Beginnen met hardlopen

Waarom hardlopen gezond is

Mensen zijn gebouwd om te rennen. Ons lichaam heeft de ideale bouw om lange afstanden hardlopend af te leggen. De vorm van onze benen, voeten en rug zijn gemaakt om de klappen op te kunnen vangen van het hardlopen. Daarbij is zweten een unieke vaardigheid om efficiënt warmte te verliezen, iets dat uniek is binnen het dierenrijk.

Waarom hardlopen gezond is

Vaak genoeg hoor je mensen zeggen dat hardlopen gezond is en dat het ervoor zorgt dat je gelukkiger wordt. Maar hoe zit dit nu eigenlijk en hoe vaak moet je hardlopen om daadwerkelijk gezonder en gelukkiger te worden? Onderzoek wijst uit dat regelmatig bewegen (150 minuten per week, verspreid over verschillende dagen) en met name hardlopen, een positieve invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Soms hoor je van een plotselinge hartstilstand tijdens een hardloopwedstrijd, echter is dit hoogst uitzonderlijk. Juist het tegenovergestelde is waar. Regelmatig hardlopen verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 30%¹. Verschillende andere studies hebben ook uitgewezen dat beweging veel gezondheidsklachten kan voorkomen zoals, overgewicht, diabetes type 2, hart en vaatziekten, hoge bloeddruk en verschillende vormen van kanker. De algehele conclusie is dat over het algemeen hardlopen helpt om langer en gezonder te leven.

Naast fysieke verbetering zorgt hardlopen ook voor een mentale boost. Dit is aangetoont bij volwassen hardlopers die 5 ochtenden hardlopen per week, 30 minuten lang gedurende 3 weken een positieve invloed heeft op de slaap en het psychologisch functioneren². Dus over het algemeen heeft hardlopen een positieve effect op gezonde spieren, gewrichten en hart en vaten, zolang je hierin niet overdrijft. Bijkomend voordeel is dat hardlopen een relatief goedkope sport is om te beoefenen en makkelijk in te passen in je drukke agenda.

Beginnen met hardlopen

Hoe zorg je ervoor dat hardlopen niet ongezond wordt

Zoals aangegeven is hardlopen over het algemeen een gezonde bezigheid en makkelijk in te passen in je agenda. Echter is het belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren als je aan het sporten bent. Hardlopen kan ongezond worden als niet weet wat je doet of als je na het sporten gaat compenseren voor het sporten met bijvoorbeeld je eetpatroon. Hardlopen kan een blessuregevoelige sport zijn indien je niet de juiste uitrusting hebt en niet het juiste trainingsschema volgt. Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen na een hardlooptraining. Anders belast je zowel je spieren, botten en hart te veel. 

Alleen op deze manier zorg je ervoor dat hardlopen geen ongezonde bezigheid wordt. Een goede trainingsopbouw is van cruciaal belang om blessures te voorkomen. Hoe beter je getraind bent hoe kleiner de kans op blessures, echter reageert ieder lichaam anders op inspanning. Stem daarom altijd je trainingen af op basis van hoe je lichaam aanvoelt. Om te zorgen dat je geniet van de voordelen van hardlopen zijn afwisseling in intensiteit en duur van je trainingsrondje erg belangrijk. 

Veel gehoorde klacht bij hardlopen zijn klachten aan de knieën. Echter een studie heeft aangetoond dat hardlopers een juist verlaagde kans hebben op knieklachten en artritis³. Daarbij moet wel rekening gehouden worden dat hardlopers over het algemeen een gezonde BMI hebben en sterke beenspieren, waardoor er een verminderde belasting is op de kniegewrichten. Dus maak van je ongezonde levensstijl een gezonde en ga hardlopen.

Hardlopen is een goede manier om af te vallen

Hardlopen is een gemakkelijk manier om af te vallen en een gezond lichaamsgewicht te krijgen. Daarbij zorgt een gezond lichaamsgewicht ervoor dat je minder kans hebt op verschillende ziektes, waaronder een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Naast beweging is voeding ook erg belangrijk om tot een gezond lichaamsgewicht te komen. 

Grofweg gesproken verbrand je ongeveer 75 calorieën per kilometer, echter wordt dit veelal overschat. Dus als je na het hardlopen direct een brownie van 400 calorieën eet, zul je niet veel afvallen. Afvallen gaat om een gezonde balans tussen beweging en eten, waarbij je iets meer verbrand dan je binnenkrijgt.

Hardlopen zorgt voor een verbeterde algehele conditie

Structureel hardlopen zorgt ervoor dat je een betere lichamelijke conditie ontwikkelt. Doordat je traint wordt je algemene conditie steeds beter. Dit merk je aan je hartslag in rust en je hartslag tijdens inspanning, je hartvolume, en je ademhaling tijdens inspanning. Deze verbeterde conditie zorgt ervoor dat je steeds gemakkelijker dezelfde inspanning kan leveren op een hoger niveau. Deze verbeterde conditie zul je ook merken in het dagelijks leven. Je kan makkelijker een sprintje naar de bus trekken, sneller traplopen en je staat makkelijker op uit bed in de ochtend.

Je kan je conditie op verschillende manieren meten, bekende tests hiervoor zijn de coopertest of de shuttle run test. Ook kan je je lichamelijk conditie bij een sportarts laten testen.

Pijl_run

Hardlopen maakt gelukkiger dankzij endorfine die de “runners high” veroorzaakt

Iedereen die regelmatig hardloopt heeft het wel gemerkt dat hoe goed of slecht je voelt dat beweging ervoor zorgt dat je je uiteindelijk beter voelt. Dit effect merk je bij de “runner’s high” maar dit effect gaat veel verder dan dat. Uit onderzoek blijkt dat milde inspanning al leidt tot een verbetering in de gemoedstoestand en dat je gelukkiger voelt na deze inspanning.⁴ Hardlopen kan helpen bij depressie en bij andere psychologische aandoeningen. Er is gebleken dat beweging een goede aanvulling is bij behandeling van depressies en andere psychologische aandoeningen. Door de aanmaak van verschillende stoffen, waaronder endorfine, ga je je automatisch beter voelen en dit effect blijft ook na het hardlopen.

 

Dus ga naar buiten en strek de benen en ga hardlopen. Hierdoor wordt je én gelukkiger en leef je ook nog eens langer!

 

1. Duck-chul Lee et al. 2014 Leisure-Time Running Reduces All-Causes and Cardiovascular Mortality Risk

2. Nadeem Kalak et al. 2012 Daily morning Running for 3 Weeks Improved Sleep and Psychological Functioning in Healthy Adolescents Compared With Controls

3. Grace et al. 2016 Is There an Association Between a History of Running and Symptomatic Knee Osteoarthritis? A Cross‐Sectional Study From the Osteoarthritis Initiativeis

4. James A. Blumenthal et al. 2012 Is exercise a Viable Treatment for Depression?

5. Foundations of Sport and Exercise Psychology (2019)

Gerelateerde content

Samen hardlopen

Hardlopen om fit te blijven

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; een paar hardloopschoenen, een hardloopshirt en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er iets meer bij kijken. Waar moet je op letten als beginnende hardloper en wat zijn de valkuilen?

Beginnen met hardlopen

Warming-up voor hardlopen

De warming-up bij hardlopen zorgt ervoor dat je je lichaam voorbereidt op het hardlopen. Met deze warming-up tips kom je verder!

Alleen hardlopen

Hardlopen in Corona tijd

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; een paar hardloopschoenen, een hardloopshirt en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er iets meer bij kijken. Waar moet je op letten als beginnende hardloper en wat zijn de valkuilen?

HARDLOPEN

Tips voor beginnende hardlopers

Ben jij van plan om te gaan hardlopen maar weet je nog niet precies waar je op moet letten... Wij adviseren je graag, zodat jij precies weet wat je wel en niet moet doen als je gaat beginnen met hardlopen. 

De 7 meest vervelende hardloopblessures

De 7 meest vervelende hardloopblessures

Een hardloopblessure oplopen is de nachtmerrie van elke hardloper. Naast de vele voordelen die hardlopen jou oplevert, kleeft er helaas een belangrijk nadeel aan jouw favoriete sport. We zetten de 7 meest vervelende hardloopblessures voor je op een rij in willekeurige volgorde.