Wat zijn de spelregels van voetbal?

Wat zijn de spelregels van voetbal?

In dit artikel leggen we je alle spelregels uit van veldvoetbal. Van de basis tot aan de verschillende overtredingen en straffen. Ontdek het hier.

Voetbal is de populairste sport van Nederland. Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders zijn lid van een voetbalvereniging. Jong en oud, man of vrouw: voetballen is voor iedereen! Tijdens het spelen moet je je houden aan de spelregels. Deze afspraken zijn gemaakt voor een eerlijk en sportief spelverloop. Er zijn duidelijke en eenvoudige spelregels voor voetbal, maar ook een aantal voetbalregels die wat complexer zijn. We lichten ze allemaal toe zodat jij meer te weten komt over de belangrijkste regels waar je als voetballer van op de hoogte moet zijn.

Wat zijn de basis spelregels bij voetbal?

Voetballen doe je bij een voetbalvereniging, waar je kunt trainen en wedstrijden speelt met je team. Je wint wedstrijden door meer doelpunten te scoren dan de tegenstander. Duidelijke voetbal regels zorgen ervoor dat trainingen en wedstrijden sportiever en leuker verlopen. Voetbal vindt plaats op een voetbalveld, met twee teams van elf spelers. Je mag de bal aanraken met alle lichaamsdelen behalve je armen en handen. De officiële voetbal spelregels gelden over de hele wereld. Het is een grote kracht dat de spelregels van het voetbal overal hetzelfde zijn. Zo weet iedere voetballer te spelen met respect voor het andere team en de wedstrijdofficials.

Een voetbaluitrusting bestaat altijd uit een shirt met mouwen, een korte broek, kousen, scheenbeschermers en schoenen. Het hele team draagt hetzelfde, zodat direct duidelijk is welke speler bij welk team hoort. Bij koud weer mag je onderkleding dragen. De mouwen van de onderkleding moet dan wel dezelfde kleur hebben als de mouwen van je shirt. Sieraden dragen is niet toegestaan. Sieraden die niet verwijderbaar zijn, mogen spelers afplakken met tape.

De regels voor voetbal zijn in de basis als volgt:

• Een wedstrijd bestaat uit twee helften van 45 minuten.

• Beide teams mogen maximaal 5 keer wisselen in maximaal 3 wisselmomenten.

• Elf spelers van het ene team strijden tegen elf spelers van een ander team.

• Het voetbalveld is ten minste 100 en maximaal 105 meter lang op basis van KNVB richtlijnen.

• Het voetbalveld is ten minste 64 en maximaal 69 meter breed op basis van KNVB richtlijnen.

• Doelen staan aan weerszijden van het veld en zijn 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog.

• Je krijgt één punt bij het scoren van een doelpunt.

• Het team met de meeste doelpunten aan het einde van de wedstrijd wint.

• Gelijke doelpunten = gelijkspel.

• In competities behalen teams punten door een wedstrijd te winnen of gelijk te spelen. Een overwinning is goed voor drie punten, gelijkspel leidt tot één wedstrijdpunt per team.

• In competities spelen teams meestal twee keer tegen elkaar, één wedstrijd thuis en één wedstrijd uit (bij de tegenstander).

De bal is uit als de bal helemaal over de achterlijn of zijlijn is gegaan. De bal is ook uit het spel als de scheidsrechter de wedstrijd onderbreekt. Op alle andere momenten is de bal in het spel. Komt de bal terug van de doellat of doelpaal? Dan is de bal nog gewoon in het spel. Ook als de bal tegen de cornervlag komt en in het veld blijft gaat het spel door. Komt de bal tegen de scheidsrechter aan? Dan wordt het spel stilgelegd en krijgt het team dat balbezit had de bal terug via een scheidsrechtersbal.

Om te scoren moet de bal helemaal over de doellijn gaan. Het is pas een doelpunt als de bal tussen de doelpalen, onder de doellat en over de doellijn gaat. De partij die scoort mag geen overtreding van de spelregels hebben gemaakt, anders geldt het doelpunt niet. Bijvoorbeeld als er gescoord wordt vanuit buitenspelpositie.

Wedstrijden staan onder leiding van de scheidsrechter. De scheidsrechter volgt het spel en zorgt voor het toepassen van de spelregels. Er zijn 2 assistent-scheidsrechters, ook wel grensrechters genoemd aanwezig om daarbij te helpen. Als speler volg je de beslissingen van de scheidsrechter altijd op. De beslissingen zijn bindend, maar zolang het spel nog niet is hervat mag de scheidsrechter terugkomen op de beslissing.

Overtredingen bij voetbal

Er zijn verschillende overtredingen waar je je schuldig aan kunt maken tijdens een potje voetbal. Als speler mag je geen onsportief gedrag vertonen. De uitspraak van de scheidsrechter mag je niet in twijfel trekken door woord of gebaar. Veelvoorkomende overtredingen waarop een scheidsrechter een directe vrije schop toekent, zijn onder meer:

• Een speler die een tegenstander duwt, slaat of probeert te slaan, ten val brengt, laat struikelen of probeert te laten struikelen of aanvalt.

• Onbesuisd spel, zonder de gevolgen voor de tegenstander in overweging te nemen.

• Een speler die een tegenstander vasthoudt of blokkeert met contact.

• Bij hands.

Niet ieder contact van de hand of arm van een speler met de bal is hands en dus een overtreding. Het is een overtreding als een speler de bal met opzet aanraakt of deze het lichaam op onnatuurlijke wijze groter maakt. Als de bal na aanraking met arm of hand in het doel van de tegenstander belandt, is er altijd sprake van hands. Ook als het onopzettelijk is. Sinds 2020 is de definitie van hands verder uitgebreid, vooral omdat dit scheidsrechters helpt.

Als een speler op gevaarlijke wijze speelt of een tegenstander blokkeert zonder contact te maken, kent de scheidsrechter een indirecte vrije schop toe. Ook het geven van commentaar of het gebruik van grove, beledigende taal is een overtreding die de arbiter op deze manier bestraft.

Spelen op gevaarlijke wijze omvat iedere actie waarbij het risico bestaat dat een speler geblesseerd raakt in een poging de bal te spelen. Dit gaat zowel om de tegenstander als jijzelf als speler. Het is toegestaan om de bal af te schermen, maar je mag de tegenstander niet in de weg gaan staan.

Tijdrekken is niet toegestaan tijdens een voetbalwedstrijd. Wisselt de coach een speler, dan verlaat deze het veld dus via de kortste route. Dit is richting de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn. Andere manieren van tijdrekken, zoals het treuzelen met ingooien en doeltrappen, worden evenmin getolereerd.

Wat zijn de spelregels van voetbal?

Hoe werkt de buitenspelregel?

Buitenspel is een bekende term uit het voetbal. Je staat buitenspel wanneer je dichter bij de achterlijn van de tegenstander staat dan de voorlaatste tegenstander (hier valt ook de keeper onder) en de bal. Je kunt alleen buitenspel staan als je op de speelhelft van de tegenstander staat en de bal aangespeeld wordt door een medespeler. Op je eigen speelveldhelft is het niet mogelijk om buitenspel te staan. Het is niet strafbaar om in buitenspelpositie te staan, maar je mag in deze positie geen bal aannemen als de bal van je medespeler komt. De scheidsrechter oordeelt of er sprake is van buitenspel. Dit kan bijvoorbeeld als je hinderlijk buitenspel staat of op een andere manier voordeel trekt uit de positie.

Wat zijn de spelregels van voetbal?

Verschillende spelhervattingen

Er vindt een aantal spelhervattingen plaats tijdens een voetbalwedstrijd. Zo kan met een inworp, doelschop, hoekschop of scheidsrechtersbal het spel worden hervat.

• Inworp
Gaat de bal uit aan de zijkanten van het voetbalveld? Dan is er een inworp. De inworp is voor het team dat de bal niet als laatste heeft aangeraakt. Tijdens de inworp blijf je achter de lijn, met beide benen op de grond staan. De bal moet vanuit de nek gegooit worden. Als je je niet aan deze regels houdt, mag de tegenpartij de inworp nemen. Tijdens een inworp kunnen spelers niet buitenspel staan.

• Doelschop
De scheidsrechter wijst een doelschop toe wanneer de bal over de achterlijn van de tegenstander wordt geschoten. Met een doelschop mag de keeper of een speler de bal weer in het spel brengen vanaf de 5 meter lijn.

• Hoekschop
Je krijgt een hoekschop als de tegenstander de bal over hun eigen achterlijn heeft gewerkt. Je neemt de hoekschop vanuit de ruimte rond de cornervlag. Andere spelers moeten minimaal 9,15 meter afstand houden.

• Scheidsrechtersbal
De scheidsrechtersbal heet ook wel een stuiterbal. Dit is een spelhervatting wanneer de scheidsrechter het spel stillegt om redenen die niet voorkomen in de spelregels. De scheidsrechter pakt de bal met de handen op. Van elk team komt een speler naar voren. Deze twee spelers gaan tegenover elkaar staan en proberen de bal te veroveren op het moment dat de scheidsrechter de bal laat vallen. De spelers mogen pas in actie komen nadat de bal de grond heeft geraakt. Wat je tegenwoordig veel ziet is dat de bal terug gaat naar het team wat als laatste balbezit had.

Straffen bij voetbal

Er zijn verschillende straffen na een overtreding. Deze straffen staan beschreven in de spelregels voor voetbal. De penalty of strafschop is een bekende straf. De scheidsrechter deelt deze uit wanneer een speler een overtreding begaat binnen het strafschopgebied. Een speler naar keuze mag een strafschop nemen in een 1 tegen 1 duel tegen de keeper. Dit schot op doel neemt de speler vanaf de penaltystip. Deze ligt op 11 meter van de doellijn.

Een vrije trap neemt een speler vanaf een plek buiten het strafschopgebied. Andere spelers mogen tussen het doel en de keeper staan om de vrije trap te blokkeren. Aanvallers mogen niet in de muur van de tegenstander komen te staan. Ze mogen er wel naast gaan staan. De afstand van de muur moet minstens 9.15 meter van de bal zijn. Een vrije trap nemen spelers direct of indirect. Een indirecte vrije trap bestaat uit een voorzet naar een andere speler. Er kan ook een indirecte vrijetrap gegeven worden in het strafschopgebied als de keeper een terugspeelbal in de handen oppakt. De bal wordt genomen vanaf de plek waar de keeper op dat moment stond. Er mag een muur gevormt worden vlak voor de doellijn als de afstand van de bal tot de doellijn korter is dan 9.15 meter.

Naast een vrije trap of penalty kan de scheidsrechter ook een officiële waarschuwing geven door middel van een gele kaart. De gele kaart heeft niet direct gevolgen. Twee gele kaarten staan echter gelijk aan een rode kaart. Bij een rode kaart moet de speler het veld verlaten. De rest van het team speelt verder met een speler minder, want de speler mag niet vervangen worden door een wissel. De scheidsrechter kan bij een zware overtreding direct besluiten om een rode kaart te geven. Meerdere gele kaarten over aan aantal wedstrijden is eveneens een schorsing.

Er is een aantal belangrijke voetbalregels dat handig is om te weten als je graag voetbal kijkt of speelt. Na bovenstaand artikel te hebben gelezen weet jij precies welke overtredingen er zijn en welke straf hierop staat. Doordat de spelregels wereldwijd hetzelfde zijn, bevorderen deze eerlijkheid, integriteit en kan je overal ter wereld een potje voetbal spelen.

Gerelateerde artikelen

Wat is voetbal?

Wat is voetbal?

In dit artikel vertellen we je hoe voetbal is ontstaan, hoe je het speelt en welke vormen er zijn.

Wat is buitenspel?

Wat is buitenspel?

Lees in dit sportadvies alles over wat buitenspel precies inhoudt en hoe je buitenspel herkent tijdens het spelen of kijken naar een potje voetbal.

Voetbal opstellingen

Voetbal opstellingen

In dit sportadvies lees je de best mogelijke opstellingen die je kan hanteren bij het spelen van een voetbalwedstrijd.

Hoe kies ik een voetbal?

Hoe kies ik een voetbal?

Zonder een bal kun je niet voetballen. Het is belangrijk om de juiste soort bal te kiezen bij het type voetbal dat je speelt. Kipsta heeft een ruim assortiment aan voetballen zoals vrije tijd voetballen, competitie ballen en we hebben ballen voor zowel veldvoetbal als zaalvoetbal.

Hoe kies ik voetbalschoenen?

Hoe kies ik voetbalschoenen?

Voetbalschoenen of kicksen zijn er voor verschillende ondergronden en je kunt onderscheid maken tussen gras, kunstgras en zaalvoetbalschoenen.