Kies de juiste hardloopschoenen, let goed op de maat en het gewicht! Ook moeten je schoenen afgestemd zijn op de soort ondergrond waar je op gaat rennen.

Kies de juiste maat hardloopschoenen

Als je rent, hardloopt of jogt, glijden je voeten enkele millimeters naar voren, of zelfs een centimeter. Als je schoenen past, moet je erop letten dat je grote tenen de voorkant niet raken. Anders kun je blaren en zwarte nagels krijgen en dit willen we natuurlijk voorkomen! Het is dus beter om een centimeter ruimte te laten tussen je grote tenen en de voorkant van je hardloopschoen. Je hardloopschoenen zullen dus vaak een maat groter zijn dan je normale schoenen. Weet je niet welke maat je moet hebben. Gebruik dan de voetmeter die wij in onze winkels hebben staan. Om te weten of je de juiste maat hardloopschoen hebt, moet je ongeveer één vinger tussen de hiel en de schoen kunnen doen. Daarbij is het belangrijk dat je niet in de ochtend je voeten meet of hardloopschoenen past. Je voeten zetten gedurende de dag uit en daarom kan het maar zo dat je 's middags een andere maat schoenen nodig hebt in vergelijking met de ochtend. Beste moment om schoenen te passen is richting eind van de middag.

Je gewicht is een essentiële factor. Wie 60 kg weegt, kiest voor een ander model hardloopschoenen als iemand die 90 kg weegt. Personen die meer dan 80 kg wegen kunnen het best een schoen kiezen met een goede schokdemping. Ons advies is daarom een schoen met een tussenzool van stevig schuimrubber en extra schokdemping voor je hiel en de voorkant van je voet. Tijdens het hardlopen zal je lichaam elke keer wanneer je voet de grond raakt ongeveer drie keer je lichaamsgewicht opvangen. Dit is een enorme belasting en de schokgolf van die impact loopt van de hiel tot bovenaan de ruggengraat. De gewrichten dienen als schokdempers en ze worden tijdens het hardlopen zwaar op de proef gesteld.

Hardloopschoenen voor recreatief of intensief gebruik
Een paar goede hardloopschoenen zijn essentieel om deze schokken op te vangen en de trillingen geleidelijk te verspreiden over het lichaam. Daarom is het voor personen die meer dan 80 kg wegen erg belangrijk om een goede schokdemping te hebben. Kies bij voorkeur schoenen met een tussenzool gemaakt uit steviger schuim en met extra demp technologie aan de hiel en voorvoet.

Hardlopen op wegen of paden?

Je schoen moet afgestemd zijn op de soort ondergrond waar je op gaat rennen. Op verharde wegen heb je over het algemeen een goede schokdemping nodig, en op dit soort terrein slijten de schoenen het snelst. Als je op onverharde paden rent, hebben je voeten extra steun nodig en een gekartelde zool, die speciaal bestemd is voor natuurlijke obstakels. De oneffenheden op paden kunnen een risico zijn voor blessures en daarom adviseren wij een hardloopschoen die extra steun biedt. Als je van plan bent om in de natuur te gaan hardlopen zoals in de bossen of duinen dan kun je het beste schoenen kiezen die speciaal afgestemd zijn op dit soort terrein. Dit zorgt namelijk voor meer veiligheid en betere prestaties. In de natuur moeten je schoenen sterk zijn en een goede ondersteuning aan de enkels geven waarbij je een goede grip houdt.

Wedstrijden

Bij wedstrijden gaan goede prestaties boven comfort. Daarom raden we wedstrijd hardlopers aan om lichte schoenen te kiezen met een gewicht tussen de 150 en 280 gram. Hoe ervarener en beter de hardloper is, hoe eerder hij lichte schoenen kan gaan gebruiken.

Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

Het is moeilijk om de mate van slijtage van je schoenen te beoordelen, want je schoenen slijten geleidelijk aan. Om er enig idee van te krijgen, kun je aandachtig kijken of de plooi ter hoogte van de tussenzool eventuele scheuren vertoont.

Trainingen

Bij trainingen heb je niet hetzelfde doel als tijdens wedstrijden. Het soort schoenen dat je gaat dragen is dus afhankelijk van het gebruik. Hardlopers die willen gaan trainen of voor hardlopers die slechts af en toe zullen gaan hardlopen kunnen het beste een schoen kiezen met een gewicht tussen de 300 en 400 gram. Ze zijn doeltreffend op wegen en paden en bieden een goede stabiliteit, comfort en schokdemping.

Hoe bepaal je je looppatroon?

Iedere hardloper heeft zijn eigen manier van hardlopen. De beste manier om je stijl te achterhalen is door de slijtage te bekijken van de buitenzool van je hardloopschoenen. Als je geen hardloopschoenen hebt om de slijtage van de buitenzool te bekijken, raden we je aan om een expert te vragen welke hardloopstijl je hebt. Onze hardloopexperts kunnen aan de hand van je looppatroon de beste hardloopschoenen adviseren die het beste bij je passen.

Overpronerende lopers

De slijtage zit vooral aan de binnenkant van de voorvoet. We raden je aan om zogenaamde 'anti-pronatieschoenen' te kopen. 50% van de hardlopers heeft dit looppatroon.

Neutrale lopers

Dit type hardloper zal vaak slijtage zien op het midden van de voorvoet. We raden deze lopers aan om een neutrale schoen te gebruiken. Deze stijl vindt men bij ongeveer 50% van de hardlopers.

Onderpronatie of supinatie

Bij dit type hardloper zie je vooral slijtage aan buitenkant van de voorvoet. We raden deze lopers aan om zogenaamde 'antisupinatieschoenen' te gebruiken. Deze stijl vindt men slechts bij ongeveer 5% van de hardlopers.

K-only hardloopschoenen van kalenji

Kalenji is het eigen merk van Decathlon en zijn intensief bezig met innovaties. Vanuit Kalenji is het K-Only concept ontwikkeld, wat er voor zorgt dat iedere hardloper deze schoen kan dragen, ongeacht het looppatroon. Bekijk hieronder de video die perfect uitlegt wat het K-Only concept van Kalenji inhoudt: