Trainingsschema halve marathon

Veel mensen hebben op hun lijstje staan om ooit eens een halve marathon te gaan hardlopen. Een halve marathon lopen is voor veel hardlopers een grote uitdaging en daarom vergt het de nodige voorbereiding om deze goed te kunnen voltooien, zonder last te krijgen van blessures. Een trainingsschema halve marathon kan je daarbij helpen. Wij hebben alvast een trainingsschema halve marathon voor je gemaakt en geven je hier enkele tips voor een goede voorbereiding. 

Trainingsschema halve marathon

Let op, wij raden dit trainingsschema alleen aan als je in staat bent om succesvol een 10 kilometer aan één stuk te kunnen hardlopen. Indien dit niet het geval is dan raden wij aan om te beginnen met ons 10 kilometer trainingsschema.

Opbouw halve marathon hardloopschema

Bij het trainingsschema halve marathon gaan wij uit van een 12-weeks hardloopschema. Dit bied je voldoende voorbereiding voor een succesvolle halve marathon. Bij dit halve marathon trainingsschema gaan wij uit van 3 keer trainen per week. In dit hardloopschema voor de halve marathon gaan wij uit van verschillende loopvormen. Wij onderscheiden hierin de lange langzame duurloop, de duurloop, snelle duurloop en interval trainingen. Iedere training geeft een andere prikkel op je lichaam en zorgt ervoor dat je jezelf verbeterd.
Belangrijk bij iedere trainingsvorm is dat je voordat je aan de training begint 5 tot 10 minuten warm loopt. Op deze manier bereid je het lichaam voor op de te komen inspanning.
De lange langzame duurlopen worden op een rustig tempo gelopen waarbij je kan blijven praten. Hiermee train je het uithoudingsvermogen en ben je beter in staat om langere stukken aan één te hardlopen.
De duurlopen worden gedaan waarbij het moeilijker wordt om te praten, maar wat nog steeds relatief comfortabel aan moet voelen. Deze duurloop wordt doorgaans op je beoogde wedstrijdtempo uitgevoerd en stelt je in staat om te wennen aan het hardlopen op een hogere snelheid.
Bij de snelle duurloop en interval trainingen ben je niet meer in staat om te praten. Deze training verbetert je uithoudingsvermogen en zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om langere tijd op een oncomfortabele snelheid te lopen. De snelheid van de snelle duurloop ligt doorgaans lager dan de snelheid op de intervallen.
Tussen de intervallen door is het belangrijk dat je rust neemt door te dribbelen tussendoor.
De rust die genomen wordt is afhankelijk van de afstand of duur van de interval. Doorgaans wordt de vuistregel aangehouden dat de rust de helft van de afstand is van de interval.

Ben je een keer niet in staat om een training te doen wegens omstandigheden, dan is dit niet erg. Sla de training over en vervolg je trainingsschema voor de halve marathon.
Als je een hele week niet kan hardlopen, doe dan de laatste training van je trainingsschema nogmaals en ga weer verder met je halve marathon trainingsschema.
Als je te vaak een training over moet slaan, verschuif dan de datum van je beoogde wedstrijd halve marathon.

Trainingsschema halve marathon

Trainingsschema halve marathon 12 weken

Het trainingsschema halve marathon is bedoeld voor hardlopers die al minstens 2 tot 3 keer per week hardlopen voor een langere periode. Daarbij moet je in staat zijn om minstens 10 kilometer aangesloten te kunnen hardlopen. Op deze manier kan je veilig dit hardloopschema beginnen met een beperkt risico op blessures. Echter luister goed naar je lichaam bij het trainen voor dit soort afstanden.

Hier vind je het 12 weken halve marathon trainingsschema marathon