Hardloopschema 5 km

Om je te helpen bij je trainingen voor de 5 kilometer hebben wij alvast voor jou een hardloopschema 5 km gemaakt. Dit hardloopschema is gericht op de beginnende hardloper die richting een 5 km toewerkt. Het trainingsschema 5 km is een 12 weken hardloopschema.

Hardloopschema 5 km

Waarom een hardloopschema 5 km?

Wie gaat beginnen met hardlopen of zich richt op een nieuwe afstand, biedt een hardloopschema uitkomst. Het is een manier om blessures te voorkomen. Doordat er een regelmaat is ingebouwd in de hardloopschema’s bouw je langzaam je conditie verder op. Belangrijk in een hardloopschema is de afwisseling tussen trainingen en dat je niet iedere training 100 procent geeft. Die manier van trainen zorgt eerder voor afbraak dan voor opbouw van je spieren. Hierdoor ontstaan er ook snel blessures. Een afwisselend trainingsschema zorgt er ook voor dat je het lichaam verschillende prikkels geeft en je sneller progressie boekt.

Naast het hebben van een duidelijk trainingsschema 5 km is een helder doel ook belangrijk. Zo hou je de trainingen beter vol. Het hardloopschema 5 km is dan het middel om het doel, de 5 kilometer, te verwezenlijken. Door dit doel voor ogen te houden zul je ook merken dat het gemakkelijker is om stil te zitten tijdens de rustdagen en je in te spannen tijdens de zware trainingen.

Naast de opbouw van conditie en een helder doel is het voorkomen van blessures een belangrijke toevoeging van een goed trainingsschema. Door de geleidelijke opbouw bereid je continu het lichaam voor op de volgende inspanning. De trainingsschema's zijn zo ingericht dat er wekelijkse maar een klein percentage bijkomt van de totale te lopen afstand. Daarbij zijn rustdagen en weken belangrijk in een goed trainingsschema. Herstel van het lichaam is zeer belangrijk in het voorkomen van blessures.

Een hardloopschema 5 km is dus een belangrijk middel om zichtbaar verder te komen en blessures te voorkomen. Wij hebben alvast een hardloopschema 5 km voor je gemaakt, zodat jij op een goede manier toewerkt naar een goede 5 km. Bekijk hier het hardloopschema 5 km.