Fiets kiezen

Hoe kies ik een fiets?

Een fiets uitkiezen kan een plezier zijn voor fanatieke wielrenners, maar jij vraagt je af welke fiets nu precies bij jouw wensen en situatie past.

Speciaal voor jou hebben we daarom deze beknopte en handige gids samengesteld: Hoe kies je de juiste soort fiets die bij jou past?

De keuze van een fiets hangt in de eerste plaats af van je gebruik. Fiets je in de stad, op het platteland of in de bergen? Wil je regelmatig lange afstanden rijden? Bepaal allereerst je behoefte en stem de keuze van je fiets daarop af:

-Mountainbike 
-Hybride- en stadsfietsen 
-Racefietsen 
-Kinderfietsen

Mountainbikes

Een mountainbike of 'all terrain bike' heeft zijn naam niet gestolen: dit is de ideale fiets om er in de vrije natuur, weg van de stad op uit te trekken en je helemaal uit te leven. Er bestaan tegenwoordig weliswaar heel wat verschillende types, geschikt voor de meest uiteenlopende disciplines. Welke kies ik dan? Heb ik een grote voorvork nodig? Een volledig geveerde mountainbike (een 'fully'), een licht model, brede banden?

Of het nu voor zondagse ritjes met het hele gezin is of voor sportieve trekkings, de meeste mountainbikes hebben een geveerde voorvork, maar geen achtervering. Die voorvering levert een zeker comfort op, ze dempt de oneffenheden in het terrein. Een niet-geveerde voorvork is dan weer wat lichter, en ook goedkoper.

Heeft je fiets wel achtervering (een 'full suspension' mountainbike), dan verhoogt de schokdemper op het frame je comfort op heel ruw terrein. Nadelen zijn het hoge kostenplaatje, het gewicht en het lichte vermogensverlies.

Als je trapt, zet je immers kracht op je pedalen. Zo kom je vooruit, maar wordt de vering ook licht ingedrukt, het zogeheten 'pompeffect'. Een fully komt dus enkel van pas als je vaak op heel lastig terrein komt.

Bij freeride verslind je de bergen tegen elke snelheid, met sprongen en, voor de echte waaghalzen, de meest gedurfde figuren.

Een freeride-mountainbike krijgt het enorm zwaar te verduren en moet dus extra stevig zijn.

Je kiest best voor een mountainbike met schijfremmen, die zijn krachtiger dan de klassieke V-brakes in lange afdalingen. Ga ook voor uit de kluiten gewassen voor- en achtervering (met veerwegen van minstens 100 mm en liefst zelfs 150 mm).

Tip van Decathlon: freeriden is risicovol, mijd de obstakels en tracks die je doen twijfelen. We raden je ook aan om een integraalhelm op te zetten (die ziet eruit als een motorcrosshelm, maar is wat lichter en speciaal gemaakt voor op de MTB). Een val is immers zo gebeurd!

Hoe kies ik een type fiets

Hybride- en stadsfietsen

Als je je fiets zowel in als buiten de stad gebruikt, op asfalt én kleine paden, dan heb je een hybridefiets nodig.

Dit type fiets is ideaal voor mensen die sportieve fietstochtjes willen maken, maar vooral eindeloos willen genieten op de fiets. Een hybridefiets brengt je overal naartoe, hij is de allrounder bij uitstek.

Een tip van Decathlon: door over verschillende wegen en paden te rijden heb je meer kans dat je door doorns of over kleine steentjes rijdt, waardoor je binnenband lek raakt. Vergeet dus zeker niet om het nodige materiaal te voorzien om je band te kunnen repareren (bandenlichters, plakkers, binnenband...).

Gebruik je de fiets om naar het werk te rijden, boodschappen te doen of je vrienden een bezoekje te brengen en blijf je daarbij op de fietspaden en verharde wegen, dan is een echte stadsfiets helemaal iets voor jou!

Deze fietsen zijn uitgerust met grote wielen en vrij dunne bandjes, perfect om vlot over asfalt te bollen. Je kan er een mandje of fietstassen aan bevestigen, bovendien is dit soort fietsen comfortabel en vaak volledig uitgerust voor de openbare weg. Een stadsfiets moet handig en doeltreffend zijn!

Een tip van Decathlon: schaf jezelf ook één of meerdere sloten aan om te vermijden dat ze met je fiets aan de haal gaan in de stad! En als het kan zet je je fiets 's nachts best gewoon binnen, geen enkel slot kan immers 100% garanderen dat je fiets niet gestolen wordt.

Racefietsen

Weg- en racefietsen zijn gemaakt voor sportieve fietsers die graag ver en snel gaan.

Racefietsen hebben doorgaans een wieldiameter van 700 cm (wat overeenkomt met 28 inch) en heel dunne bandjes, om de wrijving van het asfalt te beperken en zo sneller en gemakkelijker te fietsen, zonder dat de goede wegligging van de fiets in het gedrang komt.

De fiets moet meerdere versnellingen hebben (en minstens 2 kettingbladen vooraan voor 18 versnellingen of meer), om op je eigen ritme te kunnen rijden en trappen tijdens eender welke afdaling of beklimming.

Een racefiets heeft ook een heel fijn zadel, om het comfort te verzekeren tijdens lange ritten. En nog een bepalende factor is het gewicht: hoe lichter je racefiets, hoe gemakkelijker je optrekt en accelereert. Aan dat lichte gewicht is wel een prijskaartje verbonden: voor de beste en meest veeleisende renners onder ons zijn er frames in carbon, die tegelijk stevig en licht zijn, maar ook veel duurder dan het aluminium dat gebruikt wordt voor de klassieke wegfietsen.

Een tip van Decathlon: je hebt racefietsen in verschillende maten, kies dus een racefiets afgestemd op jouw lengte, zo zit je beter en fiets je comfortabeler. Door een frame in de juiste maat te kiezen en het zadel op de goede hoogte te zetten, zal je zorgeloos de kilometers kunnen afmalen.

Kinderfietsen

Voor je kind is alleen de meest betrouwbare en stevigste fiets goed genoeg, zodat het in alle veiligheid kan leren fietsen. Voor elke lichaamslengte en leeftijd zijn er tal van modellen van kinderfietsen, speciaal ontworpen voor kinderen die zich willen amuseren en zonder zorgen willen fietsen en zich verplaatsen.

Voor de allerkleinsten worden zijwieltjes meegeleverd, zodat je kind onder je wakend oog en met wat hulp voor het eerst de trappers kan ronddraaien en leert hoe het zijn evenwicht bewaart.

Een tip van Decathlon: omdat veiligheid voor alles komt, mag je niet vergeten je kind een helm op te zetten! Kinderhelmen zijn tot in de puntjes bedacht en ontworpen voor je allerkleinste, voor een optimale veiligheid!

Elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn ontworpen voor fietsers die graag moeiteloos (lange) afstanden willen afleggen en willen genieten van de rit zonder zich druk te maken over lichamelijke vermoeidheid,  steile hellingen of wind tegen.

Elektrische fietsen zijn uitgerust met meerdere rij-modi en versnellingen, zodat je gemakkelijk je eigen tempo kunt bepalen, of je nu een rustige rit maakt door de stad of een uitdagende heuvel beklimt. Het zadel van een elektrische fiets is vaak ergonomisch ontworpen voor optimaal comfort, zelfs tijdens lange ritten.

Belangrijk is ook het gewicht van de elektrische fiets. Hoe lichter het frame, hoe gemakkelijker het is om te manoeuvreren en te accelereren. Voor wie het beste van het beste wil, zijn er elektrische fietsen met geavanceerde materialen zoals carbon, die zorgen voor een optimale combinatie van stevigheid en lichtheid, zij het tegen een hogere prijs.

Een tip van Decathlon: kies altijd een elektrische fiets die past bij jouw lichaamslengte voor een optimale rijervaring en comfort. Met het juiste frame en de juiste instellingen kun je zorgeloos genieten van elke kilometer op jouw elektrische fiets.

Ook interessant voor jou

Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

De keuze voor een elektrische fiets kan lastig zijn vanwege het brede aanbod. Weet jij niet welke types je hebt lees dan dit advies!

Comfortabel op een stadsfiets

5 tips om nog comfortabeler door de stad te fietsen

Onaangename houding, pijn in de rug, de benen of de billen. Soms is het lastig om helemaal op je gemak op een fiets te zitten. Het comfort van hangt af van twee belangrijke elementen: de positie van je stuur en je zithouding. Hier alvast 5 handige tips om het comfort van je stadsfiets te verbeteren!

Tips voor beginnende mountainbikers

Vijf tips voor de beginnende mountainbiker

Mountainbiken is een bijzonder technische sport. Zonder de nodige voorbereiding zal het lachen je snel vergaan. Wil je vanaf het eerste moment ten volle genieten, dan heb je een goed afgestelde fiets, een aangepaste outfit en een goede reparatieset nodig. Dit zijn alvast 5 tips voor een onvergetelijke eerste MTB-ervaring.

Voordelen vouwfiets

5 voordelen van een vouwfiets

Vraag jij je weleens af of een vouwfiets eerder een modeverschijnsel is dan wel een heuse revolutie op het vlak van stadsmobiliteit? Wil je graag de voornaamste kenmerken ontdekken? Volg dan onze gids en ontdek de 5 grote voordelen van deze moderne en handige stadsfiets!