Hoe kies ik een badmuts?

Een badmuts is bij sommige zwembaden verplicht, denk hier ook aan als je op vakantie gaat,  omdat haar de filters van het zwembad kan vervuilen. Bovendien beschermt een badmuts ons hoofdhaar en zorgt het voor minder weerstand in het water, omdat je gestroomlijnd door het water beweegt. We hebben 3 verschillende soorten badmutsen: stoffen, stof met siliconen coating of siliconen. Nabaiji geeft je advies over het kiezen van de juiste badmuts voor het gewenste gebruik.

Badmuts kiezen

Frequentie van het zwemmen

Het aantal keren dat je per week traint:

Hoe kies ik een badmuts?

Intensief gebruik

Je bent een "intensieve" zwemmer als je meer dan 2 keer per week zwemt.

Hoe kies ik een badmuts?

Regelmatig gebruik

Je bent een "regelmatige" zwemmer als je 1 of 2 keer per week zwemt.

Hoe kies ik een badmuts?

Recreatief gebruik

Je  bent een zwemmer die "occasioneel" wordt genoemd als je minder dan 1 keer per week zwemt. Naast occasioneel wordt ook de term recreatieve zwemmer gebruikt.

De grootte van de badmuts

De keuze van de grootte van de badmuts is gemaakt op basis van je hoofdomtrek.

Hoe kies ik een badmuts?

Maat S

Als je hoofdomtrek kleiner is dan 56 centimeter

Hoe kies ik een badmuts?

Maat L

Als je hoofdomtrek groter is dan 56 centimeter.

Stoffen badmuts

De stoffen badmuts wordt vooral gebruikt door de recreatieve zwemmer. Deze is gemakkelijk op en af te doen en zit ook comfortabel, je hebt bij het dragen van een stoffen badmuts weinig last van de badmuts. Vaak wordt de stoffen badmuts gebruikt om mee te nemen op vakantie, aangezien het in het buitenland vaak verplicht is om een badmuts in het zwembad te dragen. De stoffen badmuts is echter niet waterdicht en kan van je hoofd af gaan bij een duik in het zwembad.

Stoffen badmuts

Stof met siliconen coating

De stoffen met siliconen coating, wordt ook wel gecoat mesh genoemd en wordt vaak gebruikt door de regelmatige zwemmer. Deze badmuts is ook gemakkelijk op en af te doen en houdt meer water tegen door de siliconen coating. De badmuts kan als je het water in duikt, van je hoofd af gaan.

Textiel met siliconen badmuts

Siliconen badmuts

De siliconen badmuts wordt meestal gebruikt door de regelmatige tot intensieve zwemmer. Deze badmuts is alleen wel lastiger met op en af zetten, maar laat een stuk minder water door dan de stoffen of mesh coating badmuts. De badmuts blijft zeer goed zitten, dus een duik in het water is geen enkel probleem.

Siliconen badmuts

Voorgevormde badmuts

Deze gegoten siliconen badmuts, is naadloos en neemt perfect de vorm aan van je hoofd. Meestal wordt deze gebruikt door intensieve zwemmers en wedstrijdzwemmers gezien deze baat hebben bij hydrodynamische vorm tijdens het zwemmen.

Hoe kies ik een badmuts?
Hoe kies ik een badmuts?

SANDRINE

Verkoopster zwemmen Decathlon Campus (Lille)

Er is geen badmuts die volledige 100% waterdichtheid garandeert. Zelfs als het materiaal van je badmuts waterdicht is, kan het water via de nek of slapen binnendringen, op het moment dat je met je hoofd onder water gaat. Vergeet niet om je badmuts schoon te spoelen met schoon water na elk gebruik, zo bescherm je de badmuts tegen de aantasting van chloor.