Vijf tips voor de beginnende mountainbiker

Mountainbiken is een bijzonder technische sport. Zonder de nodige voorbereiding zal het lachen je snel vergaan. Wil je vanaf het eerste moment kunnen genieten, dan heb je een goed afgestelde fiets, een passende outfit en een goede reparatieset nodig. Dit zijn alvast 5 tips voor een onvergetelijke eerste MTB-ervaring.

Mountainbike kiezen

Kies de juiste fiets en leer hoe je hem afstelt

De keuze van je fiets is cruciaal. Om je eerste recreatieve MTB-ritten zo prettig mogelijk te maken, kies je best voor een fiets die past bij je lichaamsbouw én bij je gebruik en niveau.

Allereerst kies je een model met een frame met de juiste maat.

Neem vervolgens de tijd om je gloednieuwe stalen ros juist af te stellen. Wist je dat je heel wat dingen kunt afstellen: de zadelhoogte, de insprong van het zadel, de stuurhoogte, de stuurpenlengte... Elk van die afstellingen heeft een invloed op je gebruik en beleving.

Let wel op: de schroeven en bouten van een nieuwe fiets leven nog een beetje tijdens de eerste rit. Vergeet dus niet om een multitooltje mee te nemen om alles opnieuw aan te spannen, indien nodig. Doe een grondige check-up na je eerste rit, en na een paar MTB-tochtjes nog eens.

Dan nog dit: de meeste beginnelingen hebben de neiging om de banden van hun MTB te hard op te pompen en kiezen trouwens maar zelden voor banden die zijn aangepast aan hun gebruik. Ook hiervoor bestaan de nodige (vuist)regeltjes. Als beginner moet je vooral onthouden dat hoe harder de ondergrond is, hoe minder druk je op je banden moet zetten. En hoe meer modder, hoe meer profiel de banden moeten hebben.

Kies de juiste outfit

Om optimaal te genieten van je ritten, zonder last van kou en nattigheid, mag je zeker het belang van een passende outfit niet onderschatten! Afhankelijk van het weer - warm of koud, vochtig of droog, felle wind - moet je je outfit aanpassen.

De eerste laag van je fietskleding is de belangrijkste. Trek altijd eerst een ondershirt aan (met korte of lange mouwen, afhankelijk van de temperatuur). Een ondershirt of thermoshirt zorgt ervoor dat je zweet goed wordt afgevoerd, en dat het je lichaam niet kan afkoelen als de wind er tegenaan blaast.

Kies voor een ademende outfit, die laat je huid ademen en voert de transpiratie gepast af. Bescherm je lichaamsuiteinden met handschoenen, een muts en overschoenen wanneer het kwik een duik neemt.

En let erop dat je je niet meteen lichter kleedt zodra het eerste lentezonnetje komt piepen. Denk eraan dat sommige stukken van je rit nog in de schaduw liggen of nat zijn, en dat de kou je daar nog kan verrassen.

Op stukken in de wind en in afdalingen bescherm je je best extra, zeker als je er net een zware beklimming op hebt zitten. Doe de rits van je truitje dicht en trek een extra jasje aan, of doe je handschoenen weer aan als je die hebt uitgetrokken tijdens de klim.

Vijf tips voor de beginnende mountainbiker.

Houd je schouders recht en kijk voor je uit

Om alle obstakels op je route goed te ronden, moet je altijd goed voor je uitkijken om te kunnen anticiperen op wat er komt. Zo ontwijk je probleemloos alle valkuilen op je weg.

Veel beginnende mountainbikers maken de fout om de hele tijd op hun voorwiel te turen... Zo zie je rotsblokken, kuilen en boomwortels pas op het laatste nippertje. En dan is het meestal te laat en is een val onvermijdelijk.

Je kiest als beginneling dus best voor een route met wat minder obstakels. Naarmate je leert die te nemen, kan je je aan de wat lastigere parcours wagen.

Vergeet het volgende principe niet: je ogen zijn het perfecte hulpmiddel om het juiste traject te zoeken, en je schouders leiden je fiets naar de gekozen weg. Kijk in een bocht dus altijd waar je uitkomt, niet naar je voorwiel.

Veilig leren remmen

Een van de gevaren van mountainbiken is dat je je laat verleiden tot hogere snelheden zonder dat je de juiste remtechniek onder de knie hebt. Om geleidelijk te vertragen, moet je beide remmen even krachtig induwen.

Wanneer je een bocht nadert, trek dan wat harder aan de achter- dan aan de voorrem. Rem niet in de bocht zelf, zo kan je voorwiel uitbreken. Dat verschijnsel wordt nog wat versterkt door de onregelmatigheden van het terrein en door de voorvork van je fiets, die een invloed heeft op het gedrag.

In geval van nood trek je wat harder aan de voorrem.

Let op, doe dat zeker niet in een steile afdaling, voor je het weet tuimel je over je stuur! Zo zal je de afsprong naar voren misschien wel wat sneller onder de knie krijgen...

Het kost heel wat MTB-sessies om je remtechniek volledig onder controle te krijgen. Blijf dus rustig oefenen en leer om je fiets stukje bij beetje te beheersen.

Nog een laatste tip: met schijfremmen rem je heel krachtig. Trek dus niet te stevig aan de remhendels.

Vijf tips voor de beginnende mountainbiker.

Een lekke band leren repareren

Het zou jammer zijn dat een lekke band de pret bederft en je je fiets naar huis moet duwen. Een binnenband vervangen of repareren is eigenlijk heel simpel...het juiste gereedschap en wat kennis van de goede handelingen volstaan.

Neem altijd een bandenlichter, een reparatiesetje of reserve binnenband, en een pomp met je mee, zodat je een lekke binnenband ter plaatse kunt afnemen en vervangen.

Zo, je bent nu helemaal klaar voor je eerste MTB-ritten! Aarzel zeker niet om je eerste ervaringen met ons te delen.