Hoe onderhoud ik een tent?

Het is belangrijk om je tent goed te onderhouden. Wanneer je weet hoelang je je tent op kan zetten, hoe je de tent schoonmaakt en weer netjes opbergt zal je tent langer meegaan! Wij geven je 14 tips die ervoor zorgen dat je goed voorbereid op vakantie gaat en maximaal kunt genieten van je tent.

tent onderhouden

Zorg goed voor je tent!

1. Maak de tent schoon terwijl deze staat. Het is een stuk makkelijker om de tent goed te reinigen wanneer het opgezet is.

2. Veeg het tentzeil schoon met een vochtige spons met een beetje afwasmiddel. Het is belangrijk dat je deze hierna goed naspoelt, zodat er geen zeepresten achterblijven. Gebruik bijvoorbeeld een tuinslang.

3. Reinigingsproducten tasten de waterdichtheid van je tentzeil aan. Gebruik ze dus met mate of enkel bij hardnekkige vlekken.

4. Een natuurlijk killer-recept tegen schimmelvlekken en muffe geuren? Meng 1 kopje azijn met een liter water en gebruik dit om schoon te maken.

5. Een trucje om harsvlekken te verwijderen: plaats een ijsblokje onder de probleemzone, na enkele minuten lost de hars gemakkelijk van het zeil. Veeg de resterende stukjes af met een sponsje. Veel beter dan schrobben op je tentzeil.

Hoe onderhoud ik een tent?

6. Om schimmels en blijvende muffe geuren te vermijden, raden we af je tent op te bergen als die nog vochtig is.

7. Berg je tent vervolgens ook op in een droge en donkere plek.

8. Draag zorg voor de haringen. Spoel ze na elke kampeertrip af en voorkom aangekoekte resten van modder of roest.

9. Houd de haringen altijd bijeen door middel van een elastiek. Houd ze netjes in het hoesje. Tegenwoordig zijn de hoesjes in de tentzak vastgemaakt, zodat je ze nooit meer kwijt kan raken!

10. Voorkom dat je haringen buigen wanneer je ze in harde ondergrond stopt, gebruik daarvoor een kampeerhamer.

Hoe onderhoud ik een tent?

11. Drink, kook of rook niet in of in de buurt van je tent. Zet je tent zo ver mogelijk weg van het kampvuur.

12. Gebruik bij het opzetten van je tent telkens al je haringen en span je tent langs elke kant goed aan. Zo voorkom je dat er zich waterplassen vormen op je tentzeil wanneer het hevig regent of stormt.

13. Toch druppelvorming binnen in je tent? Geen paniek, onze tenten zijn 100% rainproof, wat je ziet is enkel condensatie.

14. Bescherm de bodem van je tent wanneer je bivakkeert op een rotsachtige harde ondergrond. Voorkom gaatjes en slijtage door je tent op te zetten bovenop een extra grondzeil.

Hoe onderhoud ik een tent?

Hoe blijven wij onze tenten verbeteren?

Het ontwerp van de tent
Je houdt het niet voor mogelijk, maar achter elk product schuilt heel wat denkwerk en een ontwerp. Elke dag werken onze designers aan hun missie om tenten te ontwikkelen voor verschillende gebruikers, zodat elke sporter de tent vindt die bij hem/haar past. De basisfunctie van alle tenten is jou tegen wind, zon en regen te beschermen. Daarom worden ze in een laboratorium onder reële omstandigheden getest en gevalideerd.

Waterdicht
Met een douchetest bootsen we regenbuien na van 120 tot 450 liter per uur per m², wat overeenkomt met een paar langdurige zware stortbuien. We plaatsen vochtsensoren op de meest doorlaatbare zones en letten erop dat geen druppel de tent binnendringt.

Winddicht
Om de tent windbestendig te verklaren, laten we hem gesimuleerde windvlagen ondergaan van 50 tot 70 km/u. In een klimatologische windtunnel die ook wordt gebruikt in de auto-industrie.

Toch nog problemen...?
Hoewel alle tenten vervaardigd worden uit de beste materialen, kunnen ongelukjes altijd gebeuren. Geen paniek. Het is zo gefixt! Al eens een kijkje genomen bij de vervangstukken in onze kampeer-webshop? Gaatje plakken, tentzeil vervangen, we zijn er voor jou!

Werkplaats
Denk je na je vakantie dat er wat schort aan je tent? Denk dan zeker niet te gauw dat je toe bent aan een gloednieuw exemplaar. Want ook bij de reparatie van je tent kunnen wij je helpen! Zo kunnen de ‘elastieken’ worden vervangen, en kunnen de stokken in glasfiber op maat gezaagd worden in de winkel. Heb je een opblaasbare tent? Dan kunnen we zonder probleem de buizen vervangen. Je tent nog in orde maar je tentzak ontbreekt? Ook voor jou hebben we oplossingen op maat.