Wat is zaalvoetbal?

Wat is zaalvoetbal?

In dit artikel lees je alles over zaalvoetbal. Hoe is het ontstaan? Wat zijn de regels? In dit artikel kom je er allemaal achter.

Op topsnelheid de mooiste kunstjes met de bal uitvoeren en de tegenstander altijd net te snel af zijn? Dat hoort bij zaalvoetbal. Over het algemeen is futsal minder bekend dan veldvoetbal, maar dat is ontzettend zonde. Wat is het precies voor sport, hoe zit het spel in elkaar en met welke regels moet je rekening houden? Wij vertellen je alles wat je moet weten, zodat je voortaan volop van deze sport geniet.

Wat is zaalvoetbal?

Wat is zaalvoetbal / futsal?

Wat is zaalvoetbal? Het is een vorm van voetbal die je niet buiten op een grasveld, maar binnen in een zaal speelt. Dat maakt het spel niet alleen perfect voor bij slechte weersomstandigheden, maar zorgt ook voor een andere dynamiek op het veld. Deze sport is namelijk bekend om zijn snelheid, waarbij er veel technische acties aan bod komen. Dat maakt het uitdagender voor de sporters en tegelijkertijd is het een feest om te zien voor het publiek. De opzet van het voetbalspel is niet het enige wat anders is, want ook de regels verschillen van die van veldvoetbal. Deze regels zijn aangepast om het intense speelniveau vol te houden, maar ook om de vaart in het spel te houden.

De sport staat ook wel bekend als futsal. Dit is de internationale naam die je dus ook in het buitenland veel tegenkomt. Het woord futsal komt uit het Spaans en is een combinatie van de woorden fútbol en sale, die 'voet' en 'zaal' betekenen. De uitvinder van futsal is de Argentijnse Juan Carlos Ceriani Gravier, die toentertijd in Uruguay woonde. Vandaar dat deze alternatieve naam Spaans is.

De naam doet vermoeden dat je de sport alleen in een zaal mag spelen. Niets is minder waar. Het spel is namelijk ontwikkeld met veelzijdigheid in gedachten. Zolang het veld de juiste afmetingen heeft, kun je het ook buiten spelen. Toch vinden officiële wedstrijden altijd binnen in een zaal plaats.

Wanneer is zaalvoetbal ontstaan?

In 1930 kwam Juan Carlos Ceriani op het idee om een versie van voetbal te bedenken die geschikt was voor overdekte zalen. Dit deed hij om jongeren meer kans te geven om van de sport te genieten. Hij zorgde ervoor dat het spel geschikt was voor basketbalvelden, die veel in zijn omgeving te vinden waren. De basis van het spel ligt bij voetbal, maar Ceriani liet zich ook inspireren door handbal, waterpolo en basketbal. Voetbal was al populair in zijn land doordat Uruguay in 1930 het wereldkampioenschap won. Zijn uitvinding kwam dus precies op het juiste moment.

Langzaam maar zeker speelden jongeren van over heel Uruguay zaalvoetbal. Het spel nam ook in populariteit toe in andere Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië. Dit ging tientallen jaren door, waarbij alle spelers de regels net wat anders overnamen. Daar kwam verandering in toen Luiz de Oliveira in 1956 besloot om een officieel regelboek te schrijven. Dit boek was vanaf dat moment de internationale norm voor het spel. Deze professionalisering maakte ruimte voor het eerste wereldkampioenschap, dat in 1982 plaatsvond. Sindsdien is de sport niet meer weg te denken, met professionele en amateurclubs die over de hele wereld actief zijn.

Wat is zaalvoetbal?

Waar uit bestaat een zaalvoetbalteam?

Een zaalvoetbalteam bestaat uit vijf spelers. De keeper is er daar altijd één van. Hij verdedigt het doel, stuurt de rest van het team aan en voorkomt zo dat de tegenstander kan scoren. De overige vier spelers hebben vaak hun eigen specialiteiten, maar zijn ook erg flexibel. Door de snelheid van het spel en de kleine teams moet je als zaalvoetbalspeler namelijk iedere positie aankunnen.

Over het algemeen zijn er drie soorten posities: spitsen, verdedigers en vleugelspelers. De spits is de aanvaller, die altijd voorin staat. Deze voetballers hebben het niet alleen op het doel gemunt, maar zijn ook de eerste verdediging tegen de tegenstander. Verdedigers staan achteraan, in de buurt van hun eigen goal. Zij moeten de tegenstander te snel af zijn en doelpogingen voorkomen. Vleugelspelers kunnen het allemaal. Ze staan vaak aan de buitenkant van het veld en hebben enorm veel snelheid. Ze vallen aan wanneer daar de kans voor is, maar draaien zich ook moeiteloos om voor een verdedigende actie.

Er staan altijd maximaal vijf spelers op het veld, maar een team krijgt de kans om maximaal twaalf spelers per wedstrijd te gebruiken. Dat doen ze door steeds spelers te wisselen. Het zaalvoetbalteam mag helemaal zelf bepalen wanneer de wissels plaatsvinden. Hier is dus geen vast moment voor. De enige regel is dat de wissel altijd via het speciale wisselgebied verloopt, waarbij er nooit meer dan vijf spelers per team op het veld staan. De spelers hoeven ook geen minimale hoeveelheid tijd te spelen voordat ze mogen wisselen.

Wat is zaalvoetbal?

Wat is een plofbal?

Zaalvoetbal verschilt op verschillende manieren van veldvoetbal, onder andere doordat de spelers een andere bal gebruiken. Deze sport speel je namelijk met een plofbal. Wat is een plofbal? Dit is een kleinere bal die minder stuitert. Daar heeft hij dan ook zijn naam aan te danken. De bal kaatst niet hard op de grond, maar ploft eerder. Door de binnenlaag van deze ballen van een ander materiaal te maken, stuiteren ze minder dan normale veldvoetballen. De reden om met een plofbal te spelen is simpel. Het veld is bij deze sport een stuk kleiner, waardoor een normale voetbal makkelijk buiten de lijnen komt. Doordat de plofbal minder stuitert, hebben spelers ook meer controle over de bal. Dat komt goed van pas bij het technische spel dat zaalvoetballers spelen.

Volgens de officiële regels mag een plofbal maximaal maat 4 hebben, oftewel een diameter van 62 tot 64 centimeter. Dit is een slag kleiner dan bij veldvoetbal, waarbij volwassenen met maat 5 voetballen. Kinderen gebruiken een nog kleiner formaat, namelijk maat 3. Plofballen zijn niet alleen kleiner, maar ook zwaarder. Gemiddeld wegen deze ballen namelijk 400 tot 440 gram, in tegenstelling tot veldvoetballen die 50 tot 100 gram lichter zijn.

Wat zijn de afmetingen van een zaalvoetbalveld

De afmetingen van een zaalvoetbalveld zijn aan de kleine kant. De standaardmaat is een lengte van 40 meter en een breedte van 20 meter. Langs de buitenlijnen van het veld is het verplicht om minstens twee meter uitloopruimte te hebben. Voor deze balsport is ook de hoogte van het veld belangrijk. De zaal moet minstens 7 meter hoog zijn om er veilig in te kunnen voetballen. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat spelers de bal hoog de lucht in schieten om zo de tegenstander te omzeilen.

Midden over het veld loopt de middenlijn, die twee helften creëert. Op deze lijn vind je ook de middenstip. Dit is een cirkel die precies op het midden van het veld staat. Hier vindt iedere wedstrijd de aftrap plaats. Ieder team heeft het doel op zijn eigen helft staan. Rondom de doelen is een halve cirkel die het doelgebied aangeeft. Dit doelgebied loopt 6 meter het veld in. Op beide helften van het veld vind je ook een stip die precies tussen de middenlijn en de achterste doellijn zit. Dit is de strafschopstip.

Wat zijn de zaalvoetbal spelregels?

Door het karakter van de sport gelden er speciale zaalvoetbal regels die sterk verschillen van die van veldvoetbal. Wij zetten de belangrijkste zaalvoetbal spelregels voor je op een rij, zodat je een goed beeld krijgt van deze verrassende sport.
Een wedstrijd bestaat altijd uit twee helften van 20 minuten. Het spel werkt met zuivere speeltijd. Dat betekent dat de klok stilstaat wanneer de bal uit het spel is. Als de bal weer in het spel komt start de klok weer. In totaal zijn de spelers dus precies 40 minuten aan het voetballen. Beide teams hebben de mogelijkheid om eens per helft een time-out van 60 seconden te nemen. Bij een internationale wedstrijd houden twee scheidsrechters, één official en één tijdswaarnemer het spel in de gaten.

Een belangrijk onderdeel van de sport is dat het spel vaart houdt, omdat de speeltijd zo kort is. Daarom mogen spelers maximaal 4 seconden de tijd nemen voor een ingooi, intrap of vrije trap. Bij deze acties staan ze buiten het veld en mogen hun voeten niet over de lijn komen. Doen ze hier langer dan 4 seconden over, dan krijgt de tegenstander een indirecte vrije trap. Tijdens deze acties moet de tegenstander bovendien 5 meter afstand houden van de speler die de bal ingooit of -trapt.
De keeper heeft een iets andere functie bij deze versie van voetbal. Komt de bal achter de achterlijn, dan mag de keeper deze weer in het spel brengen. Dat doet hij alleen door de bal in te gooien en deze niet te schoppen. Daarna mag de keeper de bal pas weer aanraken nadat een andere speler dat heeft gedaan.

Bij overtredingen kan een speler een gele of rode kaart krijgen. In het geval van een gele kaart moet de speler 2 minuten het veld verlaten. Bij een rode kaart loopt dit op tot 3 minuten. Het team moet in die tijd met maximaal vier spelers doorspelen. Scoort de tegenstander in deze tijd? Dan mag het team met 4 spelers vanaf dat moment weer een speler inzetten om het team compleet te maken. Bij een rode kaart hoef je het veld dus niet voor de rest van het spel te verlaten.

Zaalvoetbal, ook wel bekend als futsal, is een dynamische sport die net even wat anders is dan het voetbal dat de meeste mensen kennen. Dat heeft niet alleen te maken met de locatie van de sport. Zo speel je dit spel met teams van vijf personen, duurt een wedstrijd slechts 40 minuten en gebruik je een plofbal die minder stuitert. Dit bijzondere spel komt uit Uruguay en is na grote populariteit in Zuid-Amerika uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Het mooie aan het spel is dat je meer kansen krijgt om je technische voetenwerk te laten zien. Je positie is bovendien erg flexibel, want zelfs keepers mogen meevoetballen op de helft van de tegenstander. Ben je dus op zoek naar een sport die explosief, verrassend en uitdagend is? Dan is zaalvoetbal misschien wel iets voor jou.

Gerelateerde sportadviezen

Wat is voetbal?

Wat is voetbal?

In dit artikel vertellen we je hoe voetbal is ontstaan, hoe je het speelt en welke vormen er zijn.

Voetbal opstellingen

Voetbal opstellingen

In dit sportadvies lees je de best mogelijke opstellingen die je kan hanteren bij het spelen van een voetbalwedstrijd.

Hoe kies ik een voetbal?

Hoe kies ik een voetbal?

Zonder een bal kun je niet voetballen. Het is belangrijk om de juiste soort bal te kiezen bij het type voetbal dat je speelt. Kipsta heeft een ruim assortiment aan voetballen zoals vrije tijd voetballen, competitie ballen en we hebben ballen voor zowel veldvoetbal als zaalvoetbal.