Hoe kies ik een fleece trui?

Warm, ademend, compact, met of zonder gevoerde stof? De juiste fleece trui kiezen is essentieel om niet af te koelen tijdens een wandeling of trektocht. Ontdek hier al onze tips en maak de juiste keuze!

Comment choisir une polaire de randonnée - titre

Waarom een fleece dragen?

Een fleece speelt een belangrijke rol in het behouden van warmte. Een fleece houdt lucht vast door zijn volumineuze structuur (fleece wordt 'geruwd' genoemd wanneer het uit kleine lusjes bestaat); die luchtlaag is van nature isolerend en houdt zo het lichaam warm. In het zogenoemde 3-lagen-systeem kun je een fleece als tussenlaag dragen. Dit zorgt ervoor dat de (stilstaande) warme lucht wordt vastgehouden en je lichaam warm blijft. Een fleece heeft vrijwel altijd een doorlopende rits, zodat je het open kan doen wanneer het net even te warm wordt. Je zult niet vaak fleeces zien zonder rits. Wanneer je een dikke trui als tussenlaag gebruikt, zul je dus geen kans krijgen om warmte kwijt te raken. Daarnaast heeft een fleece vrijwel altijd een kraag, zodat je nek ook goed warm blijft. Tips nodig om een fleece te kiezen? Lees verder!

De intensiteit van je inspanning

Tijdens een zware inspanning zweet je harder. Om niet te blijven rondlopen in vochtige kleding, kun je best een ademende fleece dragen. Het ademende vermogen van de stof is de mate waarin het in staat is om de waterdamp af te voeren die je lichaam genereert door transpireren. Naast ademende stof kan je fleece trui ook voorzien zijn van ritsen waarmee je zelf de warmte en ventilatie kunt regelen. Afhankelijk van je inspanning zijn er verschillende ritsen: halve borstrits, volledige rits en zij ritsen onder de oksels. Tijdens een wat minder zware inspanning krijg je het minder snel warm en zweet je minder. Ademend vermogen is dan minder van belang. Hierbij kun je het beste een fleece kiezen met een hoog isolerend vermogen, zodat je niet afkoelt. Let dus goed op het warmtevermogen van je fleece voordat je een keuze maakt.

Hoe kies ik een fleece trui?

De buitentemperatuur

Tijdens fris en koud weer (warmer dan 7°c)

Kies voor een micro fleece: dit is een heel dunne fleece trui die tegelijk licht en compact is. Een fleece met een hoger aantal grammen stof per m² houdt meer lucht vast (die je lichaam opwarmt).

Tijdens erg koud weer (kouder dan 7°c)

Als het kwik daalt, dan kun je het best kiezen voor een fleece trui die goed gevoerd is (stof met lange lusjes of polen op de binnen- of buitenkant, zoals je ziet in het bovenstaande filmpje). Deze houdt meer (warme) lucht vast.