27 items
9
14
7
9
13
9
14
7
9
2
7
13
7
3
2
8
8
6
2
2
1
17
8
2
13
8
8
6
3
2
2
4.3/5 gebaseerd op 9715 reviews verzameld online en in winkels

Wat moet je weten over veters voor wandelschoenen van 160 cm?

Je wandelschoenen kies je met zorg uit op de juiste pasvorm en een goede profielzool. De veters die bij de wandelschoenen zitten, zijn een belangrijk onderdeel van de schoenen. Zonder de juiste veters sluit je schoen niet goed om je voet, waardoor er wrijving ontstaat tijdens het lopen. Dit is niet prettig en door de ruimte die je voet heeft, krijg je misschien wel blaren. De veters van wandelschoenen zorgen er ook voor dat er geen water je schoen binnendringt. De veters van wandelschoenen zijn dan ook vaak waterafstotend en sluiten de vetergaatjes af.

Veters voor wandelschoenen van 160 cm zijn verkrijgbaar als ronde en als platte veter. Ronde veters rijg je gemakkelijk door de ronde gaatjes. Je spant ze bovendien eenvoudig aan voor een solide sluiting van je schoenen. Platte veters hebben het voordeel dat de knoop of de strik die je erin legt goed vast blijft zitten. De ronde veters zijn wat gladder waardoor je wellicht een extra knoop als voorzorg moet leggen. Maar dat doet verder niets af aan de kwaliteit van de ronde veters. Zowel de ronde als de platte veters zijn elastisch en gemaakt van polyester. Dit is rekbaar maar sterk materiaal dat heel geschikt is voor buitenwandelingen onder alle weersomstandigheden.

Net als je wandelschoenen in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn, zo zijn er ook veters voor wandelschoenen in meerdere kleuren. Denk aan rode veters, effen blauwe veters voor wandelschoenen en grijze of oranje schoenveters. Je kunt je schoenen een opvallend accent geven met deze kleuren of je kiest voor een veter die dezelfde kleur heeft als je wandelschoenen. Desgewenst ga je voor een veter met een subtiel patroon erin verwerkt.

Hoe bepaal je de juiste lengte veters voor wandelschoenen?

Om de veters van je wandelschoenen goed vast te maken, heb je veters met de juiste lengte nodig. Maar hoe weet je nu wat voor jouw schoenen de goede veters zijn? Lage wandelschoenen hebben uiteraard kortere veters nodig dan hoge bergschoenen. Om te bepalen wat voor jouw schoenen de ideale veterlengte is, tel je het aantal lussen of gaatjes op de bovenkant van de schoen. Vaak heeft een schoen voor buiten tussen de zeven en negen gaatjes. Het is wel verstandig om ze na te tellen, omdat er per model verschil in kan zitten. Weet je eenmaal hoeveel gaatjes je totaal hebt, dan kun je aanhouden dat bij twee keer zes gaatjes je een veter van honderd centimeter nodig hebt. Bij twee keer zeven gaatjes is een veter van honderddertig centimeter aanbevolen. En bij twee keer acht gaatjes kies je voor een veter van honderdzestig centimeter lang.

Houd deze indicaties aan zodat je geen veterlengte tekort komt tijdens het strikken. En voorkom hiermee tevens dat je veter te lang is, waardoor je erover kunt struikelen. De juiste lengte van de veters voor wandelschoenen geeft je bovendien de gelegenheid om de veters op de gewenste manier te rijgen. Een bekende manier van rijgen is de kruismethode. Je steekt de veter kruislings door de gaatjes en daardoor kun je met een eenvoudige beweging de veter op je wreef strakker of losser maken.

Voor mensen met een hoge wreef wordt aangeraden om tijdens het kruislings rijgen de veter drie keer om elkaar heen te draaien. Je krijgt een chirurgenknoop waardoor je minder spanning op de veter krijgt. Wil je minder spanning op je tenen tijdens het strikken? Rijg de veter aan een kant diagonaal van het bovenste gaatje naar het onderste gaatje aan de kant van de grote teen. Vervolgens rijg je de veter in een kruislings patroon omhoog. Pas je een van deze rijgmethodes toe? Houd er dan rekening mee dat de veter iets langer moet zijn dan de standaardlengte die aanbevolen is voor de lengte van veters voor jouw wandelschoenen.

Hoe haal je het beste uit je veters voor wandelschoenen?

Voor een comfortabele wandeltocht is het belangrijk dat je schoenen goed zitten. Je veters voor je wandelschoenen van 160 cm spelen daarbij een belangrijke rol. Voor een optimale sluiting zet je je voet recht op de grond. Zorg dat je tenen gestrekt in je schoen zijn en dat je hiel goed op de hak van je schoen aansluit. Let er ook op dat de tong van je schoen niet dubbel zit op je wreef of tegen je scheenbeen tijdens het straktrekken van je veters. Dit zorgt voor ongemak tijdens het lopen. Trek de veters zo strak aan dat je voeten niet te veel ruimte hebben om te schuiven. Aan de ander kant moeten de veters voor wandelschoenen niet zo strak zitten dat ze gaan knellen.

Het kan altijd gebeuren dat je tijdens een lange wandeling je veters een keer opnieuw moet strikken. Zeker als veters voor wandelschoenen net nieuw zijn, zijn ze nog flexibel en kunnen ze wat sneller los raken. Houd je tijdens het wandelen een langere pauze? Maak je veters dan wat losser, zodat je voeten de ruimte krijgen om te ademen.

Net als bij wandelschoenen en buitenkleding is ook bij veters het onderhoud belangrijk. Maak daarom niet alleen je schoenen na een wandeling schoon, maar vergeet ook je veters niet. Haal de veters van je wandelschoenen van 160 cm uit je schoenen en laat ze goed drogen. Borstel het vuil er vanaf of maak je veters schoon met een wasmiddel, dat tevens impregneermiddel bevat. Zo blijven je veters waterafstotend en profiteer je nog lang van de veters voor wandelschoenen.