Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Hoe zorg je er voor dat je hardlopen beter aan kan, zodat jij beter presteert en minder kans hebt op blessures, combineer het met krachttraining. Wij vertellen je waarom krachttraining zo belangrijk is, hoe je het combineert met hardlopen en natuurlijk geven we je een aantal krachtige oefeningen.

Hardlopen en krachttraining combineren

Waarom zou je hardlopen en krachttraining combineren? Omdat krachttraining een essentiële aanvulling vormt op je hardlooptrainingen. Je weet als geen ander dat hardlopen heerlijk is, maar ook een flinke belasting vormt voor je lichaam. Deze belasting is relatief eenzijdig, omdat je met hardlopen niet alle spieren gelijk belast. Zo verzetten jouw benen tijdens het hardlopen veel meer werk dan jouw bovenlichaam. Het resultaat? Sommige spieren worden steeds sterker en andere spieren blijven achter. Zo ontstaat er een disbalans tussen je spieren, die je sportieve prestaties niet ten goede komt.

Het is dus belangrijk om die spierdisbalans te voorkomen. Hoe doe je dat? Door je spieren met andere sporten te prikkelen en te belasten. Krachttraining is daarvoor de ideale sport. Krachtoefeningen zorgen namelijk voor balans, sterkere spieren en stevigere botten. En doordat je sterkere spieren hebt, kost het ook minder energie om een bepaald vermogen te leveren. Dit betekent dat je sneller kunt lopen en je VO2max toeneemt. Daarnaast vermindert krachttraining het risico op blessures.
Hardlopen en krachttraining vormen dus een perfecte combinatie. En een ding is zeker: krachttraining voor hardlopers, zorgt ervoor dat jij een betere loper wordt en nog meer van jouw favoriete sport kunt genieten.

Lees hier hoe je je VO2 max traint.

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Wat is het belang van krachttraining?

In het woordenboek is de definitie van krachttraining: training met gewichten ter vergroting van de fysieke kracht. Eenvoudig gezegd betekent dit niets meer en niets minder dan je spieren sterker maken door middel van weerstandtraining. Door je spieren regelmatig zwaar te belasten, krijgt je lichaam een seintje dat er meer kracht nodig is. Zo bouw jij steeds meer spierweefsel op en word jij sterker.

Krachttraining is ontzettend populair, niet alleen bij fanatieke en professionele bodybuilders, maar bij sporters op alle niveaus. Heel begrijpelijk als je kijkt naar de vele voordelen van krachttraining. Krachttraining zorgt namelijk voor:

- Extra balans
- Stabiliteit
- Spierkracht
- Sterke botten
- Vetverbranding
- Goede conditie
- Mentale gezondheid

Krachttraining doe je in de sportschool of gewoon in je eigen woonkamer of achtertuin. Het enige dat je thuis nodig hebt is een fitnessmatje en een of meer gewichten zoals dumbells (korte stang met vast gewicht of losse gewichten) of kettlebells (gewichten van gietijzer die eruitzien als kanonskogels met handvatten).

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Welke krachttraining is geschikt voor hardlopers?

Krachttraining voor hardlopers kun je doen in verschillende vormen en met verschillende resultaten. Als hardloper gaat het jou niet om het kweken van een flinke spierballen, maar om dat krachtige lichaam. Daarom is het belangrijk om te weten welke oefeningen daarvoor zorgen, zodat jouw hardloopprestaties verbeteren en je het risico op blessures vermindert.

Als hardloper heb je de keuze uit full-body krachtoefeningen, core-stability oefeningen en oefeningen voor je onderlichaam. Een combinatie van deze oefeningen is niet alleen leuk voor de afwisseling, maar zorgt er ook voor dat jij alle spieren in je lichaam prikkelt en sterker maakt.

Bij full-body oefeningen spreek je meerdere spieren in je lichaam tegelijk aan. Het grote voordeel van een full-body workout is dat je spieren optimaal samen moeten werken. Zo bouw je aan de balans in je lijf die voor jou als hardloper zo belangrijk is. 

Bij core-stability oefeningen werk je aan je kernspieren. Dit zijn alle spieren in het midden van je lichaam op je buik, je rug en je billen. Deze belangrijke spieren houden je lichaam rechtop. Door het trainen van je deze kernspieren -ook wel je core genoemd- versterk je de stabiliteit in je lichaam. 

Natuurlijk ontbreken krachtoefeningen voor je onderlichaam niet. Dit is tenslotte de meest belangrijke spiergroep tijdens het hardlopen. Trainen die billen en benen maar! 

Hieronder volgen een aantal effectieve krachtoefeningen voor hardlopers verdeeld per categorie. Bepaal zelf hoe lang en hoe vaak je de oefeningen doet afhankelijk van je niveau. Begin bijvoorbeeld met 2 keer in de week alle oefeningen in circuitvorm achter elkaar te doen – met rustpauze van ongeveer 30 seconden tussen elke oefening – en herhaal dat 3 keer. In het begin is het zwaar, maar hoe vaker je het doet, hoe langer je elke oefening volhoudt.

Full-body krachtoefeningen voor hardlopers

Wil jij alle spieren in je lijf aanspannen? Dan is het tijd voor full-body krachtoefeningen voor hardlopers. Maak je klaar voor burpees en speedskaters.

Burpee – Een combinatie van push-ups (opdrukken) , sprong en de squat (kniebuiging). Een oefening die niet bij iedereen favoriet is, maar wel heel effectief is. Spring met je armen gestrekt omhoog en houd daarbij je rug recht. Ga met je knieën gebogen zitten en zet je handen op de grond. Spring met je voeten naar achter in een plank. Spring terug en vervolgens weer met je armen gestrekt omhoog.

Speedskater – Zeer goede krachttraining voor hardlopers. Je doet de beweging van een schaatser na, maar dan op het droge. Plaats je linkerbeen vóór je rechterbeen en zorg voor ruimte tussen de voeten. Spring vervolgens naar je rechterbeen en kruis je linkerbeen hierachter zonder dat deze de grond raakt. Vervolgens spring je weer op je linkerbeen en kruis je je rechterbeen hierachter. Door je armen mee te laten bewegen, zorg je ervoor dat je hele romp in beweging blijft.

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Core-oefeningen voor hardlopers

Ga jij voor core-oefeningen voor hardlopers? Dan is er werk aan de winkel en gaan die spieren branden! Planken, single deadlift en de Russische twist zijn goede core-stability oefeningen.

Planken – Bij planken is de juiste uitvoering van groot belang. Steun gelijktijdig met je tenen en onderarmen op de grond. Je ellebogen zijn recht onder je schouders en je hoofd, nek, rug en heupen vormen een rechte lijn. Span je spieren aan en creëer spanning.

Single deadlift – Naast je core train je met de single deadlift ook je hamstrings, onderrug en billen. Ga op je linkerbeen staan met je armen gestrekt naast je lichaam. Houd in je linkerhand een gewicht vast en houd je linkerbeen iets gebogen. Verplaats je bovenlichaam naar voren tot het parallel is met de grond. Tegelijkertijd beweeg je je rechterbeen gestrekt naar achter en omhoog. Het gewicht houd je zo dicht mogelijk bij je been. Even vasthouden en vervolgens ga je rustig terug naar de starthouding waarnaar je de beweging herhaalt met je andere been.

Russische twist – Je schuine buikspieren zijn aan de beurt! Ga zitten op de grond met je knieën gebogen en je voeten iets boven de grond. Houd met beide handen een gewicht vast, span je buikspieren aan en beweeg je bovenlichaam van links naar rechts, waarbij je telkens met het gewicht links en rechts de grond aantikt.

Krachttraining voor het onderlichaam voor hardlopers

Ben jij op zoek naar goede krachtoefeningen voor je onderlichaam? Dan zijn lunges, squats en heel raise absoute aanraders.

Lunges – Pitte oefening voor je bovenbenen. Begin in staande positie en zet een grote stap vooruit met je linkerbeen. Laat je heupen zakken totdat je knieën ongeveer in een hoek van 90 graden staan. Stap weer terug en herhaal de oefening met je andere been. De oefening kun je zowel met als zonder gewichten in je handen uitvoeren.

Squats – Prettige en populaire oefening voor de hamstrings, billen, bovenbenen en kuiten. Ga staan met je benen op schouderbreedte met je voeten een beetje naar buiten. Zak door je knieën, waarbij je je rug recht houdt en je borst vooruitsteekt. Probeer te zakken tot een hoek van maximaal 90 graden. Vervolgens duw je jezelf weer naar boven vanaf je hakken. Ook deze oefening is zowel met als zonder gewichten mogelijk.

Heel raise – Met deze oefening zet je de kuiten aan het werk. Ga rechtop staan en duw jezelf omhoog door op je tenen te gaan staan. Voel de druk in je kuiten en laat jezelf weer in startpositie zakken. Voor extra druk op de kuiten ga je op een fitness step staan of de trap in huis. 

5 Tips voor krachttraining hardlopers

Inspiratie genoeg met al die oefeningen Ga jij aan de slag met krachttraining naast je hardlooptrainingen? Houd dan rekening met de volgende tips.

Zorg voor voldoende rust – Spierkracht bouw je op als je lijf voldoende kan herstellen. Ben jij elke dag druk in de weer met sporten, krijgen die spieren geen kans om zich te ontwikkelen.

Aparte dagen – Probeer hardlopen en je krachtoefeningen zoveel mogelijk op aparte dagen te doen. Loop jij 3 keer in de week hard? Dan zijn 2 dagen met krachtoefeningen voor hardlopers prima.

Niet te zwaar – De gewichten moeten een uitdaging zijn voor je lijf, maar te zwaar is niet nodig. Het is belangrijk dat je de oefening juist uitvoert en steeds langer vol kunt houden.

Juiste opbouw – Bouw de krachttraining rustig op. Begin met setjes van 10 herhalingen en bouw dit rustig op naar 15 of 20 herhalingen. Voor een oefening als planken begin je bijvoorbeeld met 20 seconden en bouw je op naar 60 seconden.

Niet te snel – Voer je krachtoefeningen voor hardlopers rustig uit en ga niet te snel. Bij krachttraining geldt: haastige spoed is zelden goed. Hoe rustiger je de oefening uitvoert, hoe meer effect deze heeft.

Hardlopen is een heerlijke sport, maar zorgt voor een flinke belasting van je lichaam. Je dient je lichaam ook op andere manieren te prikkelen en te belasten. Dat doe je door hardlopen te combineren met krachtoefeningen. Dat levert je vele voordelen op, zoals balans, stabiliteit ene spierkracht. Je hebt de keuze uit verschillende krachtoefeningen voor hardlopers. Met onze tips weet jij precies waar je op moet letten en ben jij klaar om te starten met krachttraining voor hardlopers. Succes en veel krachtige kilometers gewenst!

Meer hardloopadviezen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!

Wat is het nut van hardloop compressiesokken?

Wat is het nut van hardloop compressiesokken?

Compressiesokken of compressiekousen voor hardlopen zijn kousen gebaseerd op steunkousen. Deze steunkousen komen uit de medische wereld. We leggen je haarfijn uit wat compressiesokken zijn, welke voordelen de sokken opleveren en hoe deze kousen jouw hardloopleven nog mooier kunnen maken.

hardlopen boulevard

Vier alternatieve looptrainingen

Een lange duurloop kan wonderen doen. Maar het is lang niet de enige bruikbare looptraining! Als je de duurlopen te eentonig vindt, of als je sneller wil gaan lopen, kun je best minstens één keer in de week voor een andere trainingsvorm kiezen. Hier zijn vier alternatieve looptrainingen.

Hardlopen op je hartslag

Hardlopen op je hartslag

Hardlopen op hartslag, wat houdt dat precies in? Waarom zou je op deze manier trainen? Wij geven je antwoorden op alle vragen over lopen op hartslag?