Kom tot rust tijdens kerst met een kerstwandeling!

3 winterse activiteiten voor sportievelingen

Op zoek naar leuke, sportieve activiteiten voor deze winter? Wij geven je 3 tips voor winterse activiteiten tijdens de kerstvakantie of tijdens de winterse weekenden. Van mooie wandelingen in Nederland tot schaatsen. Geniet van het winterse weer!

Om optimaal te genieten van de winterse activiteiten wil je natuurlijk wel warm blijven. Zorg er daarom ook voor dat je bij al deze sportieve uitjes je warm aankleedt. Denk hierbij aan de verschillende (onverwachte) weersomstandigheden die je tegen kunt komen, zoals regen, hagel, sneeuw en wind. Je kunt hierbij gebruik maken van het 3-lagensysteem. Deze leggen wij hieronder aan je uit.

Kom tot rust tijdens kerst met een kerstwandeling!

1. Winters wandelen

Uit een onderzoek van wandelnet is gebleken dat veel meer mensen zijn gaan wandelen sinds corona. Veelal wandelen mensen in hun eigen omgeving om even tot rust te komen en te ontspannen. Een andere reden om veel te gaan wandelen is om gezond en fit te blijven. Wist je dat elke dag wandelen meerdere voordelen heeft? Die hebben we voor jou opgesomd:

- Door te wandelen word je creatiever
- Wandelen verlaagt het stressniveau
- Na een uurtje lopen wordt je productiviteit verhoogd
- Wandelen zorgt ervoor dat je rustiger en ontspannender wordt
- Met een half uur wandelen verbrand je al 150 calorieën

Dit zijn allemaal goede redenen om tijdens kerst niet stil te zitten en er lekker op uit te gaan voor een goede wandeling.

Kom tot rust tijdens kerst met een kerstwandeling!

De beste wandelroutes 

Loop jij elke dag dezelfde route of ben je geïnspireerd om te gaan wandelen? Stap uit je comfortzone en neem een mooie wandelroute. Ga bijvoorbeeld uitwaaien bij de duinen, genieten van het mooie uitzicht op de heide of wandel door het uitgestrekte bos. Om je een op weg te helpen heeft het Staatsbosbeheer 10 kerstwandelingen uitgestippeld. Je kan kiezen uit korte en lange wandelingen, zodat er voor ieder wat wils is.

Zo kan je in Flevoland het Boswachterspad lopen in Kuinderbos. Het is een heel mooi bosrijk gebied en de wandeling is 12 km. Als je meer van de duinen en de zee houdt, is de wandelroute Familiepad Westerschouwen in Zeeland misschien wel iets voor jou! De wandeling is 8 km en je mag er ook met de hond lopen. Ga voor een wat langere wandeling van 13,7 km naar Noordoost Brabant, hier kan je het Boswachterspad Bos en Heide belopen. Met deze wandelingen loop je door verschillende landschappen zoals bossen, stuifduinen waar je vele verschillende vogels kunt zien.

Kom tot rust tijdens kerst met een kerstwandeling!

Het 3-lagensysteem

Of je nou een korte of lange wandeling gaat maken, het is belangrijk om goede wandelkleding te dragen. Je wilt het natuurlijk niet koud hebben tijdens de wandeling of blaren krijgen door verkeerde schoenen te dragen. Neem een kijkje bij onze outdoor kleding en wandelschoenen en maak daarnaast gebruik van het 3-lagensysteem om zo goed voorbereid op pad te gaan.

HOE WERKT HET 3-LAGENSYSTEEM?
Dagje weg naar een pretpark, een markt, een weekendje weg, de parka jassen zijn hiervoor uitermate geschikt. De parka jas is waterdicht dus bij regenachtige omstandigheden zorgt de parka voor volledige bescherming zodat je kleren onder de jas droog blijven. Dit is natuurlijk erg belangrijk als je een dag op stap gaat. Daarnaast zit de jas meer als comfortabel, dus je kan in een parka jas je de hele dag lang voort bewegen. Het fijne aan het dragen van een parka jas wanneer je een dagje weg gaat, is dat je dus vrij bent in de keuze qua kledingcombinaties. Je zal vooral moeten letten dat je de keuze maakt voor een comfortabele stof en een niet te dik kledingstuk als je een hele dag onderweg bent. Denk bijvoorbeeld aan een pullover, een fleecetrui of een thermoshirt.

Lange wandeltochten
Een bekende manier van kleden dat vaak wordt gevolgd bij wandelingen is het 3 lagen systeem. Op deze manier ben je flexibel en ben je klaar om verschillende weersomstandigheden te trotseren. Een 3 lagen systeem is op deze manier opgebouwd:

Onderlaag: Een goede basis.
De voornaamste functie van de basislaag is dat het je droog en warm moet houden. Zorg dat de eerste laag niet te losjes zit, maar juist strak. Synthetische stoffen en merino zijn goede keuzes als basislaag. Waar synthetische stoffen zoals thermobroeken en thermoshirts bekend staan om het feit dat ze comfortabel en strak om je lijf zitten, staat merino erom bekend dat het zweet makkelijk afvoert. Katoen houdt in tegenstelling tot merino wel vocht vast, waardoor het op den duur minder comfortabel gaat zitten.

Tussenlaag: Isolatie
De belangrijkste functionaliteit van de tweede laag is het isoleren van het vocht uit laag 1.Dat betekent dat laag 2 minder strak hoeft te zitten. Wanneer er namelijk meer ruimte tussen beide lagen is zal het isoleren beter gaan. Welke vorm van kleding je draagt als 2e laag hangt af van de temperatuur van je wandeltocht. Bij een warme temperatuur kiest je natuurlijk een dunnere isolatielaag dan bij een koudere temperatuur. Er zijn verschillende kledingkeuzes binnen deze opties. Je kan kiezen tussen wol en synthetisch.

Buitenlaag: Wind- en waterdicht
Je sluit uiteindelijk de laag af met de parka jas. Zoals bekend is een parka jas waterdicht en dus ben jij verzekerd van een goede bescherming in verschillende weersomstandigheden wanneer je een parka jas draagt.

Koude temperaturen met weinig beweging
Bij koude temperaturen is de parka jas vaak al voldoende, maar wil jij toch dat stukje extra warmte adviseren wij hierin een wat dikker kledingstuk te dragen in de vorm van een trui of sweater en dan bij voorkeur van de stoffen fleece of wol. Deze stoffen houden goed warmte vast en zijn ideaal wanneer je een buitenactiviteit hebt met niet al te veel beweging.

2. SCHAATSEN VOOR JOU

Het wordt weer ontzettend koud, dus met een beetje geluk kunnen we weer genieten van veel schaatsplezier in Nederland. Maar voordat je de plaatselijke schaatsbaan op gaat of dat mooie, grote meer, moet je opletten bij het kopen van schaatsen. In dit artikel helpen we je met het kiezen van schaatsen die bij jou passen. Beginners raden we aan te leren schaatsen op ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen. Lees verder voor meer tips.

  • Activiteiten tijdens de kerstvakantie

    SCHAATSEN VOOR BEGINNERS

    We raden beginnende schaatsers aan te leren schaatsen op schaatsen met een hoge schoen. Bijv. ijshockey of kunstschaatsen. Hierop schaats je een stuk makkelijker dan op noren. Voor kinderen hebben we ook super stabiele ‘glij ijzers’ (schaatsen met 2 ijzers per schaats). Bij de volgende stap gaan we verder in op de verschillende type schaatsen. Een bijkomend voordeel van onze beginner schaatsen is dat ze relatief goedkoop zijn. Dit is natuurlijk fijn als je nog niet zeker weet of schaatsen wel echt wat voor jou is, maar het wel graag eens wil proberen.

  • Activiteiten tijdens de kerstvakantie

    SCHAATSEN VOOR GEVORDERDEN

    Heb je de basis van het schaatsen onder de knie? Kies dan uit onze schaatsen voor gevorderden. Je kunt kiezen uit ijshockeyschaatsen, kunstschaatsen en (combi)noren). Onze selectie schaatsen voor gevorderden zijn een stuk duurzamer en zitten comfortabeler dan onze beginners schaatsen. Je kunt dus langer achter elkaar blijven schaatsen en grotere afstanden afleggen. Ook ben je ok gevorderde schaatsen wendbaarder dan op onze beginners schaatsen.

Kom tot rust tijdens kerst met een kerstwandeling!

De beste schaatsplekken

Nederland heeft ontzettend veel mooie plaatsen te bieden waar je kunt schaatsen. Wil je eens ergens anders je schaatskunsten tonen dan op de lokale schaatsbaan of op het slootje naast je huis? Nederland is een waterland en dat betekent dat er nog veel meer mooie plekken zijn waar je kunt schaatsen. Ontdek hieronder welke voor jou dichtbij is.

Nederlands mooiste schaatsgebieden op een rij
Het Naardermeer – 17 kilometer vanaf Amsterdam.
Kinderdijk – 15 kilometer vanaf Rotterdam.
Alde Feanen - 20 kilometer vanaf Leeuwarden.
De Weerribben – 23 kilometer vanaf Zwolle.
Eijsder Beemden - 8 kilometer vanaf Maastricht.

3. SURFEN IN DE WINTER

Meer behoefte aan een zomerse sport in de winter? Ga dan eens een dagje surfen! Voor de meeste klinkt het als een zomersport, maar ook in de koude maanden kun je gewoon het water in. Zelfs al worden de dagen korter en donkerder, in de winter blijven surfen heeft vele voordelen: perfecte golven, minder drukke spots en lekker in conditie blijven terwijl je van deze watersport geniet. Krijg je het er al warm van? Dan rest je enkel nog de gepaste uitrusting te kiezen en deze tips op te volgen om met evenveel gemak te surfen als in de zomer. Voordat je het water in duikt, is het belangrijk een geschikte wetsuit uit te kiezen. Hoe meer warmte je behoud, des te langer je in het water kunt blijven en hoe meer plezier je kunt ervaren. Beschouw de dikte van het neopreen als een tweede huid die een beschermende laag vormt tegen het koude water. Die dikte wordt aangegeven met twee of drie cijfers: 5/4 millimeter, 4/3 of 3/2 millimeter (het eerste getal staat voor de dikte van het pak op de benen en het tweede getal voor de dikte van de armen). Een wetsuit van 2/2  millimeter is niet warm genoeg om in de herfst en winter mee te surfen. De ideale wetsuit voor in de herfst: de 3/2 millimeter. Deze wetsuits zijn minder dik aan de armen zodat je makkelijker kunt bewegen en peddelen. Bij temperaturen onder de 17°C kies je voor: De onmisbare wetsuit voor in de winter: de 4/3 millimeter. Over het algemeen geldt: hoe dikker het neopreen van je wetsuit, hoe warmer die je houdt. De wetsuit 5/4 mm is de beste bescherming tegen zeer koud water. Opmerking: soms vind je een wetsuits van 5/4/3 mm (dat is het geval met ons damesmodel). Dit is een combinatie tussen een 4/3 mm en een 5/4 mm wetsuit.

Kom tot rust tijdens kerst met een kerstwandeling!

BLIJF WARM OOK NA HET SURFEN

Het is niet alleen belangrijk om warm te blijven tijdens het surfen. Ook na het surfen wil je zo snel mogelijk opwarmen en ook warm blijven. Probeer zo veel mogelijk beschutting te vinden ergens tegen de wind, zo vat je geen kou en denk eraan om je kleding vooraf klaar te leggen om deze snel aan te kunnen trekken onder je surfponcho. Is het weer erg slecht? Blaas dan de aftocht: bescherm je autostoelen tegen vocht met je boardbag, zet de verwarming op de hoogste stand, pak snel je spullen in en keer meteen terug naar huis. Zo warm je toch het allersnelste op!

Ook interessant voor jou:

Hoe voorkom en genees je buikklachten met kerst? 9 handige tips

Hoe voorkom en genees je buikklachten met kerst? 9 handige tips

In deze blog delen we 9 tips om buikklachten met kerst te voorkomen en te genezen. Geniet zonder zorgen van de kerstdagen!

Ontdek onze nieuwste snowboots

Ontdek onze nieuwste snowboots

Ons team van Quechua heeft snowboots ontwikkeld die waterdicht zijn en je voeten goed warm houden tijdens lange (sneeuw)wandelingen.

De 4 voordelen van een parka

De 4 voordelen van onze parka SH500 ultra-warm

Winter in Nederland: soms koel, soms koud en soms extreem koud met sneeuw of regen. Het typische Nederlandse weer vraagt om een jas die jou beschermt in al deze weersomstandigheden. Wij geven jou 4 voordelen van onze populaire parkajas SH500 ultra-warm.

Comment choisir une polaire de randonnée - titre

Hoe kies ik een fleece trui?

Warm, ademend, compact, gevoerde stof of niet... De juiste fleece trui kiezen is essentieel om niet af te koelen tijdens een wandeling of trektocht. Ontdek hier al onze tips en maak de juiste keuze!

Schaatsen kopen, hoe kies ik de juiste schaatsen?

Welke schaatsen kopen? Kies de juiste schaatsen

Waar moet je op letten bij het kopen van schaatsen? Kies je ijshockeyschaatsen, kunstschaatsen of noren? Lees hier welke schaatsen bij jou passen.