Unselected
Hardloopkleding kiezen

Hoe kies ik hardloopkleding?

Een hardloper kiest zijn kleding voornamelijk gebaseerd op de weersomstandigheden. Afhankelijk van het weer raadt Decathlon je verschillende soorten kledinglijnen aan. Bekijk het advies van Decathlon om je zo goed mogelijk uit te rusten voor het hardlopen.

Unselected

Hardloopkleding voor ieder weertype 

Bij het kiezen van je hardloopkleding pas je deze het liefst aan op de weersomstandigheden. Als het heel warm is ga je niet in een dik vest lopen en als het koud is trek je ook geen singlet aan. De meeste hardlopers kunnen daar nog wel inkomen. Maar als het dan warm is, wat kan ik dan het beste aandoen? Wij hebben hier voor jou op een rijtje gezet waar je aan moet denken bij verschillende weertypen. Hou er daarbij rekening mee dat kledingkeuze van persoon op persoon kan verschillen. Zo loopt de één het liefste door in een korte hardloopbroek tot het vriespunt en zal de andere al bij temperaturen onder de 10 graden een warme broek aantrekken.
Belangrijk bij het kiezen van de juiste hardloopkleding is het materiaal waar het van is gemaakt. Het liefst kies je geen katoenen hardloopkleding. Katoenen hardloopkleding zal het vocht niet snel afvoeren en zal daarbij zwaar worden van het zweet en schuren. Dit kan zeer onaangenaam zijn. Goede hardloopkleding voldoet aan de volgende eisen:

- Kan het zweet veel sneller afvoeren
- Zijn gemaakt van licht materiaal
- Hebben goede ventilatie
- Hebben fluoriserende strepen
- Hebben zakjes voor sleutels en mobiel

Unselected
Hoe kies ik hardloopkleding?

Hardlopen in de zomer

Als je gaat hardlopen met warm weer dan wil je hardloopkleding met een ademend karakter die het vocht goed reguleren en die je droog houdt. Vaak kies je dan voor ventilerende kleding met een goede vochtoverdracht die gemaakt is van ademend materiaal. Over het algemeen draag je tijdens warm weer T-shirts en tops, shorts, kniebroeken en driekwartsbroeken. Bij het lopen met warm weer is het belangrijk dat je de warmte goed kwijt kan, daarom is zo min mogelijk bedekking belangrijk, dit zorgt voor een goede ventilatie. Oververhitting beperkt je prestaties en zorgt ervoor dat je niet comfortabel hardloopt.

Naast de juiste hardloopkleding zijn hardloopaccessoires ook belangrijk in de zomer. In de zomer als het warm is en als de zon veel schijnt is het belangrijk om je ogen goed te beschermen tegen stralingen van de zon. Dit kun je het best doen met een pet, een hoofdband of een zonnebril. Afhankelijk van je voorkeur kies je voor de juiste bescherming voor je ogen.
Naast het beschermen van je ogen moet je ook goed je huid beschermen tegen de zon. Als je gaat sporten in de zon kan je snel verbranden. Smeer je dus goed in met speciale sport zonnecrème. Deze zonnecrème trekt snel in en verliest niet zijn werking als je zweet.
Omdat de warmte je ook eerder zal uitdrogen is het belangrijk om water mee te nemen. Je kunt hier een drinkfles, bidon of waterzak voor gebruiken. Neem de juiste hoeveelheid water mee afhankelijk van de duur die je gaat hardlopen. Uitdroging kan je prestaties sterk verminderen.

Unselected
Hoe kies ik hardloopkleding?

Hardlopen in de winter

Omdat het in Nederland nog wel eens koud kan zijn is het belangrijk om je hier goed op te kleden. Tijdens koud weer wil je kleding die je beschermt tegen de kou, je warm houdt en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Je kiest daarom voor isolerende kleding. Deze kleding bestaat vaak uit een jas, fleece kleding en een legging. Er is veel keuze als het gaat om hardloopkleding tijdens fris of koud weer. Bij koud weer is het belangrijk dat je jezelf kleedt in verschillende laagjes.
Daarbij is de eerste laag voornamelijk gericht op het afvoeren van transpiratievocht. Bij een slechte afvoer krijg je het snel koud van vocht dat op de huid blijft. Thermo ondergoed is de perfecte basis als eerste laag. Dit shirt neemt het vocht op en voert het af naar de volgende laag.
De tweede laag is een laag die je verder warm houdt. Dit kan een normaal shirt zijn met lange mouwen of een vest afhankelijk van de temperatuur en weersomstandigheden buiten.
De derde laag is de laag die je beschermt tegen invloeden van buiten zoals wind of regen. Deze laag richt zich op het buiten houden van regen en wind zodat je niet afkoelt. Daarbij is het belangrijk dat deze laag wel blijft ademen om te voorkomen dat je te warm wordt.

In de winter is het ook erg belangrijk om je hoofd goed te bedekken met een muts of hoofdband en je handen goed te beschermen tegen de kou met handschoenen. Je gewrichten zijn vaak nog koud en daarom adviseren wij een lange legging of een driekwartsbroek.

Naast dat het vaker koud is in de winter zal het ook sneller donker worden. Daarbij lopen steeds meer mensen in het donker omdat het praktisch is om na een drukke werkdag nog even in de avond te joggen. Ook is het ‘s avonds vaak rustig op straat, zodat je alle ruimte hebt om hard te lopen. Het is belangrijk om je goed aan te kleden wanneer je na zonsondergang in de winter buiten gaat hardlopen. Niet alleen de juiste kleding is hierbij van belang; je zult ook zichtbaar moeten blijven, zeker wanneer je op een openbare weg gaat lopen. Hierbij moet je denken aan de juiste hardloopverlichting, maar ook kleding dat goed zichtbaar is. Dit kan door middel van fluoriserende kleding en reflectiestrepen op de kleding.

Bewegingsvrijheid, bescherming tegen de kou, reflecterende accessoires en kleding, ademende stoffen; de sportkleding van Decathlon combineert techniciteit en comfort waardoor joggen in de winter toegankelijk en plezierig blijft. Je moet het zeker eens proberen: het is namelijk een unieke belevenis en wie zich op de juiste manier voorbereid zal het niet koud krijgen.

Unselected
 • Hoe kies ik hardloopkleding?

  Hardlopen met regen

  Hardlopen in de regen kan als zeer onaangenaam ervaren worden. Maar met de juiste uitrusting hoef je hier geen last van de te hebben en maakt het niet meer uit met welke omstandigheden je de deur uitstapt. Belangrijkste als je gaat lopen in de regen een een goede regenjack. Een goede regenjack kenmerkt zich dat deze goed waterdicht is, maar alsnog een beetje ademt. Echter hoe meer waterdicht een jas is hoe minder deze zal ademen en hoe warmer je hierin wordt. Er zijn verschillende soorten regenjacks voor hardlopen. De basis jack is een simpele regenjack die licht is maar met weinig ademend vermogen. Duurdere regenjassen kenmerken zich door een goed ademend vermogen en zijn daarbij ook nog goed waterdicht. Vaak zijn dit zogenaamde softshell jassen. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van membraantechnologie wat regen tegenhoudt, maar warmte wel kwijt kan. Een regenjas is doorgaans ook winddicht.
  Naast een regenjas kan je eventueel ook een waterdichte hardloopbroek dragen. Deze zijn echter een stuk minder ademend dan een normale hardloopbroek. Hetzelfde geldt voor waterdichte hardloopschoenen. Doordat deze slecht ademen zul je snel warme voeten krijgen wat erg oncomfortabel kan zijn.
  Daarbij hebben wij ook nog waterdichte petten zodat je hoofd droog blijft tijdens het hardlopen in de regen.

 • Hoe kies ik hardloopkleding?

  Hardlopen in het donker

  Reflecterende loopkleding is onmisbaar wanneer je in het donker loopt, vooral gezien de veiligheid. Met reflecterende kleding ben je vanaf ongeveer 100 meter zichtbaar (waar mensen zonder deze kleding een veel grotere kans maken om niet gezien te worden). De loopkleding is voorzien van reflecterende stroken, een verluchtingssysteem en is ademend, isolerend en winddicht.
  Als je in het donker toch goed wilt opvallen, kun je bij Decathlon terecht voor verschillende hardloop accessoires die erg eenvoudig te gebruiken zijn. Ze zijn erg comfortabel en gemakkelijk in het gebruik. Als je wilt opvallen in het donker moet je accessoires dragen die licht en gemakkelijk hanteerbaar zijn zoals een veiligheidshesje, handschoenen, een pet of hoofdband, een armband en een hoofdlamp of borstlamp zoals de runlight. Met de runlight zorg je ervoor dat je gezien wordt, maar dat je ook goed kan zien waar je heengaat. Met de runlight loop je eenvoudig langs de donkerste plekken zonder bang te zijn te moeten struikelen. 

 • Hoe kies ik hardloopkleding?

  Hardlopen met wind

  Met winderig weer wil je vooral beschermd worden tegen deze onbestendige factoren. Vooral onze windjassen bieden je een goede bescherming, vooral omdat het bovenlichaam vaak snel afkoelt. Een windjack zorgt ervoor dat de wind je lichaam niet verder afkoelt. Een windjack is vaak een dunne jas welke snel aan en uit getrokken kan worden. De meeste windjacks hebben ook een licht afparelend vermogen, maar zullen niet waterdicht zijn. Let dus op dat je de juiste jas uitkiest als je de deur uitstapt.

Unselected
Hoe kies ik hardloopkleding?

De juiste hardloopsokken

Naast een goede hardloopbroek en hardloopshirt is het belangrijk dat je de juiste sokken aantrekt als je naar buiten gaat. Normale sokken zullen snel gaan schuren wat ervoor zorgt dat je blaren krijgt tijdens het hardlopen. Hardloopsokken zijn dus de oplossing om dit tegen te gaan. Deze hebben over het algemeen zo min mogelijk naden. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van irritatie en blaren. Heel erg comfortabel dus. Ook het materiaal van hardloopsokken is geen katoen, maar synthetisch. Dit in tegenstelling tot de klassieke katoenen sportsokken. Katoenen sokken zijn niet geschikt voor hardlopen, omdat deze vocht vasthouden en uit gaan lubberen waardoor ze afzakken. Draag dus speciale hardloopsokken om dit te voorkomen. Daarbij is er bij goede hardloopsokken ook een verschil tussen de linkersok en de rechtersok qua pasvorm. Doordat deze sokken meer gevormd zijn naar de voet zal het comfortabeler zitten en heb je minder last van irritatie.

Naast de normale hardloopsokken vind je tegenwoordig ook vinger sokken. Dit zijn hardloopsokken die net als handschoenen een sokje voor iedere teen hebben. Hiermee voorkom je dat je irritatie tussen de tenen.

Unselected

Conclusie

Als je dus gaat hardlopen zorg er dan voor dat je de juiste hardloopkleding draagt. Hierbij moet je goed kijken naar de temperatuur waarin je loopt, maar ook naar de overige omstandigheden zoals wind en regen. Loop je veel in het donker vergeet dan ook vooral niet de hardloopaccessoires die ervoor zorgen dat je goed zichtbaar bent. En vergeet ook niet een goed paar hardloopsokken aan te schaffen om je hardloop outfit compleet te maken. Alle hardloopkleding die je nodig hebt vind je bij ons.

Unselected

Bekijk meer hardlooptips

Hardloopschoenen kopen

Hoe kies ik hardloopschoenen?

Wij geven je graag sportief advies om je zo goed mogelijk te helpen met de voorbereidingen voor het hardlopen. Bekijk hier het advies en de tips van Decathlon om de juiste hardloopschoenen te kiezen, gebaseerd op je stijl en je gebruik.

Samen hardlopen

Hardlopen om fit te blijven

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; een paar hardloopschoenen, een hardloopshirt en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er iets meer bij kijken. Waar moet je op letten als beginnende hardloper en wat zijn de valkuilen?

Hardlopen in de regen

Hardlopen in het najaar

De overgang van de zomer naar de winter kan voor veel hardlopers zwaar vallen. De klok zal weer een uur achteruit gezet worden, waardoor het eerder donker wordt. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op weg gaat en de juiste hardloopkleding aantrekt. Met deze tips loop je het gehele jaar hard.

HARDLOPEN

Tips voor beginnende hardlopers

Ben jij van plan om te gaan hardlopen maar weet je nog niet precies waar je op moet letten... Wij adviseren je graag, zodat jij precies weet wat je wel en niet moet doen als je gaat beginnen met hardlopen. 

hardloopshirt kiezen

Hoe kies ik een hardloopshirt?

Wij geven je graag de juiste tips voor het kiezen van je hardloopshirt, bekijk daarom het advies dat wij speciaal voor jou hebben gemaakt!