Hardlopen op je hartslag

Hardlopen op je hartslag

Je hebt vast weleens gehoord van hardlopen op je hartslag. Misschien maak je al gebruik van je hartslag tijdens het hardlopen of twijfel je nog of deze manier van trainen wel bij jou past. Lopen met je hartslag als maatstaaf is ontzettend populair bij een grote groep lopers. Maar wat houdt hardlopen op je hartslag nu precies in? Waarom zou je kiezen voor deze manier van trainen? En hoe kun jij je hartslag gebruiken om meer uit jouw training te halen en jouw prestaties te verbeteren? Wij geven je de antwoorden op alle vragen over hardlopen op je hartslag.

Hardlopen op je hartslag

Wat zijn hartslagzones?

Tijdens het hardlopen zorgt je hart voor de benodigde zuurstof en energie voor je spieren. Hoe harder jij loopt, hoe harder je hart moet werken oftewel kloppen om die zuurstof en energie te leveren. Als jij rustig loopt, hoeft je hart minder te kloppen. Je hartslag is dan ook een ideale graadmeter voor je trainingsintensiteit.

Het bereik van je hartslag in rust tot je maximale hartslag verdelen we in 5 hartslagzones. De verschillende zones geven de intensiteit van een training aan en zijn afhankelijk van jouw maximale hartslag. Door je hartslag tijdens de training binnen een bepaalde zone te houden, controleer je eenvoudig jouw training. De verdeling van de hartslagzones is als volgt:

Zone       %van je maximale hartslag
1                     50 tot 60%
2                     60 tot 70%
3                     70 tot 80%
4                     80 tot 90%
5                     90 tot 100%

Hardlopen op je hartslag

Wat is jouw maximale hartslag?

Om gebruik te maken van de verschillende hartslagzones moet je eerst weten wat jouw maximale hartslag (HR-max) is. Wanneer jij je inspant, hebben jouw spieren meer brandstof nodig en gaat jouw hartslag omhoog. Je maximale hartslag is de hartslag waarop jouw hart zich tussen 2 hartslagen door eigenlijk niet meer goed kan vullen met bloed. Het is de hartslag waarbij je helemaal buiten adem bent. Hoe bepaal je nu die maximale hartslag?

De meest nauwkeurige manier is om deze te laten meten door een sportarts. Tijdens een inspanningstest wordt een hartfilmpje gemaakt en vindt een inspanningsonderzoek plaats op de loopband. Wil je liever zelf jouw maximale hartslag berekenen? Geen probleem. Maak dan gebruik van een hartslagmeter om je hartslag te meten en zoek je grenzen op. Gebruik deze methode niet als je een beginner bent of last hebt van overgewicht. Dan is een bezoek aan een sportarts een absolute aanrader.

Hardlopen op je hartslag

Testmethode

Versnel na een duurtraining 1 minuut op maximaal tempo. Stop met sprinten, wacht 15 seconden en meet je hartslag. Die hartslag is een goede indicatie van jouw maximale hartslag. Nu kun je zelf jouw hardloopzones invullen en deze gebruiken tijdens je training. 

Hoe gebruik je hartslagzones tijdens het hardlopen?

Door de voordelen van de verschillende hartslagzones te gebruiken, haal je precies uit je training wat jij wilt. Zoals het verbeteren van je conditie of stimuleren van vetverbranding. Maar wat zijn nu de voordelen van de hartslagzones?

-    Hartslagzone 1 betekent rustig trainen en is geschikt voor je warming-up en cooling-down. Loop jij in zone 1? Dan verbeter jij je algemene gezondheid en zorg je voor herstel van je lichaam na zware trainingen. Hardlopen in zone 1 kost je geen moeite en kun je lang volhouden.
-    Hartslagzone 2 is een lichte training. Train jij in zone 2? Dan verbeter jij je basisconditie en zorg je voor een goede vetverbranding. Hardlopen in zone 2 voelt prettig en kun je lang volhouden. Een gesprekje tijdens het rennen, lukt nog zeker.
-    Hartslagzone 3 betekent een training op matige intensiteit. Train jij in zone 3? Dan verbeter jij je aerobe conditie (link blog aerobe en anaerobe drempel). Hardlopen in zone 3 betekent dat je dieper adem moet halen en meer inspanning voelt.
-    Hartslagzone 4 is een pittige training. Train jij in zone 4? Dan verbeter jij je uithoudingsvermogen. Vanaf deze hartslagzone produceer je meer melkzuur en loop je kans op die vervelende verzuurde benen. Je bevindt je nu in de anaerobe fase en je lichaam gebruikt meer koolhydraten als bron van energie. Hardlopen in zone 4 houd je niet lang vol. Het is een ideaal tempo voor je intervaltraining. Tijdens een training in zone 4 adem je zwaarder en voelen je spieren vermoeid aan.
-    Hartslagzone 5 betekent maximale inspanning voor zowel ademhaling als spieren. Train jij in zone 5? Dan verbeter jij je uithoudingsvermogen en spierkracht. Dit tempo is ontzettend vermoeiend voor je spieren en ademhaling en houd je niet lang vol.

Wat is de ideale hartslag?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de ideale hartslag bestaat niet. Je hartslag is namelijk afhankelijk van verschillende factoren zoals emotie, of je wel of niet goed geslapen hebt, je lichaamstemperatuur, je geslacht, je lengte en je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe lager je hartslag. Luister maar eens naar de hartslag van een baby. Die is veel hoger dan die van jou. 

Je hartslag laat wel zien hoe gezond jij bent. Een lage rusthartslag betekent een gezond lichaam. Een gezond en efficiënt hart zorgt er namelijk voor dat jij precies genoeg zuurstof en energie krijgt voor de activiteit die je uitoefent. Wat is nu een normale rusthartslag voor een volwassene? Als jouw hart ongeveer 60 tot 100 keer per minuut slaat, is dat normaal. Meet je rusthartslag eenvoudig met je sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter of op de ouderwetse manier door je vingers op je pols te leggen en je hartslag te tellen met behulp van een stopwatch.

Hardlopen op je hartslag

Wist je dat

Wist je dat je als je intensief sport vaak een lagere rusthartslag hebt? Je hart is door alle trainingen groter en sterker geworden. De hartspier werkt super efficiënt en pomp per hartslag meer bloed rond door je lichaam. Daar komt dus de naam ‘sportershart’ vandaan.

Hoe meet je je hartslag tijdens het hardlopen?

Je hartslag meten tijdens het hardlopen kan op verschillende manieren. De meest nauwkeurige meting is met een borstband. Een andere, veelgebruikte methode is optische hartslagmeting via je pols met behulp van je sporthorloge of via je arm met een armband. Het verschil tussen beide meetmethodes is de nauwkeurigheid. Optische hartslagmeting is meestal iets minder nauwkeurig dan de meting met een borstband.

*Borstband - Een borstband draag je, zoals de naam al zegt, om de borst. In de borstband zit een hartslagsensor die de elektrische signalen van jouw hart oppakt met de nauwkeurigheid van een elektrocardiogram (ECG). De sensor zet deze signalen om in hartslaggegevens en stuurt deze informatie naar jouw sporthorloge. 

*Optische hartslagmeting - De meeste sporthorloge bevatten een ingebouwde hartslagmeter. Deze hartslagmeting werkt op een andere manier dan de borstband. Sporthorloges meten met behulp van leds en een lichtsensor veranderingen in de grootte van jouw bloedvaten. Deze veranderingen worden omgezet in hartslagmetingen op jouw display. Daarom zie je dus dat groene licht aan de binnenkant van je horloge! 

Welke meetmethode bij jou past, hangt af van jouw doel. Ben jij op zoek naar hartslagmeting met een hoge nauwkeurigheid? Kies dan voor een borstband. Deze manier van hartslag meten tijdens het hardlopen is ook een absolute aanrader tijdens trainingen met hoge intensiteit. Neem jij genoegen met iets minder nauwkeurigheid? Dan is het sporthorloge voor jou het perfecte meetinstrument. Daarnaast is comfort en draaggemak ook bepalend voor jouw keuze. Waar de ene loper zweert bij de borstband, vind de andere loper die borstband maar irritant.

Hardlopen op je hartslag

Hoe werkt hardlopen met een hartslagmeter?

Lopen met een hartslagmeter is ideaal, maar moet je wel even leren. In het begin ben je namelijk geneigd om continu op je display te kijken hoe hoog je hartslag is. En dat is nu juist niet de bedoeling. Bedwing je nieuwsgierigheid, kijk slechts af en toe naar je scherm en bewaar de rest voor de trainingsanalyse achteraf.

Na de training lees je bijvoorbeeld jouw gemiddelde hartslag af. En als je die vergelijkt met jouw maximale hartslag, weet je snel genoeg of je goed getraind hebt. Gebruik de hardloopmeter om te trainen in de hartslagzones die horen bij jouw trainingsdoel voor een optimaal resultaat. Wist je dat je via je sporthorloge een hele training in kunt voeren met verschillende hartslagzones? Dit doe je bijvoorbeeld via de Garmin Connect app als je loopt met een Garmin sporthorloge. Ideaal tijdens een intervaltraining, maar ook juist wanneer je een duurloop op een bepaalde hartslag wilt lopen. Word je hartslag tijdens de training te laag of te hoog? Dan krijg je vanzelf een signaal van je hartslagmeter om je scherp te houden. Gewoon lopen en de hartslagmeter zijn werk laten doen dus!

Conclusie

Ga jij voor een maximaal resultaat uit iedere training? Dan is hardlopen op je hartslag voor jou de perfecte manier van trainen. Na het lezen van deze blog weet je exact hoe je je maximale hartslag en de verschillende hartslagzones bepaalt. En hoe je deze zones weer gebruikt om jouw trainingsdoel te behalen. Je kiest voor een optische meting van je hartslag via je sporthorloge of voor een zeer nauwkeurige meting via een borstband. Veel succes met het hardlopen op je hartslag. En vergeet niet: meten is weten, maar genieten van hardlopen blijft het allerbelangrijkste!

Meer hardloopadviezen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!

Trainingsschema marathon

Trainingsschema marathon

In de aanloop naar een marathon is een goede voorbereiding cruciaal. Het is belangrijk dat je alle voorbereidingen hebt treft om zo succesvol een marathon te voltooien. Wij hebben een aantal trainingsschema's en tips voor de marathon voor je klaar gezet.

Beginnen met hardlopen

Hoe begin je met hardlopen?

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; hardloopschoenen, een hardloopshirtje en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er meer bij kijken. Hier volgen een paar tips om te beginnen met hardlopen.

hardlopen in de zon

Hardlopen met warm weer

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; een paar hardloopschoenen, een hardloopshirt en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er iets meer bij kijken. Waar moet je op letten als beginnende hardloper en wat zijn de valkuilen?