Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Sportdrankjes zijn vandaag de dag behoorlijk populair. Je komt de verschillende flesjes sportdrank zowel op als buiten het sportveld tegen. Maar wat zijn de verschillen precies en voor wie heeft het zin om sportdrank te drinken? Daar geven we antwoord op in dit sportadvies.

1. Voor wie zijn sportdrankjes bedoeld?

Iedereen kan sportdrankjes drinken, maar (lang) niet iedereen heeft het nodig. Wat de voordelen en functies van een dergelijk drankje zijn, verschilt per geval. Ben je een sporter? Dan kun je verschillende voordelen uit het drinken van sportdrank halen. Zo voorziet het jouw lichaam van extra vocht en energie. Ben je geen sporter en drink je toch een sportdrankje? Dan is het niet meer dan een drankje met suiker, zoals frisdrank. Je haalt er dan dus weinig voordelen uit, volgens onderzoeken.

Hoeveel voordelen je als sporter uit een sportdrankje haalt, hangt grotendeels af van de intensiteit van jouw training of wedstrijd. Een sportdrankje heeft pas toegevoegde waarde wanneer je zeer intensief sport. Hoewel ‘zeer intensief’ een rekbaar begrip is, bedoelen we hiermee: langer sporten dan een uur waarbij je veel zweet. Is dit het geval? Dan kan jouw lichaam erg snel door de energievoorraad heen raken. Je zweet veel en verbrandt namelijk veel calorieën. Het aanvullen van jouw energie doe je met koolhydraten. Dat zit bijvoorbeeld in brood en aardappels. Nu het niet altijd even praktisch is om een boterham of een bord vol aardappels te eten tijdens het sporten kan een sportdrankje uitkomst bieden.

Sport je slechts recreatief of op gematigde intensiteit? dan is een sportdrankje lang niet altijd nodig. Het zit in de meeste gevallen vol met suikers en calorieën die je lang niet altijd weer verbrandt tijdens een sportsessie. Bij sportsessies van gematigde intensiteit kun je dan ook beter kiezen voor een flesje water. Water is namelijk zeer geschikt voor het op peil houden van je vochtbalans. Het eten van normale voeding voor en na het sporten is daarnaast in bijna alle gevallen voldoende.

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

2. Wanneer neem je een sportdrank?

Een sportdrankje kan je voor, tijdens of na het sporten drinken. Het is goed om te weten dat veel sportdrankjes van elkaar verschillen wat betreft eigenschappen. Heb je ooit gehoord van isotoon, hypertoon en hypotoon? Dit zijn begrippen om aan te tonen hoe hoog de osmotische waarde van bepaalde vloeistoffen is. Een osmotische waarde geeft aan hoeveel opgeloste stoffen er in een vloeistof zitten. Sportdranken komen in isotoon en hypertoon en hypotoon varianten voor. Welke variant je moet drinken, hangt af van de omstandigheden van het geval.

Er bestaat dus niet zozeer een goed of fout moment om jouw training heen om sportdrank te drinken. Het is alleen van belang dat je de juiste sportdrank op het juiste moment drinkt. De hierboven genoemde varianten geven de energie allemaal op een ander tempo af. Daarnaast verschilt de concentratie aan deeltjes in het water. Maar wanneer moet je een isotone sportdrank drinken en wanneer een hypotone of hypertone? We vertellen je er meer over.

3. Wat is isotone sportdrank?

Isotone sportdranken zijn een middenweg. Maar wat is een isotone sportdrank precies? Het is een drankje dat ongeveer net zoveel deeltjes bevat als het vocht in het menselijk lichaam. Hierom worden isotone oplossingen ook gebruikt in het ziekenhuis om je vochtbalans op peil te houden. Heb je het over isotone sportdrankjes, dan heb je het over zo'n 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 milliliter. Een isotoon drankje wordt niet ultrasnel opgenomen, maar wel snel genoeg om je vlot te voorzien van een redelijke hoeveelheid energie. Ideaal voor tijdens het sporten dus!

Van isotone dranken zijn voorbeelden te vinden binnen het assortiment van bijvoorbeeld Isostar, WCUP en Aptonia. Een aantal merken bieden verschillende (frisse) smaken aan. Van deze smaken bij isotone dranken zijn voorbeelden citroen, sinaasappel, rode en tropische vruchten. Zo is het drinken van een isotoon sportdrankje vaak geen straf.

4. Wat is hypotone sportdrank?

Hypotone sportdranken staan bekend als dorstlessers. Ze kennen een relatief lage hoeveelheid aan koolhydraten: minder dan 4 gram per 100 milliliter. Daarmee is het goed te vergelijken met bijvoorbeeld ijsthee. Hier staat wel tegenover dat het lichaam hypotone sportdranken zeer snel opneemt. Heb je dus behoorlijk wat dorst, dan kan een dergelijk sportdrankje prettig zijn om te drinken. Dit is ook de reden dat hypotone drankjes vaak tijdens het sporten worden ingezet. Een populair drankje met een hypotone samenstelling is AA Drink Hydration. Andere voorbeelden zijn onder meer Aquarius Zero Lemon en Extran Hydro.

5. Wat is een hypertone sportdrank?

Hypertone sportdranken kunnen je voorzien van een forse portie koolhydraten. Ze kennen meer dan 8 gram koolhydraten per 100 milliliter en daarmee bevatten ze de meeste koolhydraten van alle varianten. Dit gaat wel ten koste van de snelheid waarmee het wordt opgenomen. Hypertone drankjes worden namelijk het langzaamst opgenomen. Ook presteren ze het minst goed als het aankomt op het aanvullen van jouw vochtbalans. Dit type sportdrank is geen echte dorstlesser. Hypertone sportdranken kan je een tijdje voor je (intensieve) training drinken. Veel mensen gebruiken ze ook voor na het sporten om zo rustig hun voorraad aan energie op peil te brengen. Voorbeelden uit de supermarkt van hypertone dranken zijn AA Drink High Energy en Aquarius Orange.

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

6. Waar moet ik op letten als ik sportdrank koop?

Ga je sportdrank kopen, dan zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het natuurlijk van belang om na te gaan met wat voor sportdrankje je te maken hebt. Met andere woorden, is het isotoon of hypertoon of hypotoon? Wanneer je een isotone sportdrank gaat drinken, ervaar je daarbij andere effecten dan bijvoorbeeld bij een hypertone sportdrank. Het is daarom belangrijk dat je eerst goed nagaat wat je precies zoekt in een sportdrankje. De uitleg die we je hierboven hebben gegeven, helpt je hierbij.

Het ene drankje kan meer calorieën dan het andere drankje bevatten. Zeker wanneer je een duidelijk sportdoel voor ogen hebt, is dit iets om rekening mee te houden. Sla het etiket hier dus op na. Dit hoef je slechts eenmaal te doen, waarna je voortaan altijd jouw favoriete drankje terug weet te vinden.

Online en in speciaalzaken vind je veel verschillende drankjes. Dit zowel kant-en-klaar als in poedervorm. Wanneer je je goed hebt verdiept in de materie en precies weet wat jij nodig hebt, kan het een keuze zijn om de grote en populaire merken over te slaan. Zo vermijd je soms onnodige toevoegingen en ga je voor kwaliteit. Kies je voor het zelf mengen van jouw sportdrankjes, dan heb je het voordeel dat je dit naar eigen smaak kunt doen. Verschillende sportdrankjes zijn terug te vinden bij Decathlon.

Los van alles wat hierboven staat, is het altijd verstandig om te kijken hoe je op sportdrankjes reageert. Wanneer je twijfelt over allergieën of soortgelijke zaken, kan het een goed idee zijn om hierover in gesprek te gaan met je huisarts. Onthoud daarbij dat het niet willen of kunnen drinken van een sportdrankje geen ramp is. Ook zonder dergelijke drankjes kan je uitstekend presteren gedurende een sportsessie.

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

7. Hoe neem ik het beste mijn sportdrank mee?

Maar meng je thuis zelf jouw sportdrank? Dan maak je het gemakkelijkst gebruik van een bidon of ander type fles die het nodige gebruiksgemak biedt. Omdat je een bidon telkens weer opnieuw kan gebruiken, denk je ook nog een beetje aan het milieu.

Niet voor alle sporters is het zo gemakkelijk om even een flesje in de tas te steken. Doe je bijvoorbeeld aan hardlopen, dan is het handiger om je handen vrij te hebben. Een drinkgordel is dan een ideale oplossing. Loop je lange afstanden? Dan raden wij een drinkrugzak aan. Hierin kan je soms wel een liter water kwijt!

Samenvatting

Sportdrankjes vind je tegenwoordig overal terug. Doe je niet aan sport, dan heeft het drinken van een sportdrankje weinig nut. Sport je intensief, dan kan een dergelijk drankje wel degelijk nuttig zijn. Je vult zo namelijk je energie- en vochtpijl aan. Het is goed om te weten dat er verschillende soorten sportdrank bestaan, namelijk isotoon, hypertoon en hypotoon. Welk type drankje je precies nodig hebt, verschilt per geval. Verdiep je in welk type drankje het beste aansluit op jouw wensen en trainingen. Zo maak je de juiste keuze in de supermarkt of speciaalzaak. Je bent nu klaar om het onderste uit de kan te halen bij elke sportieve activiteit!

Ook interessant voor jou:

Bewegen is gezond: maar hoe gezond precies?

Bewegen is gezond: maar hoe gezond precies?

Lekker wandelen, uitwaaien op de fiets of een spannende voetbalwedstrijd spelen: bewegen is niet alleen leuk, maar bewegen is ook gezond.

Heb ik een gezond gewicht? Bereken je BMI!

Heb ik een gezond gewicht? Bereken je BMI!

Ben jij benieuwd of je een gezond gewicht hebt en wil jij jouw Body Mass Index berekenen? Wij vertellen je alles wat je moet weten.