Je eerste marathon lopen

Je eerste marathon lopen

Staat het lopen van een marathon nog op jouw bucketlist? Ben jij een van die recreatieve hardlopers met de ultieme droom om ooit die 42,195 kilometer rennend af te leggen, maar weet je niet hoe? Wij geven je uitgebreid antwoord op deze vraag en meer.

Ontstaan van de marathon

Om de marathon beter te begrijpen, beginnen we met een stukje geschiedenis over het ontstaan van de marathon. Wist je dat we daarvoor terug moeten gaan naar het oude Griekenland? In 490 v. Chr. vond in het stadje Marathon, ongeveer 42 kilometer ten noordoosten van Athene een belangrijke veldslag plaats. Griekse soldaten versloegen een Perzisch leger dat 2 keer zo groot was als dat van hen. Boodschapper Pheidippides rende vervolgens 42 kilometer naar Athene om het goede nieuws over te brengen en viel daar dood neer.
Dan maken we een sprong in de tijd naar de eerste moderne Olympische Spelen in 1806. De marathon was een van de programmaonderdelen, hoewel de afstand toen 40 kilometer bedroeg. Waarom telt de marathon dan nu 42,195 kilometer? Omdat in 1908 bij de spelen in Londen, de afstand vanaf de start bij Windsor Castle tot de finish bij de koninklijke tribunes in het White City Stadion, precies 42,195 kilometer was. En de lopers verdienden die koninklijke inhaal. Deze afstand werd de officiële afstand voor de marathon. De afstand die jij tijdens je eerste marathon gaat afleggen.

Je eerste marathon lopen

Wij nemen je mee in de wereld van zweetdruppels, afzien én vooral van eeuwige roem. We vertellen over het ontstaan van de marathon en hoe je je voorbereidt op de marathon. Natuurlijk ontbreken handige schema’s en de ultieme tips om jouw eerste marathon een succes te maken niet. Ben je er klaar voor?

Is een marathon lopen gezond?

Hardlopen is gezond. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De cijfers liegen niet. Hardlopers leven gemiddeld langer en lopen minder risico lopen op hart- en vaatziekten. Daarnaast houdt rennen je koppie leeg en psychische problemen op afstand. Maar hardlopen is ook de sport met het grootste risico op blessures. En hoe meer kilometers je maakt, hoe meer je jouw gewrichten belast. Het is logisch dat je je afvraagt of het lopen van een hele marathon wel gezond is. Het antwoord is ja, zolang je je maar goed en grondig voorbereid. Alles valt of staat dus met die juiste training om je lijf klaar te stomen voor 42,195 kilometer rennen. Tijd om in actie te komen!

Je eerste marathon lopen

Hoe lang moet je trainen voor een marathon?

Een marathon lopen doe je niet zomaar. Hier gaan vele uren trainingsarbeid, lange duurlopen en zweetdruppels aan vooraf. Hoe lang je moet trainen voor het lopen van je eerste marathon is afhankelijk van verschillende factoren en is voor iedereen anders. De belangrijkste factoren zijn je startniveau en het doel dat je voor ogen hebt.

Je eerste marathon lopen

Niveau en doel

Startniveau
Ben jij een beginnende hardloper? Trek dan minimaal 2 jaar uit om jezelf voor te bereiden op de afstand der afstanden. Begin met schema’s voor 5 kilometer.

Bevalt dit goed en krijg je de smaak te pakken? Bouw dit dan rustig verder op naar 10 kilometer en de halve marathon.

Ben jij een ervaren loper en loop jij zonder problemen een halve marathon? Reken dan ongeveer 3 tot 4 maanden om je lijf voor te bereiden op het lopen van je eerste hele marathon.

Doel
Wat is jouw doel voor je eerste hele marathon? Is jouw lijf gewend aan lange duurlopen van ruim 20 kilometer en wil je die eerste marathon gewoon uitlopen? Dan is een korte opbouw van 2 maanden voor jou voldoende. Ben jij gewend aan duurlopen van ruim 20 kilometer en ga jij voor een snelle tijd op die marathon? Dan is een trainingsschema van 16 weken onmisbaar voor een optimaal resultaat.

Trainingstips voor je eerste marathon

Trainen voor je eerste marathon is zwaar, intensief en heeft grote invloed op je levensstijl. De volgende tips helpen jou om de marathontraining vol te houden.

-    Maak gebruik van een trainingsschema en zorg voor een logische trainingsopbouw. Dat betekent dat je het aantal kilometers per week niet ineens verhoogt. De richtlijn is maximaal 10%          per week extra lopen. Dus als je 40 kilometer per week loopt, loop je die week daarop maximaal 44 kilometer.
-    Bepaal voor jezelf een realistisch doel. Loop je 10 kilometer in 1 uur en droom je van een marathontijd onder de 4 uur? Dan is het tijd om wakker te worden. Een marathontijd rond de 5    uur is een stuk reëler. Geloof in jezelf, voor die tijd ben je aan het trainen en die ga je halen.
-    Heb je last van pijntje en klachten? Ga op tijd naar een sportarts of fysio en blijf niet te lang doorlopen.
-    Ben je een keer te moe om te trainen? Pak je rust en sla een keer een training over. Luisteren naar je lijf is ontzettend belangrijk.
-    Vind je het lastig om jezelf te motiveren voor je trainingen? Sluit je dan aan bij een marathon loopgroepje bij jou in de buurt.
-    Vertel vrienden en familie dat jij aan het trainen bent voor de marathon. Dit zorgt voor begrip als je een keer een afspraak af moet zeggen en motiveert jou om jouw doel waar te maken.
-    Kijk kritisch naar je voeding. Om al die calorieën die jij verbrandt tijdens je trainingen weer aan te vullen, heeft jouw lijf voldoende energie nodig. Meer over de juiste voeding lees je hier.
-    Wees trots op jezelf! Trainen voor een marathon kost bloed, zweet en tranen. In de opbouw naar de marathon voel je je lijf sterker worden en voel je dat je steeds meer aan kunt. Dat doe         je helemaal zelf en daar mag je heel trots op zijn.
-    Geniet van muziek tijdens het hardlopen (link blog). Muziek leidt je af en zorgt dat je training net een stukje makkelijker gaat. Hou je niet van muziek? Probeer dan eens een podcast of luisterboek tijdens lange duurlopen. Zo vliegen de kilometers ongemerkt voorbij.

Om je een handje te helpen, verwijzen we je graag naar onze marathon trainingsschema van 13 weken dat uitgaat van 3 trainingen per week en een schema van 16 weken dat uitgaat van 4 trainingen per week. Beide schema’s zijn gemaakt voor ervaren lopers, die al langere tijd lopen.
Kies het schema dat past bij jouw niveau en doel om te trainen voor jouw eerste hele marathon.

Je eerste marathon lopen

Kies de juiste marathon

Jouw doel is een hele marathon lopen, maar welke marathon is de juiste voor jou? Ga je voor een marathon dichtbij huis of een marathon in het buitenland? En kies je voor een voorjaarsmarathon of een najaarsmarathon? Keuzes, keuzes, keuzes…

Het voordeel van een marathon vlakbij huis is dat je de omgeving kent en je optimaal voor kunt bereiden. Hoe fijn is het om alvast een stukje van het parcours te lopen tijdens een training? Daarnaast weet je zeker dat vrienden en familie jou aan komen moedigen op de wedstrijddag. Die steun is niet alleen onderweg fijn, maar ook als jij in tranen de finishlijn passeert.

Een marathon in het buitenland is sowieso een avontuur. Je geniet niet alleen van je eerste marathon, maar ook van een nieuwe omgeving. Houd hier goed rekening mee tijdens je voorbereiding. Want een andere omgeving betekent soms ook een ander klimaat en niet alle landen zijn zo vlak als Nederland.

Een marathontraining duurt gemiddeld zo’n 4 tot 5 maanden. Kies jij voor een voorjaarsmarathon? Dan vindt het grootste deel van jouw trainingen plaats in de wintermaanden. Dat betekent hardlopen in de kou en in het donker. Vind jij het fijn om juist in de zomermaanden veel te trainen? Kies dan voor de najaarsmarathon. Trainingskilometers maken in het zonnetje en je marathon lopen in het najaar, als de temperatuur weer wat gedaald is.

Een marathon raceplan

Het is zover. De dag waarop jij jouw eerste hele marathon loopt is aangekomen. De zenuwen gieren door je lijf, je krijgt niets door je keel en bent al 10 keer naar de toilet geweest. Wees gerust, dit hoort er allemaal bij en zorgt ervoor dat jij optimaal gaat presteren. Hoe maak je het jezelf een stukje makkelijker op deze spannende dag? Door vooraf een raceplan samen te stellen. Bepaal welk tempo per kilometer je gaat lopen in welk deel van de race. Hak de race in stukjes om het voor jezelf overzichtelijk te houden. 8 keer 5 kilometer plus een beetje klinkt toch een stuk aantrekkelijker dan 42,195 kilometer. Een belangrijke tip: houd je aan dit raceplan! Je bent na al die trainingsuren in topconditie en in het begin kom je vast in de verleiding om toch een stukje harder te gaan. Niet doen! De marathon ‘begint’ pas bij 30 kilometer en dan heb je die extra krachten hard nodig. Een raceplan is jouw leidraad tijdens je eerste marathon en brengt jou probleemloos naar die heerlijke finishlijn.

Een hele marathon lopen is de ultieme droom van veel hardlopers. Maar die 42,195 kilometer loop je niet zomaar. Daar gaat een lange voorbereiding met veel trainingskilometers aan vooraf. Met behulp van de juiste marathon trainingsschema’s zorg jij ervoor dat je fit en vol energie aan de start staat van jouw marathon. En of die marathon nu dichtbij huis, in het buitenland, in het voorjaar of in het najaar plaatsvindt, maakt niet uit. Jij weet waar je aan toe bent en met de trainingstips en het marathon raceplan wordt jouw eerste marathon een succes. Geniet van de voorbereiding en vooral van de heroïsche finish! 

Meer hardloopadviezen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!

Hardlopen op een loopband: Zo bereik je jouw doel

Hardlopen op een loopband: Zo bereik je jouw doel

In dit sportadvies geven wij jou advies over hoe het hardlopen op een loopband jou kan helpen met het bereiken van jouw doelen!

Hardlopen met muziek

Hardlopen met muziek

In deze blog nemen wij je mee in de wereld van hardlopen mét muziek. We vertellen je alles over de voordelen van hardlopen met muziek en hoe je het in de praktijk brengt. Natuurlijk slaan we de beste hardloopnummers niet over en geven we je tips voor de beste hardloopmuziek.

Beginnen met hardlopen

Warming-up voor hardlopen

De warming-up bij hardlopen zorgt ervoor dat je je lichaam voorbereidt op het hardlopen. Met deze warming-up tips kom je verder!

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Wat is sportdrank en welke voordelen heeft het? Wat zit er in sportdrank en wanneer drink je het? Lees in dit sportadvies alles over sportdranken.