Luchtbedden en slaapmatjes onderhouden

In dit sportadvies leggen we uit hoe je het beste een slaapmatje en een luchtbed kunt onderhouden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Luchtbed en slaapmatjes onderhouden

Het verschil tussen een luchtbed en een slaapmatje

Er zijn twee soorten matrassen die je kan meenemen tijdens een kampeertrip, namelijk een luchtbed en een opblaasbaar matje. Luchtbedden blaas je zelf op met een manuele - of een elektrische pomp. Zelfopblazende matjes blazen zichzelf tot ongeveer 60% op door het ventiel open te laten. Je kunt dan zelf nog een beetje extra blazen tot je de juiste dikte hebt gevonden. Mensen kiezen vaak voor een zelfopblazend matje omdat deze zowel comfortabel ligt als dat het makkelijk mee te nemen is. Ook scheelt het dat je geen pomp hoeft mee te nemen. Hieronder leggen we je uit hoe je je luchtbed of zelfopblazend matje het beste kunt controleren en onderhouden.

Controleer het luchtbed of matras voordat je op vakantie gaat

Voordat je op vakantie gaat is het altijd goed om het luchtbed of slaapmatje op te blazen. Hierdoor kom je niet voor onaangename verassingen te staan als je al op de camping bent. Doe dit ook als je een luchtbed of slaapmatje nieuw hebt aangeschaft. Alles wordt in de fabriek opgeblazen om te zien of het naar behoren werkt. Toch kan een luchtbed of slaapmatje tijdens het transport beschadigd raken.

Zorg dat het luchtbed of matras goed is opgeblazen

Het is altijd weer een strijd om het luchtbed of slaapmatje goed op te blazen. Blaas je het te zacht op, dan lig je vaak oncomfortabel waardoor je slecht slaapt. Blaas je het luchtbed of slaapmatje te hard op, dan kunnen er microscheurtjes ontstaan.

Om ervoor te zorgen dat jij het luchtbed of slaapmatje goed kan opblazen, hebben we hier wat tips opgeschreven. Blaas het luchtbed of slaapmatje op en ga erop zitten. Het is de bedoeling dat je net de grond voelt als je erop gaat zitten. Ga hierna languit liggen, de lucht zal zich hierna rond je lichaam verdelen waardoor je comfortabel kunt liggen.

Luchtbedden
Je kunt een luchtbed oppompen met een luchtpomp waar een drukmeter op zit. We raden aan om het luchtbed op te blazen tot een druk van 0,3 tot 0,5 psi. Hierdoor weet je makkelijker dat het luchtbed hard genoeg is.

Slaapmatje
Bij een slaapmatje laat je eerst het ventiel openstaan. Het kan wel eventjes duren totdat het schuim zijn dichtheid heeft bereikt. Hierna blaas je een beetje lucht bij om het slaapmatje hard genoeg te maken.

luchtbedden en slaapmatjes onderhouden

Voorkom gaatjes door de ondergrond schoon te maken

- Maak de ondergrond waar je matras op komt te liggen schoon om gaatjes te zo veel mogelijk voorkomen.
- Verdwijder alles wat door het grondzeil zou kunnen prikken
- Leg het luchtbed of matje niet te dicht bij een kooktoestel of kampvuur
- Zorg dat het luchtbed en slaapmatje niet tegen een scherp voorwerp aanligt
- Stel het luchtbed of matras niet bloot aan grote temperatuurverschillen
- Je zou het matje kunnen beschermen door een veldbed te gebruiken. Hiermee lig je niet op de grond en is de kans op gaatjes kleiner

luchtbedden en slaapmatjes onderhouden

Het luchtbed of matras opbergen

Als het luchtbed of matras goed is opgeborgen blijf je er langer plezier van houden. Hieronder leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat. Voordat je het luchtbed of slaapmatje gaat opgbergen is het goed om ze nog even schoon te maken. Je kunt dit het beste doen met een vochtige doek. Leg het luchtbed of slaapmatje op een ondergrond waar geen scherpe voorwerpen liggen om gaatjes te voorkomen. Vouw het luchtbed of slaapmatje eerst op in de breedte:

- Een luchtbed of slaapmatje van 70 cm breed vouw je dubbel
- Een luchtbed of slaapmatje van 120 cm breed vouw je op in drie delen
- Een luchtbed of slaapmatje van 140 cm breed vouw je op in vier delen.

Als het is opgevouwen rol je het op in de lengte. Begin aan de kant van het ventiel om de res van de lucht eruit te krijgen. Nu kan het luchtbed in de zak.
Er zijn twee manieren om een luchtbed en een slaapmatje op te bergen:

- Blaas het luchtbed of slaapmatje lichtjes op. Op kampertemperatuur kun je het dan opslaan onder een bed of bij bijvoorbeeld rechtop in een kast.
- Mocht je nou niet zoveel ruimte hebben, dan kun je het luchtbed of slaapmatje ook opgevouwen opbergen op een droge en verluchte plek.