Wat betekent winterstop bij voetbal?

Wat betekent de winterstop bij voetbal?

In dit artikel leggen we je graag uit wat de winterstop is, waarom we er een kennen en hoelang deze duurt.

Ben je fanatiek als het gaat om het bekijken van verschillende voetbalwedstrijden, dan is het fenomeen van de winterstop je vast wel eens opgevallen. Er worden plotseling een stuk minder professionele wedstrijden gespeeld. Daarnaast vind je een winterstop bij voetbal soms ook terug in je eigen speelschema. We leggen je graag uit wat een winterstop is, waarom we er een kennen en hoelang deze duurt.

Wat betekent de winterstop bij voetbal?

Een winterstop bij voetbal is een periode in de winter waarin er tijdelijk geen voetbalwedstrijden worden gespeeld. Het hanteren van een winterperiode kent een hoop voordelen. Het grootste voordeel merk je als voetballer. Je geniet in de winterperiode van je welverdiende rust. Tegelijkertijd kan jij je opmaken voor een sterke herstart nadat de winterperiode is geëindigd. Een periode van rust komt je sportieve prestaties vaak behoorlijk ten goede!

Rust voor jou als voetballer is niet het enige voordeel van het hanteren van een winterstop. Ook de voetbalvelden hebben er namelijk baat bij. Dit komt omdat winterse omstandigheden bijvoorbeeld kunnen zorgen voor modderige velden die gemakkelijk kapot worden getrapt. Mede hierom kiezen sommige sporten ervoor om de wedstrijden gedurende de winterperiode naar een binnenruimte te verplaatsen. Bij voetbal is dit minder aan de orde, omdat veldvoetbal bijvoorbeeld verschilt van zaalvoetbal.

Een winterstop in Nederland betekend in praktisch alle gevallen dat het seizoen na de stop weer doorgaat. In de kerstvakantie wordt een kalenderjaar afgesloten, maar het voetbaljaar nog niet. Althans, dit geldt in Nederland en in nagenoeg alle andere landen in Europa. De landen Noorwegen en Zweden pakken het iets anders aan. In deze twee landen betekent de winterstop namelijk wél dat het voetbaljaar is geëindigd.

Sommige landen hanteren helemaal geen winterstop. Het populairste voorbeeld van een land dat geen stop in de winterperiode heeft, is Engeland. Het is hier traditie om ook onder winterse omstandigheden 'gewoon' door te voetballen. De feestdagen staan hier in veel gevallen niet in de weg. Zo kan je vaak op de tweede kerstdag nog genieten van een wedstrijd van de Engelse Premier League. Ook oudjaarsdag vormt geen obstakel voor de Engelsen om door te voetballen. De wedstrijden op deze feestdagen vinden vaak rond 16.00 uur plaats.

Hoe lang loopt de winterstop bij voetbal?

Gemiddeld genomen duurt een winterstop twee tot vijf weken. Maar onthoud: de ene winterstop is de andere niet. Hoe lang een winterstop bij voetbal duurt, hangt af van verschillende omstandigheden. Zo maakt het bijvoorbeeld uit om wat voor leeftijdscategorie het gaat en over welke regio. De verschillen in data zijn vaak niet erg groot, maar toch relevant om in de gaten te houden.

De lengte van de winterstop hangt soms ook af van omstandigheden die zijn veroorzaakt door het team zelf. Moet je bijvoorbeeld nog een of meerdere inhaalwedstrijden spelen met je team, dan kan dit ten koste gaan van de lengte van jouw winterstop. Ook is het aan de orde of je nog meespeelt voor de beker. Speelt jouw team hier bijvoorbeeld niet meer voor mee, dan is de kans groter dat je mag rekenen op een (langere) winterstop.

Maar wanneer vindt de winterstop normaal gesproken plaats? Natuurlijk in de winter, maar meer specifiek begint deze vaak net voor de kerstdagen. Speel je geen inhaal- of bekerwedstrijden, dan begint de 'kerstvakantie' in veel gevallen een week voor het laatste weekend voor kerst. Heb je juist nog wél een inhaal- of bekerwedstrijd op de agenda staan, dan ben je in veel gevallen slechts het laatste weekend voor kerstmis vrij.

Wanneer de stop voorbij is, hangt af van hoelang deze duurt. Je kan ervan uitgaan dat de voetbal winterstop ten minste duurt tot de eerste week van januari. Hiermee krijg je als voetballer ruim de tijd om bij te komen van de feestdagen. Een gemiddelde winterstop duurt van half december tot half januari.

Wat betekent winterstop bij voetbal?

Welke voetbal winterkleding kun je dragen om warm te blijven?

Hoewel een winterstop je een paar koude weken van het jaar bespaart, duurt de winter natuurlijk wel langer dan die paar weken. Vroeg of laat krijg je dus vanzelf te maken met koude omstandigheden op het veld. Maar koude omstandigheden kennen een groot voordeel, namelijk dat je je ertegen kunt kleden. Warme voetbal winterkleding speciaal ontwikkeld voor de winter, zorgt voor een prettige en vooral warme sportieve ervaring op het veld.

Behalve dat voetbal winterkleding voor op het veld je een hoop comfort biedt, kent het nog een ander groot voordeel. Warme kleding verkleint namelijk de kans op (spier)blessures. Zonder warme winterkleding ontstaan deze blessures snel, omdat jouw lichaam moeite heeft met het behouden en ontvangen van warmte.

Tijdens het voetballen: drie laagjes

Tijdens een training of een wedstrijd onder (zeer) koude omstandigheden, is het verstandig om je in drie lagen te kleden. Met drie lagen bedoelen we dat je drie kledingstukken over elkaar heen draagt. Het kleden in laagjes is ideaal voor het behouden van lichaamswarmte en het ventileren van jouw lichaam. Daarnaast biedt het veelzijdigheid, omdat je altijd een laagje aan of uit kunt trekken. Het is niet voor niets dat ook praktisch alle wintersporters zich altijd in laagjes kleden.

Eerste laag

Maar welke laagjes moet je dan precies dragen? Het is gebruikelijk om als onderste laag een aansluitend thermoshirt te dragen. Deze zorgt voor de nodige isolatie, zodat je zo min mogelijk lichaamswarmte verliest. Daarnaast helpt een naadloos thermoshirt bij het voorkomen van schuurplekken. Een goed thermoshirt is niet te dik en sluit vooral goed aan.

Tweede laag

De tweede laag is een tussenlaag. Deze laag gaat ervoor zorgen dat jouw eerste laag (het thermoshirt) ook daadwerkelijk zijn werk kan doen. Als tweede laag is een lang shirt in de meeste gevallen geschikt. Denk dus aan een regulier voetbalshirt. Tenzij de omstandigheden zeer extreem zijn, is het niet nodig om een trui aan te trekken als tweede laag.

Derde laag

Nu kunnen we kijken naar de derde laag. Deze biedt je vooral bescherming tegen invloeden van buitenaf. De derde laag dient, afhankelijk van de omstandigheden waarin je gaat spelen, wind- en waterdicht te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kwalitatieve trainingsjas of aan een ventilerend regenjack. Je kunt ook een hoodie dragen die is ontwikkeld voor het sporten. Het is van belang dat de buitenste laag niet te isolerend werkt. Jouw lichaam moet namelijk de kans krijgen om fatsoenlijk te ventileren, zodat je ook in koude omstandigheden aardig kunt zweten.

Extra's

En de benen dan? Deze hebben wat betreft kleding vaak wat minder aandacht nodig, omdat ze gemakkelijk op te warmen zijn. Een reguliere trainingsbroek is bijna altijd meer dan voldoende. Ga je een intensieve wedstrijd tegemoet, dan volstaat een thermobroek met korte sportbroek. Zorg dat je altijd een trainingsbroek achter de hand hebt die je aan kan trekken, bijvoorbeeld als je als wissel paraat staat of uit het veld wordt gehaald.

Over het algemeen is het beter om wat moeite te steken in het warm houden van je hoofd, omdat je lichaam hier veel warmte verliest. Kijk dus eens naar een kwalitatieve (aansluitende) muts die je niet in de weg zit tijdens het spelen. Een goede muts is beter dan bijvoorbeeld een capuchon van een vest of hoodie. Een muts belemmert je zicht namelijk niet, zodat je je beter kunt focussen op wat er gebeurt op het veld.

Om dezelfde reden dat een muts van belang is, zijn warme sokken van belang. Het is slim om wat extra moeite te steken in de uiterste punten van jouw lichaam. Een paar warme sokken kunnen merkbaar het verschil maken. Sommige voetballers dragen twee paar sokken over elkaar heen. Vind je dit prettig, neem dan een paar extra sokken mee voor wanneer jouw sokken doorweekt raken.

Tijdens het voetballen is het dragen van goede voetbal winterkleding essentieel, maar het is ook belangrijk om zelf te zorgen voor een voldoende opgewarmd lichaam. Je moet jouw eigen ‘kacheltje’ op temperatuur brengen. Neem de warming-up dus serieus en probeer tijdens het spelen voortdurend in beweging te blijven. Tijdens koudere en nattere dagen wil je zoveel mogelijk warmte behouden en genereren.

Wat betekent winterstop bij voetbal?

Na het voetballen: extra bescherming tegen de kou

Warme kleding heb je nodig tijdens het voetballen op koude dagen, maar ook zeker ná het voetballen. Het is daarom verstandig om op natte en koude dagen altijd droge en warme kleding mee te nemen voor de terugweg. Met name een warme jas, een fijne sjaal en een goede muts kunnen het verschil maken, zeker wanneer je op de fiets stapt of naar huis loopt. Ben je nog moe van het spelen, warm dan eerst rustig op voordat je naar huis vertrekt. Een warm bekertje chocolademelk uit de kantine is zo'n slecht idee nog niet.

Gedurende de winterstop worden er tijdelijk geen voetbalwedstrijden gespeeld. De meeste landen hanteren zo'n stop. Het voetbalseizoen wordt na de enkele vrije weken hervat. Er zijn ook landen bekend die de winterstop zien als het einde van het voetbaljaar. Denk aan Noorwegen en Zweden. Het land Engeland kent helemaal geen winterstop.

Een winterstop begint enkele dagen tot een week voor kerstmis. Vervolgens duurt deze een aantal weken totdat de stop eindigt ergens in januari. Verschillende omstandigheden kunnen de precieze data omtrent het beginnen en het eindigen van de winterstop beïnvloeden.

In de maanden voor en na de winterstop bij voetbal kan het ook behoorlijk koud zijn. Het is belangrijk om je goed te kleden tegen de kou. Bij koudere omstandigheden kleed je je het beste in drie laagjes winterkleding. Zo combineer je isolatie, warmte en ventilatie met elkaar. Het kleden in laagjes biedt daarnaast veelzijdigheid, omdat je altijd een laagje uit of aan kunt trekken. Vergeet ook zeker niet om wat warms mee te nemen voor na het voetballen en blijf vooral veel in beweging!

Gerelateerde sportadviezen

Hoe kies ik thermokleding?

Hoe kies ik Kipsta thermokleding?

Je lichaam heeft te maken met temperatuurverschillen door inspanning en het weer. Om het spelplezier te verhogen tijdens verschillende inspanningen of weersomstandigheden heeft KIPSTA een ruim assortiment aan thermokleding ontworpen.

Wat is voetbal?

Wat is voetbal?

In dit artikel vertellen we je hoe voetbal is ontstaan, hoe je het speelt en welke vormen er zijn.

Wat zijn de spelregels van voetbal?

Wat zijn de spelregels van voetbal?

In dit artikel leggen we je alle spelregels uit van veldvoetbal. Van de basis tot aan de verschillende overtredingen en straffen. Ontdek het hier.

Voetbal opstellingen

Voetbal opstellingen

In dit sportadvies lees je de best mogelijke opstellingen die je kan hanteren bij het spelen van een voetbalwedstrijd.