Stadsfiets

5 Tips voor meer comfort op een stadsfiets

Onaangename houding, pijn in de rug, de benen, de billen of de polsen...soms is het lastig om helemaal op je gemak op een stadsfiets te zitten. Het comfort van een fiets hangt af van twee belangrijke elementen: de positie van je stuur en je zithouding. Hier alvast 5 handige tips om het comfort van je stadsfiets te verbeteren!

Afstellen van je zadel

Een goed afgesteld zadel is van cruciaal belang op een fiets, zowel in de stad als op een racefiets of MTB. Als je zadel mooi op jouw maat staat ingesteld, dan trap je comfortabel. Bij stadsfietsen is de zadelhoogte net dat ietsje minder bepalend dan voor sportfietsers, maar ze heeft niettemin een invloed op je comfort.

Om je zadel op de ideale hoogte te zetten, ga je er allereerst op zitten. Je moet de grond kunnen raken met de tippen van je voeten en gemakkelijk je evenwicht kunnen bewaren. Zo is je been nagenoeg gestrekt wanneer de pedaal op zijn laagste punt staat.

Deze afstelling voorkomt kniepijn. Voel je je nog niet helemaal op je gemak op je fiets, dan kan je je zadel nog een beetje lager zetten. Zo kan je gemakkelijker stoppen aan verkeerslichten en stopborden.

Je kan ook de horizontale stand van je fietszadel regelen: als het te veel naar voor helt, dan komt er meer gewicht op de voorkant van je fiets en kan het gebeuren dat je van het zadel glijdt. Regel de kanteling van je zadel zodanig dat je geen pijn krijgt in de gewrichten van je armen en polsen.

Kies een comfortabel zadel

Nog een vaak voorkomend probleem op de fiets: een pijnlijk zitvlak! Als je je regelmatig verplaatst met de fiets in de stad, kies dan een wat comfortabeler zadel. Zo vermijd je pijnlijke billen. Je vindt opgevulde zadels, gel-zadels of speciale vrouwenzadels.

Het zadel moet hoe dan ook zijn aangepast aan je houding, bouw en gebruik. Op die manier wordt je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld over de fiets. Meer info vind je in het B'TWIN-artikel 'Hoe kies ik het juiste fietszadel'.

Een zadelhoes met schuim- of gel-vulling is een tussenoplossing. Ze geeft je wat meer comfort, en de investering is kleiner. Of je kan je fiets ook uitrusten met een verende zadelpen: de ingewerkte vering dempt de schokken van de weg en verhoogt je comfortgevoel.

stuur op juiste positie

De positie van je stuur

De positie van je stuur is bepalend voor je comfort op de fiets: in de stad zit je best wat hoger en rechter.

Is je stuur te laag, dan krijg je vaak rugpijn. Wil je zelf je stuur kunnen bijstellen, dan is een verstelbare stuurpen geen slechte investering. Neem even de tijd om de stuurhoogte te zoeken die jou het best bevalt en het meest natuurlijk aanvoelt.

Merk op dat bepaalde stadsfietsen uitgerust zijn met een stuurpen met plunjer, om het stuur heel gemakkelijk hoger of lager te zetten, zonder dat je van materiaal moet veranderen. Dit soort stuurpennen is heel gemakkelijk te herkennen: ze hebben maar één schroef bovenaan de stuurpen, terwijl een headset-stuurpen er drie heeft.

Ergonomische handvatten

Gebruik ergonomische handvatten

Je polsen kunnen pijnlijk aanvoelen of je handen gevoelloos op de fiets. Zulke ongemakken worden veroorzaakt door een stuur dat te laag staat of door een zadel dat te veel naar voor is gekanteld. Let wel, zelfs als je fiets tot in de puntjes is afgesteld, kan je pijn blijven voelen in je polsgewrichten als die al verzwakt waren.

Nog een tip: monteer ergonomische stadsgrepen op je stadsfiets, zo heb je een vastere greep op je stuur en liggen je handen comfortabel.

Kies brede banden

Racebandjes zijn smal, en het rubber is vaak dun. Je pompt ze altijd heel hard op, voor een optimaal rendement en om meer snelheid te halen. In de stad is dat minder nodig, dan kies je best voor wat bredere en dikkere banden, zoals ballonbanden, die vroeger heel gangbaar waren.

Dit soort stadsbanden hoef je niet onder al te hoge druk te zetten. Ze verbeteren ook je rijcomfort, dankzij hun verende eigenschappen. Dit type band vangt kleine oneffenheden in de weg op en beperkt de schokken.

Let op: ben je van plan om je banden te vervangen, check dan wel eerst even of je nieuwe bandjes wel compatibel zijn met je velgen en frame.

Ritjes met de fiets moeten bovenal leuk blijven! Met deze handige tips geniet je op elk moment van je stadsfiets, om je comfortabel en zonder pijn te blijven verplaatsen op je stalen ros!

Gerelateerde content

fiets accessoires

5 onmisbare accessoires voor fietsen in de stad

Fiets accessoires zijn enorm belangrijk geworden voor stadsfietsers. Ze verhogen je veiligheid en maken fietsen in de stad nog leuker en aangenamer. Wij vertellen je welke fiets accessoires je zeker nodig hebt om je met de fiets te verplaatsen in de stad!

Hoe kies je de juiste fietsendrager?

Hoe kies je de juiste fietsendrager?

Ga je op vakantie en wil je je fietsen meenemen? Dan is een fietsendrager onmisbaar. Ontdek hier de verschillende mogelijkheden en handige tips.

Leuke activiteiten om samen te doen met kinderen

Leuke activiteiten om samen te doen met kinderen

Nu zoveel mensen noodgedwongen thuis zitten blijkt eens te meer hoe belangrijk buiten eigenlijk voor ons is. Het is niet alleen de plek waar we lekker fietsen, wandelen of hardlopen, maar we merken ook dat het buiten bezig zijn zo ontzettend belangrijk is voor hoe we ons voelen, voor ons humeur.Voor kinderen is het nog moeilijker te begrijpen wat er aan de hand is dan voor volwassenen. Waarom mogen ze niet naar buiten? Waarom kunnen ze niet met vriendjes spelen?Juist om voor hen en voor onszelf afleiding te zoeken, nieuwe prikkels binnen te krijgen en misschien zelfs nog wat te leren ook, hebben wij hier een lijstje van activiteiten die je met je kind kan ondernemen.