Mag je vissen zonder VISpas?

Mag je vissen zonder VISpas?

Het is belangrijk om te weten dat vissen in Nederland aan regels is gebonden. Een belangrijke regel is het hebben van een VISpas.

Wist jij dat sportvissen in Nederland enorm populair is? Op de lijst van het NOC*NSF met meest populaire sporten in Nederland staat sportvissen zelfs op de derde plaats. De vissport is geliefd bij jong en oud en vooral het aantal jeugdleden neemt snel toe. Ben jij 1 van die enthousiaste vissers in ons land of wil je graag kennis maken met de vissport? Dan is het belangrijk om te weten dat vissen in Nederland aan regels is gebonden. Je kunt niet zomaar overal gaan zitten en je hengel uitgooien. Om te vissen, heb je allereerst een zogenaamde VISpas nodig. Maar wat houdt die VISpas precies in, welke soorten VISpassen zijn er en mag je vissen zonder VISpas? Na het lezen van deze blog weet jij alles wat je moet weten over vissen met en zonder VISpas.

Mag je vissen zonder VISpas?

Wat is een VISpas?

Wil jij vissen in Nederland? Dan dien je in het bezit te zijn van een VISpas. Een VISpas is niets meer en niets minder dan een officieel document dat jou toestemming geeft om te vissen in bepaalde wateren in een bepaald gebied. De meeste rivieren, kanalen, meren en vijvers in Nederland zijn eigendom van hengelsportverenigingen, gemeenten, waterschappen of andere waterbeheerders. De VISpas geldt als vergunning en toestemming van die waterbeheerder om te mogen vissen in hun wateren. Je krijgt de VISpas automatisch als je lid wordt van een hengelsportvereniging die aangesloten is bij 1 van de hengelsportfederaties van Sportvisserij Nederland. Sportvisserij Nederland is de organisatie die de belangen van alle sportvissers in ons land behartigt.
Heb jij een VISpas? Dan mag je met 2 hengels en alle toegestane aassoorten vissen in de wateren die bij jouw VISpas horen. Welke wateren dat zijn, bekijk je eenvoudig op de VISplanner of in de gratis VISplanner app.

Mag je vissen zonder VISpas?

Wat zijn de lijsten van VISwateren?

Je VISpas is alleen geldig als je ook een Lijst van VISwateren bij je hebt. Je vraagt je vast af wat deze Lijst van Viswateren inhoudt en waarom je deze bij je dient te hebben. De Lijst van VISwateren is een lijst met de rivieren, kanalen, meren en vijvers waar je mag vissen met de VISpas. Er zijn 2 soorten lijsten van VISwateren: de Gezamenlijke lijst van Nederlandse Viswateren en de Kleine lijst van Viswateren.

De Gezamenlijke lijst van Nederlandse VISwateren - Een lijst met wateren in Nederland waar je mag vissen met je VISpas.
De Kleine lijst van VISwateren - Een lijst met wateren in Nederland waar je mag vissen met je Kleine VISpas.

Tip: Download de VISplanner app Deze app geldt samen met je VISpas ook als een rechtsgeldige toestemming. Dan hoef je de papieren lijsten van VISwateren dus niet bij je te hebben.

Mag je vissen zonder VISpas?

Waarom heb je een VISpas nodig?

Vraag jij je af waarom je een VISpas nodig hebt? Dit heeft onder meer te maken met de populariteit van de vissport. Volgens Sportvisserij Nederland, hebben In 2020 meer dan 1,7 miljoen Nederlanders minimaal 1 keer gevist. Om alles in en om de vissport op rolletjes te laten lopen, zijn regels nodig. De hengelsportverenigingen hebben hiervoor bepaalde verantwoordelijkheden gekregen. Ze zorgen ervoor dat het viswater in Nederland bevisbaar en goed toegankelijk blijft. Daarbij is het belangrijk dat de visstand op peil blijft, zodat er voldoende vissen zijn om te vangen. Hier gaat een hoop tijd in zitten en om dat te financieren, is geld nodig. Je raadt het al, de opbrengsten van de VISpas maken dit mede mogelijk. Daarnaast zorgt de VISpas voor een overzicht van vissers. Omdat vissen een vorm van jagen is, wordt er net als bij de jacht op landdieren, netjes bijgehouden wie het recht heeft om te vissen.

Mag je vissen zonder VISpas?

Welke VISpassen zijn er?

Om het eenvoudig te maken, zijn er meerdere soorten VISpassen. Voor de meeste sportvissers van 14 jaar of ouder, is de normale VISpas de juiste keuze. Daarnaast zijn er drie andere VISpassen; de Kleine VISpas, de JeugdVISpas en de NachtVISpas. 

Kleine VISpas – Met de kleine VISpas mag je met 1 hengel en een beperkt aantal aassoorten vissen in een beperkt aantal wateren. Het verschil met de normale VISpas is daarnaast dat je met de kleine VISpas geen NachtVISpas mag aanvragen, geen vis mag meenemen en niet op roofvis mag vissen. 

JeugdVISpas – Voor de jeugd van 13 jaar of jonger, is er een speciale JeugdVISpas. Zonder JeugdVISpas mag je alleen samen met een volwassene van 18 jaar of ouder vissen, die in het bezit is van een VISpas. 

NachtVISpas – Veel vissen zijn ’s nachts erg actief en daardoor makkelijker te vangen. Ben jij een nachtbraker en wil je graag ’s nachts een vis aan de haak slaan? Dan kun je, als je in het bezit bent van een normale VISpas, een speciale nachtVISpas aanvragen waarmee je ook na zonsondergang mag vissen.

Mag je vissen zonder VISpas?

Wat is de prijs van een VISpas?

Ben je benieuwd naar de prijs van een VISpas? De kosten van een VISpas zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio waarin je wilt vissen, je leeftijd en het type VISpas dat je wilt aanschaffen. Gemiddeld bedragen de kosten van de VISpas € 35,- en voor een JeugdVISpas betaal je tussen de € 10,- en € 13,-. Eventuele extra kosten zijn eenmalige inschrijvingskosten van de hengelsportvereniging waarvan je lid wordt.
De geringe kosten van de VISpas wegen voor veel sportvissers absoluut op tegenover de vele uren sportplezier die de pas oplevert. Goed om te weten, is dat de opbrengsten van de VISpas worden geïnvesteerd in het beheer van de visstand, visserijonderzoek en het onderhoud van de wateren. Zo zorg je met je VISpas niet alleen voor je eigen visplezier, maar ook dat van toekomstige generaties.

Mag je vissen zonder VISpas?

Hoe lang is je VISpas geldig?

Een VISpas is 1 kalenderjaar geldig. Dit betekent dat je met de pas kunt vissen van 1 januari tot en met 31 december van dat jaar. Ben je eenmaal in het bezit van een VISpas, krijg je van de meeste hengelsportverenigingen eind van het jaar automatisch een factuur voor het nieuwe kalenderjaar.
Overigens is jouw VISpas persoonsgebonden. Op de pas staan jouw persoonlijke gegevens en de naam van de vereniging waarvan je lid bent. Wil je samen met iemand vissen die geen VISpas heeft? Dan kun je hier 3 keer per jaar speciale toestemming voor vragen. Je mag je pas dus niet aan iemand anders geven, zonder dat je er zelf bij bent.

Mag je vissen zonder VISpas?

Vissen zonder VISpas

Wil jij vissen, maar ben je niet in het bezit van een VISpas? Dan riskeer je een boete als je dat doet op een plek waar een VISpas verplicht is. De hoogte van de boete liegt er niet om. Word jij beboet voor vissen zonder VISpas? Dan bedraagt de boete maar liefst € 150,-. Naast je VISpas dien je overigens ook altijd je VISplanner bij je te hebben. Dit is een lijst met een overzicht van de wateren waar jij met jouw VISpas mag vissen. De VISpas is verplicht voor de meeste Nederlandse wateren. Eigenlijk is alleen voor het vissen op zee geen vergunning nodig.

Let op: Ben je in het bezit van een VISpas? Zorg dan dat je deze altijd bij je hebt als je langs het water zit met je hengel. Krijg je een controle en heb je de pas of de bijbehorende VISplanner niet bij je? Dan riskeer je alsnog een boete.

Mag je vissen zonder VISpas?

Waar kun je vissen zonder VISpas?

Ben je jonger dan 14 jaar en heb je geen VISpas? Dan mag je overal in Nederland vissen onder begeleiding van een volwassene in het bezit van een VISpas. De enige plek waar je in Nederland als volwassene kunt vissen zonder VISpas is op zee. Dit geldt overigens alleen als je als recreatieve visser vanuit een boot of vanaf het strand vist. Ben je een beroepsvisser? Dan gaat deze vrijstelling niet op en moet je juist aan veel andere vereisten voldoen.
Overigens gelden er ook voor de recreatieve visser op zee een aantal regels. Loopt het water je al in de mond bij de gedachte aan een zelfgebakken gevangen vis? Onthoud dat je alleen vissen vanaf een bepaalde lengte mee naar huis mag nemen. Op minimummaten zeevissen vind je de minimum lengtematen per vissoort. Zo moet een gevangen kabeljauw die je mee naar huis wilt nemen minimaal 35 centimeter, een tong minimaal 24 centimeter en een schol minimaal 27 centimeter lang zijn. Dat zal lekker smaken!

Vissen is een populaire sport in Nederland en mede daarom heb je een VISpas nodig om te vissen. De VISpas is een officieel document dat jou toestemming geeft om in bepaalde wateren te vissen. Je krijgt een VISpas door lid te worden van een hengelsportvereniging. Er zijn verschillende soorten VISpassen beschikbaar, afhankelijk van je leeftijd en vissersbehoeften. Belangrijk om te weten, is dat de VISpas persoonsgebonden is en geldig voor 1 kalenderjaar. Ga je vissen zonder VISpas en de bijbehorende VISplanner, ofwel Lijst van VISwateren? Dan riskeer je een boete van €150,- . De enige plek waar je als recreatieve visser zonder VISpas mag vissen, is op zee. De vissen die je vangt, mag je dan mee naar huis nemen, mits ze voldoen aan de minimaal vereiste lengte. We wensen je veel visplezier met of zonder je VISpas.

Lees ook

Zorgeloos vissen met deze 4 tips van Decathlon!

Zorgeloos vissen met deze 4 tips van Decathlon!

Decathlon heeft 4 tips voor jou om je visseizoen goed te starten. Heb jij je checklist al helemaal af?

vissen

GO TRY: Vaste Stok Vissen

Vaste stok vissen is bij uitstek de tak van de hengelsport om mee te starten! Met vrienden, vriendinnetjes of de familie lekker naar de waterkant om verschillende soorten vissen te gaan vangen met een ‘simpele’ vishengel en een dobber. Maar welke soorten vissen kun je hiermee vangen?

Ontdek vissen met een bellyboat!

Ontdek vissen met een bellyboat!

Wil jij het vissen naar een hoger niveau brengen? Wil je de vrijheid van de natuur ervaren? Check dan vissen met een bellyboat!

karper

GO TRY: Karpervissen

Vaste stok vissen is bij uitstek de tak van de hengelsport om mee te starten! Met vrienden, vriendinnetjes of de familie lekker naar de waterkant om verschillende soorten vissen te gaan vangen met een ‘simpele’ vishengel en een dobber. Maar welke soorten vissen kun je hiermee vangen?