Unselected
De 7 meest vervelende hardloopblessures

De 7 meest vervelende hardloopblessures

Een hardloopblessure oplopen is de nachtmerrie van elke hardloper. Naast de vele voordelen die hardlopen jou oplevert, kleeft er helaas een belangrijk nadeel aan jouw favoriete sport. We zetten de 7 meest vervelende hardloopblessures voor je op een rij in willekeurige volgorde.

Unselected

Hardlopen is een van de sporten met het grootste risico op blessures. Onderzoek heeft uitgewezen dat in 2020 maar liefst 22% van alle sportblessures in Nederland veroorzaakt werd door hardlopen. Welke blessures zijn dat, wat zijn de klachten en wat kun je er aan doen om deze blessures te voorkomen?

Unselected
De 7 meest vervelende hardloopblessures

Shin splint

Andere namen voor shin splint, zijn mediaal tibiaal stress syndroom en scheenbeenvliesontsteking. Allemaal betekenen ze hetzelfde: een vervelende overbelastingblessure aan je onderbeen. Shin splints herken je aan een zeurende en stekende pijn rondom je schenen. De pijn ontstaat doordat de spieren in je onderbeen niet sterk genoeg zijn om de impact van het rennen op te vangen. Hierdoor raakt de aanhechting van het botvlies aan de spieren geïrriteerd en ontstoken en dat doet pijn. Heb je last van shin splints en verkeer je in het beginstadium van de blessure? Koel je scheenbeen dan na de training door met een ijsblokje de pijnlijke plek ongeveer 15 minuten te masseren. Dit kun je een paar keer per dag herhalen. Train minder intensief en bouw voldoende rust in tussen je trainingen. Houden de klachten ondanks dat langer dan 2 weken aan? Raadpleeg dan altijd een sportarts of fysiotherapeut.

Unselected

Achillespeesblessure

De achillespees is de dikste en sterkste pees in jouw lichaam. En tevens de pees die het tijdens het hardlopen zwaar te verduren heeft. De achillespees loopt van je kuitspier naar je hak. Heb je last van een tenditus achillus, oftewel een achillespeesontsteking? Dan ondervind je meestal pijn net boven je hak, bij de aanhechting van de pees. De pijn voel je eerst alleen na het trainen. Negeer je dit? Dan is de kans groot dat je de pijn vervolgens ook aan het begin van de training ervaart. Zodra je spieren warm worden, verdwijnt de pijn als sneeuw voor de zon. In het meest vervelende geval is de pijn zowel voor, tijdens als na de training aanwezig en voelt de pees stijf aan. Die stijfheid voel je vooral na het slapen of als je even gezeten hebt.

Heb jij last van klachten aan de achillespees? Geef je achillespees dan even rust en kies bijvoorbeeld twee weken voor een alternatieve sport die minder belastend is, zoals zwemmen. Vertrouw je het niet? Win direct deskundig advies in bij een sportarts of fysiotherapeut. Achillespeesblessures zijn vervelende hardloopblessures en hoe eerder je ingrijpt, hoe beter.

Unselected

Hamstringblessure

Je hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van je bovenbeen. De spieren lopen van je bil naar je knieholte. Voel je tijdens een training ineens een hevige pijn aan de achterkant van je been? Dan is de kans groot dat je een hamstringblessure opgelopen hebt. Een van de drie spieren van je hamstring is dan verrekt of ingescheurd. Een hardloopblessure aan je hamstring kan acuut of chronisch zijn. Een acute blessure treedt plots op door een korte krachtige aanspanning, zoals een sprint. Koel de plek zo snel mogelijk en neem rust. Een chronische hamstringblessure ontstaat doordat je langere tijd je hamstring overbelast. Neem altijd contact op met je sportarts of fysiotherapeut om samen de hamstringblessure te behandelen en je hamstring weer sterk te maken met de juiste oefeningen.

Unselected
De 7 meest vervelende hardloopblessures

Lopersknie

Een lopersknie klinkt als iets wat bij lopers hoort, maar geen loper zit op deze vervelende hardloopblessure aan de knie te wachten. De naam geeft echter wel aan dat deze knieblessure vaak voorkomt bij lopers. Wat voel je als je last hebt van een lopersknie? Een brandende, stekende pijn aan de buitenkant van je knie tijdens of na het hardlopen. Ga je hardlopen, dan komt de pijn langzaam opzetten. De pijn kan zo erg worden, dat je niet verder kunt rennen. En op het moment dat je rustig wandelt of stopt met sporten, merk je dat de pijn minder wordt. Hoe kom je van die lopersknie af? Door een paar weken minder lang en minder zwaar te trainen. Om in de tussentijd fit te blijven, zijn wandelen en joggen (link blog) prima alternatieven.

Unselected

Hielspoor

Heb jij last van de hardloopblessure hielspoor? Dan ondervind je hier niet alleen hinder van tijdens het hardlopen, maar ook in het dagelijks leven. Je voelt namelijk pijn onder je hiel als je lang staat of loopt. Andere namen voor hielspoor zijn fasciitis plantaris of peesplaatontsteking. Wat is hielspoor nu precies? Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan je hielbeen. De verkalking ziet eruit als sporen die je gebruikt tijdens het paardrijden, vandaar de naam hielspoor. De peesplaat loopt onder je voet van de hak naar je tenen. Je begrijpt dat deze pees veel krachten moet opvangen, zeker tijdens het hardlopen. En juist op de plek waar de pees aan je hiel hecht, is hij extra gevoelig en kan verkalking ontstaan.

Je voelt pijn wanneer het weefsel om de kalkafzetting heen ontstoken raakt door overbelasting of onevenwichtige belasting. Die pijn treed in het begin vooral op als je spieren nog warm moeten worden. Dus net als je wakker wordt en aan het begin van je training. Loop niet door de pijn heen, maar luister naar je lichaam. Neem even gas terug. Houden de klachten langer aan dan een paar weken? Schakel dan de sportarts of fysiotherapeut in voor de juiste behandeling.

Unselected

Verzwikte enkel

Een blessure aan je enkel loop je op voordat je het weet. Door een misstap tijdens de training na een verkeerde inschatting van een stoeprand. Of door een vervelende boomwortel precies op de plek waar jij je voet neerzet tijdens een heerlijk rondje in de bossen. Het effect is hetzelfde: je verzwikt je enkels. Je voet klapt ineens naar binnen of naar buiten. Met als gevolg dat de banden die jouw enkel op zijn plaats houden uitrekken. 

Gelukkig betekent een verzwikking niet altijd meteen een zware blessure. Als je geluk hebt, voel je weinig tot geen pijn en maak je je training gewoon af. Ervaar je echt een flinke pijnscheut? Dan weet je meestal zelf al dat het niet goed zit. Ren niet door en probeer zo snel mogelijk de pijnlijke plek te koelen om een flinke zwelling te voorkomen. Ook hier is rust het beste medicijn. Wanneer de zwelling verdwenen is en de enkel weer goed belastbaar is, bouw je de training weer rustig op.

Heb jij last van zwakke enkels? Dan ben je extra gevoelig voor enkelblessures en heb je waarschijnlijk al eens last gehad van een blessure aan je enkel. Belangrijk is dat je die enkels zo sterk mogelijk maakt. Dat doe je eenvoudig thuis met oefeningen op een balanstrainer. Dit is overigens ook een goede training voor mensen die geen last hebben van zwakke enkels. Hoe sterker die enkels, hoe beter!

Unselected

Zweepslag

Zweepslag is een overbelasting van je kuitspier. Deze hardloopblessure varieert van een klein haarscheurtje in je spier tot een echte scheur. Een zweepslag kan acuut zijn, doordat je tijdens het hardlopen sprint, springt of een heuvel op loopt en ineens een scherpe of brandende pijn in je kuit voelt. De blessure kan ook geleidelijk op komen zetten. Tijdens en na de training voel je dan een zeurende pijn in je kuiten. Die pijn verdwijnt niet en zo ontstaat tijdens je training de zweepslag niet door een plotselinge beweging, maar door langdurige overbelasting. Het scheurtje herstelt meestal vanzelf door, je raadt het al, te koelen en rust te nemen.

Unselected
De 7 meest vervelende hardloopblessures

Hoe voorkom je die vervelende hardloopblessures?

Durf je na het lezen van deze vervelende hardloopblessures nog te rennen? Vast wel, want je weet hoeveel plezier hardlopen je geeft! Belangrijk om te weten is dat je blessures nooit 100% uit kunt sluiten, maar dat je er wel alles aan kunt doen om ze te voorkomen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen! We geven je 4 handige tips om blessures tijdens het hardlopen te voorkomen.

Bouw je training rustig op – We snappen als geen ander, dat je het liefst zo snel mogelijk 5 kilometer in een half uur wilt rennen. Of dat het de hoogste tijd is om je eerste halve of hele marathon te lopen. Maar zorg ervoor dat je je lichaam niet overbelast! Bouw je training rustig op en maak daarbij bijvoorbeeld gebruik van een hardloopschema.

Loop op de juiste schoenen – Goed passende schoenen zijn onmisbaar om blessures te voorkomen. Win advies in bij de experts in de sportwinkel. Zij kunnen door middel van een loopanalyse eenvoudig bepalen welke schoenen bij jouw looppatroon passen.

Doe krachtoefeningen – Hardlopen is een flinke eenzijdige belasting voor je lichaam. Met krachtoefeningen voor hardlopers zorg je ervoor dat alle spieren in je lichaam sterk worden. Zo voorkom je niet alleen blessures, maar word je ook een betere loper.

Luister naar je lichaam – Het klinkt als tegeltjeswijsheid, maar is echt waar: luister naar je lichaam. Negeer kleine pijntjes niet en probeer zelf of met behulp van een sportarts of fysiotherapeut de oorzaak van en de oplossing voor de pijntjes te vinden.

Unselected

Conclusie

Hardlopen is een heerlijke sport, maar blessures liggen op de loer. Hardloopblessures zijn altijd vervelend, omdat deze je verhinderen om jouw favoriete sport optimaal uit te oefenen. Veel voorkomende hardloopblessures zijn shin splints, achillespeesontsteking en de lopersknie. Je weet wat de symptomen van deze en 4 andere vervelende hardloopblessures zijn. Om het risico op hardloopblessures te verminderen, bouw je je training rustig op, loop je op de juiste hardloopschoenen, maak je je lichaam sterker met krachtoefeningen en luister je naar je lichaam. Vertrouw je beginnende klachten niet? Schakel dan altijd een sportarts of fysiotherapeut in. Zij weten precies hoe ze hardloopblessures moeten behandelen. We wensen je veel blessurevrije kilometers toe.

Unselected

Meer hardloopadviezen

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Hoe zorg je er voor dat je hardlopen beter aan kan, zodat jij beter presteert en minder kans hebt op blessures, combineer het met krachttraining. Wij vertellen je waarom krachttraining zo belangrijk is, hoe je het combineert met hardlopen en natuurlijk geven we je een aantal krachtige oefeningen.

Hardloopschema 5 km

Hardloopschema 5 km

Met het hardloopschema 5 km sta jij goed voorbereid aan de start van de 5km. Wij helpen je zonder blessures toe te werken naar je hardloopdoelen. Met ons hardloopschema 5 km werk je in 12 weken toe naar het succesvol lopen van een 5 kilometer.

Hardloopschema 10 km

Hardloopschema 10 km

Om je te helpen bij het lopen van een 10 km hebben wij een hardloopschema 10 km voor je gemaakt. Met dit trainingsschema bereid je jezelf voor in 12 weken om succesvol aan één stuk een 10 km te kunnen hardlopen. Dit schema is gericht op de beginnende hardloper die al 5km aan één gesloten kan lopen

Hardloopschema voor beginners

Hardloopschema voor beginners

Een hardloopschema voor beginners geeft je houvast in je trainingen en helpt je je doelen te behalen. Wij helpen je in de goede richting met uitleg over het belang van een hardloopschema, hoe je deze moet gebruiken en hoe je kan afvallen met hardlopen met het juiste trainingsschema.

Trainingsschema halve marathon

Trainingsschema halve marathon

Heb jij als doel een halve marathon te gaan hardlopen? Of wil je er meer over weten? Wij hebben een trainingsschema halve marathon voor je gemaakt, geven je enkele tips voor een goede voorbereiding en meer informatie over de halve marathon.

Trainingsschema marathon

Trainingsschema marathon

In de aanloop naar een marathon is een goede voorbereiding cruciaal. Het is belangrijk dat je alle voorbereidingen hebt treft om zo succesvol een marathon te voltooien. Wij hebben een aantal trainingsschema's en tips voor de marathon voor je klaar gezet.

Alles wat je wilt weten over joggen

Alles wat je wilt weten over joggen

Wil jij graag je conditie verbeteren, maar is hardlopen voor jou net een stapje te ver? Heb je weleens aan joggen gedacht? Wij leggen het je uit!