwemmer hebben meestal een Y-, X- of O-rug, waardoor het tijdens het zwemmen beter op de plek blijft zitten. Daarnaast zie je vaak dat deze badpakken dubbel gevoerd zijn, waardoor ze steviger en strakker aanvoelen.
De badpakken voor de regelmatige surfer blijven net wat beter zitten, ook wanneer je met een grote golf te maken krijgt. Daarnaast heb je in deze badpakken veel meer bewegingsvrijheid, omdat je schouders vrij zijn. Wij verkopen surfbadpakken van het merk Olaian. Het voordeel van deze badpakken is dat de meeste badpakken verstelbaar zijn op de rug, waardoor je het helemaal naar jouw pasvorm kan maken. Daarnaast beschikken een aantal badpakken over uitneembare cups, en kun je dus zelf beslissen of je deze in je badpak houdt of niet.

5. Welke maat badpak heb ik?

Vraag je je af wat jouw maat badpak is? Om zeker te weten dat je de juiste maat badpak koopt, kun je een badpak het best in een winkel passen. Wil je een badpak liever online bestellen? Gebruik dan de maattabel op de productpagina en lees reviews van klanten. Dit helpt om in te schatten welke maat badpak jij hebt. Wanneer je een badpak aanschaft, moet je erop letten dat deze nauw aansluit. Door het dragen wordt een badpak namelijk vanzelf wat groter. In het begin kan het dus ook beter net iets te strak, dan te groot zitten.

Let op: De zwemkleding van onze merken Nabaiji en Olaian valt vaak zeer klein uit. Om deze reden adviseren wij om altijd 1 of 2 maten groter te bestellen dan je ‘’normale’’ maat.
Dankzij ons retourbeleid (365 dagen) kan je de badpakken op je gemak thuis passen en kan je de verkeerde maat eenvoudig retourneren. Dit kan in al onze winkels of via het online retourproces. Kijk voor meer informatie hierover op: https://www.decathlon.nl/help/services/_/R-a-retouren. Houd er wel rekening mee dat een product bestellen en retourneren slecht voor het milieu is. Je kunt een product dus beter in een van onze winkels passen, zodat je in één keer de juiste maat koopt.

Samenvatting

Ben jij op zoek naar een badpak? Stel jezelf dan eerst de volgende vragen voordat je voor een nieuwe badpak kiest:
- Ga je zwemmen in een zwembad of in zeewater?
- Ben je een beginnende watersporter of een regelmatige? Of ben jij juist een intensieve watersporter? 

Badpakken zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan: verschillende rugvormen, zwangerschapsbadpakken, corrigerende badpakken, badpakken in grote maten, badpakken met of zonder cups, hoog uitgesneden badpakken én badpakken met lange mouwen. Elk badpak beschikt over bepaalde kenmerken, zodat er altijd wel een badpak is dat aan jouw behoeften voldoet.

Ook interessant voor jou:

surf

Welke bikini past bij mijn figuur?

Lees hier welk type bikini bij jouw figuur past. Grote of kleine borsten, een lichte of donkere huid? Voor elk type lichaam hebben we een bikini.

Badmutsen

Hoe kies ik een badmuts?

Een badmuts beschermt het hoofdhaar en zorgt ervoor dat er minder weerstand in het water is, omdat je gestroomlijnd door het water beweegt. Een badmuts is bij sommige zwembaden verplicht, denk hier ook aan als je op vakantie gaat. Haar kan de filters van het zwembad vervuilen en daarom kiezen sommige zwembaden in het buitenland ervoor om dit verplicht te stellen. We hebben 3 verschillende soorten badmutsen: stoffen, stof met siliconen coating of siliconen. Nabaiji geeft je advies over het kiezen van de juiste badmuts voor het gewenste gebruik.

Hoe kies ik een zwembril?

Hoe kies ik een zwembril?

De keuze voor een zwembril is erg belangrijk, ze helpen je niet alleen om goed onder water te zien maar beschermen ook onze ogen. Een goed gezichtsveld, goed comfort van de bril en niet beslaan van de glazen zijn voordelen die er toe doen tijdens het zwemmen. Nabaiji helpt je kiezen.

Zwempakken

Hoe kies ik een zwem wetsuit voor open water zwemmen?

Met een neopreen zwempak kan je ondanks de kou zwemmen in natuurwater. Onze zwem wetsuits kunnen gebruikt worden voor een triatlon, competitie zwemmen of voor recreatief in een natuurlijke omgeving zwemmen. Het is belangrijk dat je het juiste zwempak koopt voor jouw behoeften, maar hoe kies je die?