Wat is buitenspel?

Wat is buitenspel?

Lees in dit sportadvies alles over wat buitenspel precies inhoudt en hoe je buitenspel herkent tijdens het spelen of kijken naar een potje voetbal.

Heb je het over voetbal, dan komt het woord buitenspel al gauw aan bod. Wat is buitenspel en wat houden de regels rondom buitenspel precies in? Wij helpen je op weg en vertellen je alles wat je moet weten. Ontdek de verschillende manieren waarop buitenspel staan strafbaar is en wat een buitenspelval is. Zo ben je voorbereid op iedere voetbalwedstrijd in de toekomst.

Wat is buitenspel?

Wat is buitenspel?

Het is een van de meest bekende regels binnen het voetbal, maar wat betekent buitenspel precies? Een speler die buitenspel staat, staat tussen het doel en de voorlaatste verdediger van de tegenstander. Tegelijkertijd is hij dichter bij de achterlijn van de tegenstander dan bij de bal. Simpel gezegd moeten er altijd twee tegenstanders naast of voor een aanvaller staan. Meestal is één van deze tegenstanders de keeper.

De oorspronkelijke buitenspelregel komt uit 1863. De regel hield in dat een speler buitenspel stond wanneer er minder dan drie tegenstanders tussen hem en de goal stonden. Deze regel veranderde iets in 1925, toen er minstens twee tegenstanders tussen een speler en de goal moesten staan. In 1990 vond er nog een verandering plaats. Sinds die verandering staan spelers niet buitenspel wanneer ze op dezelfde lijn staan als hun tegenstander. Aanvallers hoeven dus niet altijd net een stap achter de verdediging te blijven, maar mogen ook naast de voorlaatste verdedigers staan.

De buitenspelregel is ingevoerd om het voetbalspel interessanter te maken. Voor teams is het namelijk verleidelijk om zo snel mogelijk een lange bal richting het doel van de tegenstander te spelen. Er hoeft maar een aanvaller bij de goal te wachten en hij schopt zo de bal in het doel. Teams mogen nog steeds een lange bal spelen, maar dankzij de buitenspelregel mogen aanvallers niet zomaar bij het doel wachten. Doordat ze alleen de bal mogen aannemen wanneer er nog verdedigers in de buurt zijn, ontstaat er een spannender spel. 

Wat is buitenspel?

Buitenspelregels

Om te bepalen of spelers een overtreding begaan, is het belangrijk om duidelijke definities te hebben. Dus wat is buitenspel nou officieel volgens de regels? Een speler is buitenspel wanneer hij:
• zich op de helft van de tegenstander bevindt en;
• tegelijkertijd dichter bij de doellijn van de tegenstander is dan de bal en de voorlaatste tegenstander.

Volgens de officiële regel mag je met geen enkel lichaamsdeel buitenspel zijn, behalve de handen en armen. Dat betekent dat je al buitenspel staat wanneer alleen je hoofd of het puntje van je voet voorbij de voorlaatste verdedigers komt.
Alleen buitenspel staan is niet strafbaar. Het is wel strafbaar om vanuit een buitenspelpositie actief mee te gaan spelen. Sta je buitenspel wanneer een andere speler de bal schopt en wil je de pass vervolgens overnemen? Dan bega je een overtreding. Ook het voorkomen van een pass van de tegenstander is strafbaar wanneer je buitenspel staat. Alle handelingen die het spel beïnvloeden mag je niet uitvoeren vanuit een buitenspelpositie.

De grensrechter is verantwoordelijk voor het identificeren van strafbare buitenspelposities. Deze scheidsrechter mag alleen kijken naar het moment waarop de bal in beweging komt. Staat een speler op dat moment buitenspel en komt hij wel in actie? Dan is dat een overtreding. De grensrechter steekt in dat geval zijn vlag omhoog. Het gaat bij deze regel dus om piepkleine momentopnames, die lastig te zien zijn. Sinds de komst van de videoscheidsrechter is het makkelijker om buitenspelposities te herkennen en controleren.

Wanneer er sprake is van een overtreding, staat daar natuurlijk ook een straf tegenover. In het geval van een buitenspelovertreding is dat een indirecte vrije schop vanaf de plek waar de overtreding plaatsvond. Scoort een speler een goal vanuit een buitenspelpositie? Dan is deze goal natuurlijk niet geldig.

Buitenspelval

De buitenspelregel is vooral in het leven geroepen om een eerlijker, dynamischer en interessanter spel te krijgen. Het heeft ook gezorgd voor een nieuwe tactiek: de buitenspelval. Bij deze tactiek zorgt de tegenstander ervoor dat een speler buitenspel komt te staan. Door dat op een slim moment te doen, kunnen spelers een aanval voorkomen. Is de buitenspelval succesvol? Dan kan het team zelfs beloond worden met een indirecte vrije trap, doordat de tegenstander strafbaar buitenspel stond.

De buitenspelval werkt als volgt: de achterste verdedigers van een team zetten plots een paar stappen richting het midden van het veld. Dit zorgt ervoor dat de tegenstander plotseling buitenspel staat. Dat hoeft nog niks te betekenen, maar heeft wel invloed op het spel wanneer de tegenstander op dat moment actief mee gaat spelen. Hij begaat dan een overtreding, soms zonder het zelf door te hebben.

Meestal passen teams deze tactiek toe wanneer de tegenstander op het punt staat om een lange bal richting het doel te spelen. Door de aanvaller bij het doel ineens buitenspel te zetten, mag hij deze pass niet aannemen. Dit komt goed van pas wanneer alle verdedigers verder richting het middenveld staan. Zij hoeven niet richting het doel te sprinten om een doelpoging te blokkeren. Een buitenspelval komt ook voor bij standaardsituaties zoals een corner. Door de verdediging slim terug te laten trekken, staat het andere team buitenspel en is een eventuele goal ongeldig.

De buitenspelval werkt niet wanneer een aanvaller van het andere team al actief aan het meespelen is. Buitenspel staan is namelijk pas strafbaar wanneer je aan een actie begint vanuit een buitenspelpositie. Is een speler al met een actie bezig en staat hij plotseling buitenspel? Dan is er niets aan de hand. Een team moet de buitenspelval dus goed timen om zoveel mogelijk uit deze tactiek te halen.

Wat is hinderlijk buitenspel of strafbaar buitenspel?

Vraag je iemand: wat is buitenspel bij voetbal? Dan krijg je vaak het antwoord dat dit een overtreding is. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, want je mag als speler gewoon buitenspel staan tijdens een voetbalwedstrijd. Er zijn twee situaties waarbij deze positie in het veld wel een overtreding oplevert: hinderlijk buitenspel en strafbaar buitenspel.

Bij hinderlijk buitenspel staat een speler stil en speelt hij niet actief mee. Toch veroorzaakt hij hinder, bijvoorbeeld door het zicht van de keeper te belemmeren. Ook het blokkeren van een pass terwijl je buitenspel staat is niet toegestaan, zelfs wanneer je gewoon stilstaat. Deze regel voorkomt dat spelers zonder actief mee te spelen toch voordeel halen uit hun buitenspelpositie.

Er is sprake van strafbaar buitenspel wanneer je actief mee gaat spelen vanuit een buitenspelpositie. Schopt een medespeler de bal jouw kant op terwijl je buitenspel staat? Dan mag je pas achter de bal aan zodra je niet meer buitenspel staat. Meespelen vanuit een buitenspelpositie is strafbaar omdat het te veel voordeel oplevert. Aanvallers krijgen het namelijk te makkelijk wanneer zij bij de goal mogen wachten tot ze een goede pass krijgen. 

Buitenspel uitzonderingen

De buitenspelregels wekken de indruk dat je als voetbalspeler nooit tussen de voorlaatste verdediger en de goal mag staan wanneer je actief voetbalt. Toch is dat niet helemaal waar. Er zijn verschillende buitenspel uitzonderingen waarbij iemand wel actief mee mag spelen, terwijl hij ook buitenspel staat. Wij zetten deze uitzonderingen voor je op een rij.

Zo is het niet mogelijk om buitenspel te staan op je eigen helft. Zijn alle tegenstanders naar je eigen speelhelft gekomen en sta je plotseling tussen de voorlaatste verdediger en de goal van de tegenstander? Dan is er alsnog geen sprake van buitenspel. De buitenspelregel gaat alleen op wanneer je op de helft van het andere team staat. Het is bovendien uitzonderlijk wanneer alle spelers uit het andere team plotseling op je eigen speelhelft staan.

Je staat ook niet strafbaar buitenspel wanneer de tegenstander je opzettelijk de bal toespeelt. Speelt een tegenstander de bal direct door naar jou terwijl je wel buitenspel staat? Dan is dat niet jouw fout. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat teams een indirecte vrije schop willen verdienen door de tegenstander een overtreding te laten begaan. Het is natuurlijk wel strafbaar om zelf de bal van een tegenstander te onderscheppen wanneer je buitenspel staat.

Verder is buitenspel staan niet strafbaar wanneer je de bal direct ontvangt uit een doelschop, hoekschop of inworp. De regel geldt dus alleen tijdens het actieve spel. Het is niet toegestaan om buitenspel te spelen wanneer je de bal indirect ontvangt, bijvoorbeeld via een teamgenoot.

Conclusie
Van voetbalkenners tot leken: iedereen heeft wel ooit van de buitenspelregel gehoord, maar wat is buitenspel precies? Het is niet gek dat deze vraag vaak aan bod komt, want de buitenspelregel is complex. Zo is gewoon buitenspel staan geen overtreding. Een speler mag dus tussen de doellijn van de tegenstander en de voorlaatste tegenstander staan. Dat verandert wanneer de speler actief mee gaat spelen vanuit deze positie of wanneer hij een belemmering is voor de tegenstander.

Een team kan zelfs slim gebruikmaken van deze regel door middel van een buitenspelval. Door een tegenstander buitenspel te zetten, is de kans op een overtreding en een gefaalde doelpoging veel groter. Voor grensrechters blijft het lastig om te bepalen wanneer er sprake is van een overtreding omdat het vaak over een seconde gaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig videoscheidsrechters die de spelers op het veld en de toeschouwers meer duidelijkheid geven.

Dus wat is buiten spel en hoe werkt buitenspel? Je bent nu helemaal op de hoogte. 

Lees ook deze sportadviezen

Hoe kies ik een voetbal?

Hoe kies ik een voetbal?

Zonder een bal kun je niet voetballen. Het is belangrijk om de juiste soort bal te kiezen bij het type voetbal dat je speelt. Kipsta heeft een ruim assortiment aan voetballen zoals vrije tijd voetballen, competitie ballen en we hebben ballen voor zowel veldvoetbal als zaalvoetbal.

Hoe kies ik voetbal producten?

Hoe kies ik producten voor voetbal?

Hallo, mijn naam is Diego Jongen, 35 jaar oud en ben op dit moment werkzaam voor KIPSTA. Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam binnen Decathlon. In dit artikel vertel ik hoe ik mijn producten voor voetbal kies.

Voetbal opstellingen

Voetbal opstellingen

In dit sportadvies lees je de best mogelijke opstellingen die je kan hanteren bij het spelen van een voetbalwedstrijd.