Joggen

Hardlopen met warm weer

Hardlopen met warm weer, waar moet je dan allemaal aan denken? Als de temperaturen stijgen wil je wel graag blijven hardlopen, alleen zul je het wel iets moeten aanpassen. Wij helpen je om toch de deur uit te kunnen tijdens het warme weer om een rondje te hardlopen. Met onze hardlooptips voor lopen met warm weer ga je goed voorbereid op weg.

Joggen

Ga vroeg in de ochtend of eind van de dag

Als de dagen weer warmer worden en het kwik langzaam boven de 20 graden komt en richting de 30 graden gaat is het minder verstandig om midden op de dag te gaan hardlopen als de zon om zijn hoogste punt staat. Bij hardlopen met warm weer zul je over het algemeen iets beter moeten nadenken waar en wanneer je gaat hardlopen.

Ga daarom op een warme dag vroeg in de ochtend een rondje hardlopen of helemaal aan het einde van de dag als de zon al is ondergegaan.

Sluit je aan bij de vroege vogels die voordat de zon hogerop klimt gaan hardlopen. In de ochtend hardlopen heeft daarbij als bijkomend voordeel dat je fris de dag begint en alles aankan. Als je aan het eind van de dag gaat hardlopen met warm weer houd dan rekening mee dat je genoeg tijd neemt tussen het avondeten en je hardlooprondje. Op deze manier voorkom je ongemakken als steek tijdens het hardlopen. Ga daarbij niet vlak voor het slapen een rondje hardlopen, hierdoor zul je moeilijker de slaap vatten.

Joggen

Drink voldoende

Het is belangrijk dat je voldoende drinkt om je vochtbalans op peil te houden. Zeker als je te weinig drinkt is dit van invloed op je prestaties. Het is belangrijk dat je ruim voordat je gaat hardlopen voldoende water drinkt. Op deze manier bereid je het lichaam voor op de komende inspanning. Het is niet verstandig om vlak voordat je gaat hardlopen ineens veel water te drinken. Kans is groot dat je dan onderweg een sanitaire stop nodig hebt. Ook zal het water gaan klotsen in je maag wat ook niet fijn loopt. 

Ga je daarbij langere afstanden lopen, neem dan ook water mee zodat je onderweg voldoende vocht binnen krijgt. Bij het hardlopen met warm weer wil je ten allen tijde voorkomen dat je oververhit raakt.

Nadat je hardloop rondje erop zit is het goed om de vochtbalans te herstellen en voldoende te drinken. Op deze manier vervoer je sneller je afvalstoffen en verklein je de kans op blessures en spierpijn.

Het controleren van de juiste vochtbalans kan vrij eenvoudig gedaan worden door te kijken naar de kleur van je urine. Is je urine donker van kleur dan zitten er veel afvalstoffen in en kan er sprake zijn van uitdroging. Als de kleur van je urine helder is dan is er sprake van een goede vochtbalans. Een andere methode is jezelf wegen voor en na inspanning. Het verschil tussen voor en na mag maximaal 1 a 2% gedaald zijn. Als er sprake is van meer gewichtsverlies dan heb je een groot vochttekort en zullen je prestaties fors verminderen.

Lees hier verder over drinken tijdens het hardlopen

zonnebrand

Smeer je goed in

Ben je toch van plan om overdag te gaan hardlopen met warm weer dan is het verstandig om je goed in te smeren tegen de zon. Je wilt namelijk voorkomen dat je verbrand tijdens het hardlopen. Dit heeft verschillende nadelige gevolgen naast het feit dat het slecht voor je is. Als je verbrand slaap je ook slechter wat gevolgen heeft voor je herstel.

Dus voordat je naar buiten gaat smeer je goed in en draag indien mogelijk UV werende kleding. Kies voor het hardlopen een zonnebrand dat water en zweet bestendig is, op deze manier bescherm je jezelf optimaal tegen de zon.

Bekijk hier alle zonnebrand

Gebruik een pet

Draag tijdens het hardlopen met zonnig weer een pet om je te beschermen tegen de zon. Hiermee bescherm je ook je ogen en hoef je niet te knijpen met je ogen tijdens het hardlopen. Kies bij het hardlopen met warm weer voor een luchtige, lichte, witte pet. 

Groot gedeelte van de warmte die je lichaam kwijt wilt gaat via het hoofd, draag je een donkere zware pet dan kan de warmte moeilijker weg en raak je sneller oververhit.

Draag luchtige kleding

Als je gaat hardlopen met warm weer tijdens het voorjaar en in de zomer zorg er dan voor dat je luchtige, lichte kleding draagt. Voorkom zwarte en donkere kleuren, deze nemen weer warmte op dan lichte en witte hardloopkleding. Het belangrijkste tijdens het hardlopen met warm weer is dat je de warmte kwijt kan. Het menselijk lichaam is zo gemaakt dat wij de unieke eigenschap hebben om warmte kwijt te raken door middel van zweten. Het is belangrijk dat het zweet kan verdampen tijdens het sporten om die warmte kwijt te raken. Zweet verdampt gemakkelijk bij lichte en luchtige hardloopkleding. Kleed je vooral niet te warm aan tijdens het hardlopen met warm weer.

Joggen

Pas je tempo aan

Als je gaat hardlopen met warm weer pas dan ook je tempo aan. Ga er niet vanuit dat je op hetzelfde tempo kan lopen als bij koud weer. Het lichaam heeft meer moeite om te gaan met de warmte en het zal dan ook meer inspanning kosten om hetzelfde tempo aan te houden. Je kan dit vergelijken met hardlopen met wind tegen.

Zoek schaduw op

Ga je toch de deur uit met warm weer probeer dan de schaduw op te zoeken. Hardlopen met warm weer maak je aangenamer door te gaan hardlopen in de bossen of parken. Ook hardlopen op gras is koeler dan op straat. Pas dus je hardlooprondje aan, aan de omstandigheden op dat moment.

Bekijk hier gerelateerde hardloopartikelen

Samen hardlopen

Hardlopen om fit te blijven

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; een paar hardloopschoenen, een hardloopshirt en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er iets meer bij kijken. Waar moet je op letten als beginnende hardloper en wat zijn de valkuilen?

Alleen hardlopen

Hardlopen in Corona tijd

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; een paar hardloopschoenen, een hardloopshirt en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er iets meer bij kijken. Waar moet je op letten als beginnende hardloper en wat zijn de valkuilen?

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen. Wij hebben de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje gezet zodat je lekker kan beginnen met hardopen. Wij geven tips over wat je wel en wat je het beste niet kan doen.

Beginnen met hardlopen

Waarom hardlopen gezond is

Mensen zijn gebouwd om te rennen. Ons lichaam heeft de ideale bouw om lange afstanden hardlopend af te leggen. De vorm van onze benen, voeten en rug zijn gemaakt om de klappen op te kunnen vangen van het hardlopen. Daarbij is zweten een unieke vaardigheid om efficiënt warmte te verliezen, iets dat uniek is binnen het dierenrijk.

hydrateren

Het belang van hydrateren

Aangezien uitdroging je loopprestaties sterk kunnen beinvloeden, is het natuurlijk belangrijk om hier voldoende rekening mee te houden! Wanneer treed dehydratatie op en hoe kan dit het best vermijden?