Je kiest je slaapzak aan de hand van waar je hem voor wilt gebruiken (bivak of kamperen), de plek (bergen of normaal terrein) en het seizoen (zomer of winter). Zo ben je zeker van de juiste slaapzak met maximaal comfort en kun je goed slapen en herstellen zodat je alle outdooractiviteiten met veel plezier kunt blijven uitoefenen.

De temperatuur

Bij het kiezen voor een slaapzak is het belangrijk om te kijken naar de temperatuur die aangegeven wordt bij de slaapzak. Dit is de verwachte buiten temperatuur waarbij je comfortabel zou moeten kunnen slapen. Dit is wel slechts een indicatie, het comfortniveau kan verschillen door een aantal factoren. Wanneer er bijvoorbeeld geen isolerend materiaal onder je ligt, zal je een slaapzak nodig hebben voor een lagere temperatuur dan aangegeven.~~Materiaal

~Voor de vulling van de slaapzakken gebruikt Quechua cfodmaterialen: watten, dons en katoen.

Watten zijn een synthetische vulling, 100% polyester.

Watten zijn eenvoudig te wassen. De wattenvulling kan nogal verschillen in compactheid. Vaak zijn de warme en comfortabele slaapzakken minder compact en dus wat zwaarder. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een lichtere wattenvulling. Deze biedt vaak minder bescherming. 

Dons is een natuurlijke vulling.

Deze vulling wordt vaak gebruikt voor trekkingslaapzakken. Eenden- of ganzendons is goed samen te drukken en zeer warm. Deze vulling is helaas wat duurder dan een wattenvulling. 

Op basis van het gebruik kun je kiezen voor twee verschillende slaapzakken:

Hoe kies ik een slaapzak?

Meeneemgemak

Als je van plan bent om een trekkingtocht te maken waarbij je ook zult overnachten dan kun je het best een compacte en lichte slaapzak meenemen. Dit is niet het geval als je gaat kamperen, dan heb je namelijk meer ruimte om je slaapzak mee te nemen. 

De slaapzakken met donsvulling van Quechua worden geleverd met dergelijke hoezen, zodat je ze makkelijk kunt opbergen zonder het dons te beschadigen en de slaapzak opgevouwen in de kast kunt leggen. 

Een slaapzak met wattenvulling kan zonder problemen worden opgeborgen in de compacte compressiehoes waarin hij verkocht wordt. Het beste is zelfs om de slaapzak “”los”” in de hoes te doen en niet eerst strak op te rollen: zo worden de wattenvezels niet steeds op dezelfde plekken geplet. Zo gaat je slaapzak langer mee! 

Hoe kies ik een slaapzak?

Comfort

Een mummie laapzak

De mummie slaapzak is altijd licht, compact en draagbaar in een rugzak. Hij is voorzien van een capuchon om het hoofd te beschermen tegen de kou. De mummie vorm biedt meer warmte door de nauwe aansluiting op het lichaam. Het te verwarmen oppervlak is namelijk kleiner dan bij een klassieke rechthoekige slaapzak. Voor de mummie slaapzakken worden zeer goede kunstvezels, zoals polyester watten van microvezel of natuurlijk materiaal gebruikt, zoals eendendons, dat zeer warm is.

Een mummie slaapzak is comfortabel bij temperaturen tussen 15°C en -5°C.

Een campingslaapzak

De campingslaapzak hoeft helemaal niet te worden gedragen of alleen over korte afstanden, dus hij hoeft niet per definitie licht en compact te zijn. Wij gebruiken daarom vulling van vezels die meer uitzetten. Het doel is maximaal comfort voor de kampeerder. Hiervoor gebruiken wij de rechthoekige vorm, die meer bewegingsvrijheid geeft. Alles-in-een slaapzakken zijn niet alleen verkrijgbaar voor het bivakkeren, maar ook voor het kamperen. 

Campingslaapzakken zijn comfortabel vanaf een (zomerse) temperatuur vanaf 15°C.

Hoe kies ik een slaapzak?