Sportvoeding voor wielrennen

SPORTVOEDING VOOR WIELRENNEN

Bij wielrennen verbrand je veel energie. We vertellen je welke, en hoeveel, voeding en drinken je binnen moet krijgen om te presteren.

Wielrennen is een duursport en je verbrandt dan ook veel energie tijdens het fietsen. Met sportvoeding voor wielrennen geef jij je lichaam wat het nodig heeft. Waarop let je qua voeding en drinken? Wat eet je voor, tijdens en na het wielrennen? Je ontdekt het in dit artikel. 

WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ VOEDING EN DRANK VOOR WIELRENNEN?

Als wielrenner verbrand je veel calorieën. Dit wil niet zeggen dat je zomaar alles kunt eten. Om goed te presteren, dien jij je spieren te voorzien van de juiste brandstof. Met de juiste sportvoeding voor wielrennen hou je het langer vol op de fiets en zet je de beste prestatie neer. Je kunt effectiever sporten met de juiste voeding en drank en je geniet meer, voelt je goed en energiek. De voeding die je voor, tijdens en na het wielrennen eet, speelt een rol. Tijdens een duursport als wielrennen is het belangrijk om genoeg te drinken tijdens het sporten. Ook kan je tijdens een lange rit eten meenemen, om je lichaam van genoeg energie te voorzien. Neem zeker speciale sportdranken mee tijdens het wielrennen om ervoor te zorgen dat het vochtgehalte op peil blijft.

Een sportdrank voor wielrennen bevat veel suikers en mineralen. Tijdens een uur intensief sporten verlies je veel mineralen en elektrolyten omdat je zweet. Zo verlies je onder meer natrium, kalium, magnesium en calcium. Met een sportdrank of water met toevoeging van elektrolyten vul je de tekorten weer aan. Zo blijft je lichaam in balans en neemt je lichaam het benodigde vocht op. Mineralen spelen een belangrijke rol bij tal van lichaamsprocessen. Zo ondersteunt magnesium het energieniveau en het functioneren en zenuwen en spieren, samen met kalium.

Voordat je de deur uitgaat, wil je genoeg energie tot je nemen. Eet je grote maaltijd niet later dan twee tot drie uur voor de training. Als je te dicht op je training eet, kan dit maagklachten veroorzaken. De maaltijd voor het sporten dient de juiste balans aan koolhydraten, vetten en eiwitten te bevatten. Voor lange trainingen of tochten neem je wat te eten mee. Deze voedingsmiddelen bevatten vooral koolhydraten. Een energiegel kan je helpen om sneller en beter te fietsen. Je krijgt snelle energie binnen en kunt zo net een beetje meer geven. Je hoeft niet te stoppen om een gelletje te nemen. Ze zijn goed te openen op de fiets.

Het belangrijkst is dat je gevarieerd en gezond eet, met veel kleur op je bord. Iedere dag hetzelfde eten is niet alleen saai, maar ook stukken minder gezond. Er zijn heel veel maaltijden en voedingsmiddelen die energie leveren voor de wielersport. Zo kan je eindeloos combineren met jouw favoriete gerechten en snacks.

Hoeveel energie je nodig hebt, hangt onder meer af van de intensiteit van je training, je lichaamsbouw en geslacht. Balans is erg belangrijk, want met de juiste energiebalans presteer je optimaal en herstelt je lichaam sneller. Merk je dat je geen energie meer hebt aan het eind van de training? Of val je ongewild af? Dan kan het zijn dat je te weinig eet voor of na je training. Door te veel te eten voor een training kan je maagproblemen krijgen op de fiets. Als je juist te veel eet na het sporten, kan je ongewild aankomen. Wanneer je energiebalans op orde is, voel jij je niet alleen fysiek fitter maar ook mentaal. Daarnaast verklein je de kans op blessures en verbetert je weerstand.

Sportvoeding voor wielrennen

ETEN VOOR HET WIELRENNEN

Voordat je op de fiets stapt, is het belangrijk dat je energiereserves goed zijn aangevuld. Je vraagt namelijk veel van je lichaam tijdens een duurrit. Al bij het ontbijt zorg jij ervoor dat je goed en koolhydraatrijk eet. Kies hierbij voor producten die weinig vet en zout bevatten, zoals wit brood, havermout, fruit en cornflakes. Ga je twee tot drie uur na het ontbijt trainen? Dan kan je nog een energiegel nemen bij een snelle start, of een mueslireep bij een langzamere start. Als je pas na de lunch gaat fietsen kan je kiezen voor een bord pasta, rijst, brood of havermout. Deze complexe koolhydraten geven langzaam energie af en geven een verzadigd gevoel. Eten voor het wielrennen moet vooral veel koolhydraten bevatten. Deze leveren veel energie aan het hele lichaam.

Voor het wielrennen eet je bijvoorbeeld:
• Havermout of kwark met cruesli
• (Wit)brood met pindakaas
• Bananen of fruitshake met yoghurt

VOEDING TIJDENS HET WIELRENNEN

Voeding tijdens wielrennen moet veel koolhydraten bevatten. Ga tijdens lange en zware ritten uit van 90 gram koolhydraten per uur. Om deze hoeveelheid koolhydraten goed te kunnen opnemen is het wel belangrijk dat je maag en darmen gewend zijn aan het type eten en de hoeveelheid ervan die je op de fiets eet. Ontbijtkoek, bananen en snoep bevatten veel suiker en bieden een combinatie van glucose en fructose. Glucose is brandstof voor je lichaam. Nadat je voedingsmiddelen met koolhydraten hebt gegeten, worden deze in de maag en darmen omgezet tot glucose. Deze glucose wordt vervolgens opgenomen in het bloed en gaat naar de spieren en organen. Alle organen in je lichaam hebben glucose nodig om te kunnen werken.

Fructose wordt ook wel fruitsuiker genoemd. Dit is een suikersoort dat je lichaam niet zomaar kan verbranden, maar waar je wel veel en snel energie van krijgt. Fructose komt onder meer voor in fruit, vruchtensappen, frisdrank, snoepgoed en mueslirepen. In veel sportdranken, gelletjes en energierepen zijn glucose en fructose al gecombineerd, zodat je de maximale hoeveelheid koolhydraten opneemt.

Tijdens het fietsen vermijd je eiwitrijke, vetrijke en vezelrijke producten. Je wilt voorkomen dat er energie naar de spijsvertering gaat, want deze energie heb je nodig in je benen. Eten tijdens het wielrennen bevat voornamelijk koolhydraten. Na het fietsen is deze voeding wel weer goed voor je. Neem eten mee tijdens je tocht als je meer dan anderhalf á twee uur gaat fietsen. Zo kan je onderweg de koolhydraten die je verbrandt weer aanvullen. Dat is de belangrijkste reden dat je eet tijdens het fietsen. Je houdt de bloedsuikerspiegel op peil en voorkomt dat je een flauw gevoel krijgt.

Wanneer je alleen nog vetten als brandstof over hebt, kan het prestatievermogen afnemen tot de helft van je kunnen. Hongerklop wordt veroorzaakt door het uitgeput raken van de glycogeenvoorraad en dan staat de man met de hamer om de hoek. Duizeligheid, een waas voor je ogen of pijnlijke spieren kunnen allemaal het gevolg zijn van hongerklop. Je voorkomt dit door de voorraad koolhydraten in je lichaam aangevuld te houden. Koolhydraten zijn een snelle brandstof voor je lichaam. Wat is goede voeding tijdens het wielrennen? Bijvoorbeeld:

• Rijpe bananen
• Ontbijtkoek
• Winegums
• Muesli- of energierepen
• Krentenbollen
• Speciale sportrepen of gelletjes

Blijf voldoende drinken tijdens het fietsen. Kies voor water aangevuld met elektrolyten of een sportdrank om direct mineralen en koolhydraten aan te vullen. Een zweetverlies van 2% of meer beïnvloedt je prestaties negatief. Dit voorkom je door genoeg te drinken, vooral tijdens langere duurtrainingen. De hoeveelheid vocht die je verliest is afhankelijk van onder meer het weer en de inspanning. Ook verschilt dit van persoon tot persoon. Doorgaans heb je tussen de 500 tot 1.000 ml vocht nodig bij fietstrainingen van meer dan een uur. Deze drank moet ook koolhydraten bevatten, om de glycogeenvoorraden aan te vullen. 

Sportvoeding voor wielrennen

HERSTELVOEDING NA HET WIELRENNEN

Na het wielrennen wil je zo snel mogelijk eiwitten binnenkrijgen. Neem een eiwitshake, een bak magere kwark of drink een glas chocomel. Je lichaam heeft eiwitten nodig om goed te kunnen herstellen. Er kan namelijk spierschade zijn opgetreden door de inspanning. Eiwitten helpen je om de spieren te herstellen en op te bouwen. Na het wielrennen eet je zo’n 20 gram eiwit voor een optimaal herstel. Drink ook veel water om het verloren vocht weer aan te vullen. Met koolhydraatrijke maaltijden krijg je weer energie. Kies voor:

• Volkorenbrood met zoet beleg
• Volkorenrijst of -pasta
• Quinoa
• Bananen en sinaasappels

Deze koolhydraten heb je een volgende training weer hard nodig!

De juiste voeding voor wielrennen is belangrijk, maar dit is geen momentopname. Natuurlijk kun je voor, tijdens en na het wielrennen nog zo gezond en gebalanceerd eten, maar voor het beste effect eet je altijd gezond. Ga voor een gebalanceerd en gevarieerd dieet met de juiste voedingsstoffen. Ook wat lekkers op zijn tijd hoort erbij. Je lichaam is dan altijd in staat om goede prestaties te leveren. Zoek uit wat voor jou het beste werkt, want een gebalanceerd dieet is voor iedereen anders. Zo leg je een goede basis wat op den duur zorgt voor verbeterde prestaties.

De beste sportvoeding voor wielrennen bestaat uit verschillende onderdelen. Voor een lange training kies je voor complexe koolhydraten die langzaam energie afgeven, zodat je reserves goed zijn aangevuld. Ook tijdens het fietsen kies je voor koolhydraten en snelle suikers. Met een gelletje of reep vul je de energie snel aan en hou je de motor brandende. Na een training herstel je sneller door genoeg eiwitten tot je te nemen en wederom genoeg koolhydraten te eten. Zorg voor afwisseling in je maaltijden en kies voor kleur in je eetpatroon. Zo is het makkelijk vol te houden om gezond te eten en krijg je van alle benodigde vitamines en mineralen wat binnen.

OOK INTERESSANT VOOR JOU

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Wat is sportdrank en welke voordelen heeft het? Wat zit er in sportdrank en wanneer drink je het? Lees in dit sportadvies alles over sportdranken.

Foam roller

Herstel na een sportieve inspanning

Je lichaam is een tempel. Dus voorzie het van de juiste bouwstoffen en las af en toe een bouwstop in. Onderschat nooit het belang van een goede recuperatie!

Hoe kies ik de beste fietstrainer voor mij?

Hoe kies ik de beste fietstrainer voor mij?

Fietstrainers zijn de perfecte manier om in de winter door te kunnen blijven fietsen. Wij vertellen hoe je de beste fietstrainer voor jou kiest.

7 foam roller oefeningen

7 foam roller oefeningen

Wat is een foam roller? Hoe gebruik je een foam roller? We leggen het je uit en geven je 7 foam roller oefeningen om zelf te proberen.

Hydrateren tijdens het fietsen

Hydrateren tijdens het fietsen, 10 tips

Drinken is enorm belangrijk om te presteren op de fiets. Wist je dat 2% vochtverlies gelijkstaat aan een prestatieverlies van 20%!? Uitdroging leidt heel vaak tot spierpijn, krampen, peesontstekingen en daarom is het zo belangrijk om regelmatig te drinken! In dit artikel bespreken wij 10 eenvoudige en handige tips om goed te drinken om zo de man met de hamer weg te houden.