GO TRY: Karpervissen!

Vissen wordt steeds populairder. Dit komt mede doordat het een enerzijds spannende, anderzijds toch ontspannende activiteit is. Karpervissen is bij uitstek één van de meest populaire takken van de hengelsport. Het jagen op deze vis is dan ook een spannende strijd en kan zelfs voor de ervaren hengelaars onder ons een uitdaging zijn. Benieuwd hoe je de strijd met de karper wint? Lees dan deze blog!

karper

De geschiedenis van de karper: waar komt deze vis vandaan?

De karper vindt zijn oorsprong in Eurazië. De Romeinen waren degenen die deze vis ontdekten en gebruikte het als voedsel. Vervolgens is de vis geïntroduceerd in Europa en Azië. Rond de 19e eeuw begon de karper dan toch echt de wereld over te nemen en maakte zijn debuut in Noord-Amerika. De viscommissie in Amerika begon met de verspreiding van deze vis, die ook voor hen diende als voedselbron. Meer dan 12.000 karpers werden verdeeld onder 25 staten, zodat de vis zich kon gaan voortplanten. De karper werd echter niet voor lange tijd gezien als voedselbron. Deze vis bevindt zich namelijk veel in de modder en slib onderin het water. Hierdoor werd het visje niet als aantrekkelijk meer gezien. Tegenwoordig is de karper vooral bekend onder de hengelaars doordat het een sterke, gespierde vis is die lastig is om te vangen! Hierbij is het natuurlijk ook spannend om te testen of jouw visuitrusting geschikt is om deze strijd te winnen. Benieuwd wat je allemaal nodig hebt om deze vis in het écht te bewonderen? Lees dan verder!

De hotspot van de karper: waar vind je deze vis?

Je kunt door heel Nederland vissen op de karper. Maar er is wel één opvallend kenmerk wanneer het gaat om waar de karper zich precies bevindt. De vis is namelijk vaak op zoek naar een natuurlijke voedselbron en zoekt deze op in wateren met een afwijking. Zo kun je de karper bijvoorbeeld vinden in wateren met een verschil in diepte of waar waterplanten groeien. Zo kun je op plekken waar riet, waterplanten of kroos groeien gaan vissen. In de winter is de karper vaak te vinden onder bijvoorbeeld bruggen. Hier is het water net iets warmer. 

WAT HEB JE NODIG?

Wil je de karper vangen dan zul je goed moeten nadenken over alle spullen die je nodig hebt. Om het makkelijk te maken kun je voorop stellen dat deze 7 attributen van groot belang zijn. De karper is een vis die snel schrikt. Daardoor is het belangrijk dat je gebruik maakt van een rodpod en een hengelsteun. Zo zorg je ervoor dat je vishengel stabiel is en voor niet te veel beweging in het water zorgt. Als visvoer kun je denken aan bijvoorbeeld boilies. Deze heb je in verschillende maten en smaken. Ook houdt de karper erg van maïs. De beetmelder kan je zien als een soort alert. Deze zal een geluid maken wanneer je beet hebt. Makkelijk als je dus nét lekker aan het ontspannen bent langs het water! Op het moment dat je dan beet hebt, kun je de vis, na het winnen van het gevecht, in een schepnet doen. Kies vooral voor een groot schepnet, gezien de grootte van de karper. Vervolgens wil je de vis goed onthaken, waar je een onthaakmat voor kunt gebruiken. Tenslotte kun je de vis weer terug in het water doen. Kort samengevat zijn de volgende producten van belang:

-een rodpod
-een hengelsteun
-visvoer
-beetmelders
-schepnet
-onthaakmat
-vishengel