Zwem wetsuit

Zwem wetsuit

Ben je op zoek naar een zwem wetsuit om in open water te zwemmen? We hebben wetsuits om buiten te zwemmen voor dames, heren en kinderen. We hebben zwemsuits van verschillende diktes, zodat je met elke weersomstandigheden in open water kan zwemmen. Lees hier ons advies over hoe je zwemkleding voor open water zwemmen kiest. We hebben zwempakken met én zonder mouwen. Ben je juist op zoek naar een badpak? Bekijk hier onze badpakken. Bekijk ook onze wetsuits voor watersport. Koop jouw dames of heren zwem wetsuit online bij Decathlon.
Advies nodig?
Hoe kies ik een zwem wetsuit voor open water zwemmen?
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Type
Geslacht
Kleur
Maat
Merk
Prijs
4.3/5 Op basis van 14917 reviews

Een zwem wetsuit voor dames of heren kopen, waar moet ik op letten?

Er zijn online veel verschillende zwem wetsuits voor dames en heren te vinden. Met prijzen variërend tussen de 80 en 1000 euro. Maar hoe weet je nou welk zwem wetsuit je moet kiezen? Met behulp van onderstaande tips en trics proberen we je zelf een keuze te laten maken.

Het belangrijkste waar je aan moet denken wanneer je een zwem wetsuit gaat kopen is de temperatuur van het water waar je in wilt gaan zwemmen. Een te dik wetsuit zwemt namelijk niet lekker, maar een te dun wetsuit helpt niet voldoende tegen het koude water. Daarnaast kun je kiezen uit 2 soorten materiaal, namelijk: standaard neopreen en glide skin neopreen. Deze laatste stof zorgt voor minder weerstand waardoor je gemakkelijker door het water glijdt. Als laatste zijn ook nog naden waar verschil in zit. De gestikte naden is zichtbaar op het pak en niet waterdicht. Een gelijmde naad is, vrijwel niet, zichtbaar en waterdicht. Zwem je vaker en langer dan een half uur in koud water (onder de 18 graden) is een pak met gelijmde naden zeker aan te raden.

De temperatuur van het water is de belangrijkste graadmeter bij het kiezen van jouw zwem wetsuit. Het algemene advies is als volgt:

  • 10 en 17°C: 4/2 mm
  • 17 en 20°C: 2/2 mm
  • 20 en 25°C: zwem wetsuit niet nodig

Voor officiële open water wedstrijden gelden andere richtlijnen. Decathlon zwem wetsuits zijn niet FINA approved. Daardoor mogen ze niet gebruikt worden bij deze wedstrijden. Bij de meeste triathlons en recreatieve zwemevenementen mag er wel in gezwommen worden.

Er zijn niet voor niets speciale zwem wetsuits voor dames en heren. De modellen zijn aangepast naar lichaamsbouw. Een zwem wetsuit voor dames heeft ruimte bij de borst en de heupen maar is smaller bij de taille. Een zwem wetsuit voor heren is breder bij de schouders en smaller bij de heupen. Vaak werkt het niet om als vrouw in een heren swimsuit te zwemmen en andersom ook niet.

Met een zwem wetsuit in een openluchtbad zwemmen

Er zijn online veel verschillende zwem wetsuits te vinden. Met prijzen variërend tussen de 80 en 1000 euro. Maar hoe weet je nou welk zwem wetsuit je moet kiezen? Met behulp van onderstaande tips en trics proberen we je zelf een keuze te laten maken.

Nu de openluchtzwembaden veel langer, eerder of zelfs de hele winter open blijven hoef je niet meer het open water in om toch lekker buiten te kunnen zwemmen. De watertemperatuur ligt veelal ruim boven de 20°C waardoor je in theorie geen zwem wetsuit nodig hebt om aangenaam te kunnen zwemmen. Toch is dat wel aan te raden. Wanneer de boven temperatuur kouder is dan het zwemwater, zul je het in het water wel warm hebben, maar doet je lichaam er langer over om op te warmen. Daardoor kun je het minder lang volhouden of voelt het zwemmen veel zwaarder dan normaal gesproken.

Veel mensen moeten ook wennen aan hun eerste keer zwemmen in een wetsuit. Ondanks dat een zwem wetsuit is aangepast voor het zwemmen heb je niet de volledige bewegingsvrijheid die je normaal gesproken in het water ervaart. Het is belangrijk om een goed passend pak te kopen. Kom voor persoonlijk maatadvies dan ook naar de winkel. Onze medewerkers zullen u hier graag mee helpen. Wanneer u niet in de gelegenheid om een winkel te bezoeken, kijk dan goed naar de maattabel van je gekozen zwem wetsuit.

Tips om je zwem wetsuit goed te verzorgen

Chloor en zout water tasten het materiaal van je zwem wetsuit aan. Na gebruik dien je je pak zo snel mogelijk uit te spoelen met schoon, zoet water. Hiermee voorkom je dat chloor, zout water maar ook zweet in je pak blijven zitten en deze sneller slijt. Ook bestaat er speciale wetsuit shampoo om je zwem wetsuit weer lekker fris te laten ruiken. Hang je zwem wetsuit na het spoelen uit om te laten drogen. Doe dit niet in de zon, daardoor kunnen er scheurtjes ontstaan doordat het neopreen kan uitdrogen wanneer dit vaker gedaan wordt.

Het aantrekken van je zwem wetsuit dient zorgvuldig te gebeuren. Scherpe nagels kunnen al snel scheurtjes veroorzaken. Deze kun je het best gelijk laten plakken met speciale neopreen lijm. Eenmaal geplakt is het scheurtje vrijwel niet terug te vinden en kun je je pak weer gewoon aantrekken. Zo’n scheurtje kun je ook laten plakken in de winkel, neem daarvoor contact op met de Decathlon winkel bij jou in de buurt.

Hoe zwem je veilig (met een zwem wetsuit) in open water?

Voordat je buiten gaat zwemmen in open water, is het aan te raden om online te kijken naar de zwemwaterkwaliteit. Op zwemwater.nl kan je controleren of er bij jouw zwemwater bepaalde 'slechte' bacteriën voorkomen vooral in de zomerperiode is er regelmatig een negatief zwemadvies.In tegenstelling tot zwemmen in het zwembad is open water zwemmen een extra uitdaging. Ten eerste is het meestal een stuk kouder. Om je lichaam tegen deze kou te beschermen is het vaak essentieel om een zwem wetsuit te dragen. Ten tweede is er geen toezicht aanwezig. Het is daarom aan te raden om altijd met twee of meer mensen buiten te gaan zwemmen, zo kan er altijd iemand op je letten. Ten tweede heb je in open water meer golfslag dan in het zwembad. Een ander aspect dat open water zwemmen lastiger maakt is dat je onder water minder zicht hebt en sneller de verkeerde richting op dreigt te zwemmen.

Het gebruik van een zwem wetsuit helpt je om ‘hoger’ in het water te liggen. Het neopreen van je pak zorgt voor drijfvermogen waardoor je minder wegzakt, zelfs als je je benen niet gebruikt. Hiermee heb je minder weerstand waardoor je makkelijker vooruit komt.

Maak daarnaast altijd gebruik van een zwemboei. Met een zwemboei ben je zichtbaar voor andere watergebruikers, daarnaast geeft het ook wat extra drijfvermogen. Aan onze zwemboeien zit een fluitje, zodat je daar in geval van nood op kunt blazen.