Conment bien choisir son sac de couchage - titre

Hoe kies ik een slaapzak ?

Om tijdens het kamperen een goede nachtrust te kunnen garanderen, is het van belang een juiste slaapzak te kiezen. Op deze pagina geven wij je advies om tot de juiste keuze voor een slaapzak te komen. 

Hoe kies ik een slaapzak?

Je slaapzak kiezen

Je kiest je slaapzak aan de hand van waar je hem voor wilt gebruiken (bivak of kamperen), de plek (bergen of normaal terrein) en het seizoen (zomer of winter). Zo ben je zeker van de juiste slaapzak met maximaal comfort en kun je goed slapen en herstellen zodat je alle outdooractiviteiten met veel plezier kunt blijven uitoefenen. Het is uiteraard onmogelijk om een slaapzak te hebben voor elk type overnachting. Maar twee of drie slaapzakken zouden in het algemeen genoeg moeten zijn voor alle situaties. Om te beginnen, weet dat het normaal is om het soms een beetje te warm of een beetje te koud te hebben. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Houd ook in je achterhoofd dat de ene persoon de andere niet is. De één zal misschien naakt in zijn slaapzak kruipen, terwijl de ander misschien liever een T-shirt draagt om geen kou te hebben. Kortom, vertrouw vooral op jezelf om te bepalen wat voor jou geschikt is, eerder dan de goede raad van anderen te volgen.

Je moet dus testen en experimenteren. Daarvoor hoef je absoluut niet in de bergen te zijn. Het is perfect mogelijk om tests te doen in het bos bij jou in de buurt, in je tuin, of zelfs op het balkon van je appartement. Je zal daar al veel lessen uit kunnen halen.

De periode bepalen waarin je vertrekt

De periode waarin je gaat kamperen, zal de keuze van je slaapzak voor een groot deel bepalen. Het is logisch dat je in de zomer een andere slaapzak gebruikt dan in de winter. In de bergen is de vijand 's nachts eerder de kou dan de warmte.

We zoeken dus een slaapzak die de warmte van het lichaam vasthoudt. Als je het te warm hebt, kan je altijd nog een paar laagjes uitdoen of de slaapzak openen. Houd er wel rekening mee dat het te warm hebben ervoor kan zorgen dat je gaat zweten en dus afkoelen… Probeer overmatig zweten dus te vermijden.

De beste slaapzak
Hoe kies ik een slaapzak?

De temperatuur

Bij het kiezen voor een slaapzak is het belangrijk om te kijken naar de temperatuur die aangegeven wordt bij de slaapzak. Dit is de verwachte buiten temperatuur waarbij je comfortabel zou moeten kunnen slapen. Dit is wel slechts een indicatie, het comfortniveau kan verschillen door een aantal factoren. Wanneer er bijvoorbeeld geen isolerend materiaal onder je ligt, zal je een slaapzak nodig hebben voor een lagere temperatuur dan aangegeven.~~Materiaal

~Voor de vulling van de slaapzakken gebruikt Quechua cfodmaterialen: watten, dons en katoen.

Watten zijn een synthetische vulling, 100% polyester.

Watten zijn eenvoudig te wassen. De wattenvulling kan nogal verschillen in compactheid. Vaak zijn de warme en comfortabele slaapzakken minder compact en dus wat zwaarder. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een lichtere wattenvulling. Deze biedt vaak minder bescherming. 

Dons is een natuurlijke vulling.

Deze vulling wordt vaak gebruikt voor trekkingslaapzakken. Eenden- of ganzendons is goed samen te drukken en zeer warm. Deze vulling is helaas wat duurder dan een wattenvulling. 

Op basis van het gebruik kun je kiezen voor twee verschillende slaapzakken:

Slaapzak kiezen

Meeneemgemak

Als je van plan bent om een trekkingtocht te maken waarbij je ook zult overnachten dan kun je het best een compacte en lichte slaapzak meenemen. Dit is niet het geval als je gaat kamperen, dan heb je namelijk meer ruimte om je slaapzak mee te nemen. 

De slaapzakken met donsvulling van Quechua worden geleverd met dergelijke hoezen, zodat je ze makkelijk kunt opbergen zonder het dons te beschadigen en de slaapzak opgevouwen in de kast kunt leggen. 

Een slaapzak met wattenvulling kan zonder problemen worden opgeborgen in de compacte compressiehoes waarin hij verkocht wordt. Het beste is zelfs om de slaapzak “”los”” in de hoes te doen en niet eerst strak op te rollen: zo worden de wattenvezels niet steeds op dezelfde plekken geplet. Zo gaat je slaapzak langer mee! 

Voordelen mummieslaapzak

Comfort

Een mummie laapzak

De mummie slaapzak is altijd licht, compact en draagbaar in een rugzak. Hij is voorzien van een capuchon om het hoofd te beschermen tegen de kou. De mummie vorm biedt meer warmte door de nauwe aansluiting op het lichaam. Het te verwarmen oppervlak is namelijk kleiner dan bij een klassieke rechthoekige slaapzak. Voor de mummie slaapzakken worden zeer goede kunstvezels, zoals polyester watten van microvezel of natuurlijk materiaal gebruikt, zoals eendendons, dat zeer warm is.

Een mummie slaapzak is comfortabel bij temperaturen tussen 15°C en -5°C.

Een campingslaapzak

De campingslaapzak hoeft helemaal niet te worden gedragen of alleen over korte afstanden, dus hij hoeft niet per definitie licht en compact te zijn. Wij gebruiken daarom vulling van vezels die meer uitzetten. Het doel is maximaal comfort voor de kampeerder. Hiervoor gebruiken wij de rechthoekige vorm, die meer bewegingsvrijheid geeft. Alles-in-een slaapzakken zijn niet alleen verkrijgbaar voor het bivakkeren, maar ook voor het kamperen. 

Campingslaapzakken zijn comfortabel vanaf een (zomerse) temperatuur vanaf 15°C.

Slaapzak kiezen

Slapen in een tent of onder de sterren?

Zodra je de periode hebt bepaald, kun je je de volgende vraag stellen: slapen in een tent of onder de sterren? (Als je de sterrenhemel wil zien, is het beter zonder tent…). Als je in een tent slaapt, stijgt de omgevingstemperatuur van de slaapzak met een paar graden. Bovendien komt een tent bij neerslag goed van pas. Er bestaat echter ook een tussenoplossing: de slaapzakhoes, die goed zijn werk doet bij wind, sneeuw en lichte regen, maar niet echt efficiënt is als het hard regent.

Synthetische of donzen slaapzak?

De essentiële vraag is: donzen of synthetische slaapzak? Jammer genoeg is er geen pasklaar antwoord. En opnieuw zal het afhangen van jou. Beide soorten slaapzakken hebben hun voor- en nadelen. Het is aan jou om te kiezen welke criteria het zwaarst wegen.

 • Slaapzak Dons

  Slaapzakken van dons

  DE NADELEN
  • Over het algemeen duurder.
  • Als hij nat wordt (regen, condensatie, transpiratie), verliest hij zeer snel zijn warmte en droogt hij erg langzaam. Bovendien zorgt vocht ervoor dat hij dit rendement onherstelbaar kwijtraakt.
  • Kortere levensduur. (Vergeet dus niet om hem thuis buiten de compressiezak te bewaren)

  DE VOORDELEN
  • Vederlicht.
  • Beste samendrukbaarheid (dus meer plaats in de rugzak).
  • Beste warmterendement.

 • Syntethisch slaapzak

  Synthetische slaapzakken

  DE NADELEN
  • Zwaarder (voor hetzelfde volume).
  • Minder samendrukbaar.
  • Lager warmterendement.

  DE VOORDELEN
  • Goedkoper (over het algemeen en voor soortgelijke warmterendementen).
  • Vochtbestendiger.
  • Langere levensduur.

Tips voor jouw slaapzak

Een interessante tip die voor beide soorten slaapzakken geldt, is te slapen in een lakenzak gemaakt van zijde. Je wint er opnieuw een paar kostbare graden mee en het vocht komt niet in de slaapzak terecht (een extra voordeel is dat je alleen de zijden lakenzak hoeft te wassen).

Over het algemeen is dons de beste keuze wanneer je gaat kamperen in de winter bij extreme kou en geen neerslag verwacht of als je in een tent gaat slapen (je moet er wel goed op letten dan hij niet vochtig wordt). Ben je echter in een minder koude streek en is er kans op regen en vocht, dan is de synthetische slaapzak interessanter.

tent onderhouden

Hoe onderhoud ik een tent?

Je hebt een tent gekocht en je kampeervakantie zit er helaas alweer op. Je wilt je tent opbergen en ervoor zorgen dat je tent zo lang mogelijk mee gaat. Wij geven je een aantal tips die ervoor zorgen dat je maximaal kunt genieten van je volgende vakantie.

luchtbedden en slaapmatjes onderhouden

Luchtbed en slaapmatjes onderhouden

In dit sportadvies leggen we uit hoe je het beste een slaapmatje en een luchtbed kunt onderhouden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Comment choisir une tente de camping - titre

Hoe kies ik een tent?

Tenten bestaan in verschillende vormen en maten, graag helpen we je de geschikte tent voor jou te kiezen. Om de juiste tent te kiezen moet je weten welke eigenschappen voor jouw belangrijk zijn en in welke omstandigheden je de tent gaat gebruiken.

Teaser

Hoe vouw je een pop-up tent op?

Toch wat tips nodig om je 2 seconds tent weer op te vouwen? Met deze uitleg kan iedereen een tent opvouwen!